Yazdırdığınız Makale: ÜNİVERSİTE DEDİK DURDUK YA ŞİMDİ?.


ÜNİVERSİTE DEDİK DURDUK YA ŞİMDİ?

 
    Yerel gündemimizin üniversite için giriştiği yoğun lobi faaliyetleri ve birliktelik çalışmalarını hatırlıyorum da gerçekten umut vericiydi. Kampanyalardan tutunda cadde içi afişlere sloganlara kadar epeyce uğraş verilmişti… Peki şimdi ne oldu da durduk durulduk?

    Geçtiğimiz günlerde bir kayıt dönemi atlattık. Yaklaşık 1800 kişinin kazandığı ilimiz üniversitesi için yaptığım tahminler doğrultusunda yaklaşık 1500 öğrencinin açıkta kaldığı söyleniyor. Yurtlar dolmuş ev zaten yok şehri gören öğrenci sitemkar…Üniversite için Kampanyaların başlatıldığı o dönemlerde bir öğrenci gözüyle bakmaya çalıştığım için alt yapı eksikliğinden bahsetmiştim. Bahsini açtığım yerde hele bir üniversite gelsin gerisi de gelecektir denilmişti. Tamam, gerisi geldi, üniversite ödeneklerini aldı ve inşaatlarına başladı. Ancak dikkat edilirse inşaatlarda bile üniversitenin yalnızlığı görülecektir. İlde kooperatifler dışında tek ticari inşaat görüyor musunuz? Hayır! Kurumsal tek inşaat ise zaten üniversitenin…Binaları yapalım okulun her türlü ihtiyacını karşılayalım ancak buraya okumaya gelen öğrencinin her şeyden önceki ilk ihtiyacını karşılayamadıktan sonra gerisinin ne önemi var ki?

    Çalıştığım sektör gereği öğrenci aileleriyle sohbet etme imkanım sıkça oluyor. Daha şimdiden tanıştığım 7-8 aile mevcut ve inanılmaz şekilde ağız birliği etmişçesine “Nerede kalacak bu çocuklarımız? Böyle olduğunu bilsek burayı yazmazdık! diyorlar”

    Doğal olarak şehrimize ilk defa gelen öğrenciler tanımadıkları bir ortamda olmalarından dolayı ev imkanlarını da değerlendiremiyorlar. Tanımadığınız bir insanla aynı evde yaşamayı kabul edecek var mı aramızda, yok tabiî ki! Ev kiralarında çalışan ailelerin bile zorlandığı bir şehirde de tek başına evde kalacak öğrenci de bulmak zor haliyle! Zaten ev bulmak zor da bulursa diyelim…

    Neden bu sessizlik ve saklanma çabası bilmiyorum ama girişimcileri cesaretlendirmek adına birkaç analiz yapmak isterim. Şehirde 100 kişilik yurtlar yapıldığını düşündüğümüzde yaklaşık 15 adet yurt işletmesine sadece bu yıl için ihtiyacımız var görünmekte. O yüzden “biri başladı daha yapmaya gerek yok” demenin anlamı da yok! Bu rakamların ileride artacağını düşündüğünüzde 10 bin öğrenci hedefleyen Üniversitemiz için çok rahat 30-40 adet orta ölçekli yurt işletmesine ihtiyaç duyulacaktır.

       Sizlere bir örnekte Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden vermek isterim. Şehir yerleşik nüfusu 90 bin civarında, öğrenci sayısı 2008 itibariyle 25 bine ulaşmış durumda. Şehirdeki özel yurt sayısı 83 ve inşaatı devam eden yaklaşık 5 bin kişilik konutlar bulunmakta. Şehir adeta üniversiteye hizmet eder konumda, tüm sektörler ve yerel yönetim bu hizmeti kolaylaştırmak adına her şeyi yapıyorlar cadde kapatmak bile dahil! Turistik ve tarihi önemi olan bir şehirde üniversiteye verilen öneme hayret etmemek elde değil. Ticari kesim bile turistten çok öğrenciye saygı duyup özveriyle ilgileniyor…

       Kendimize soralım; Turizm dedik bir yere kadar gelebildik, Maden dedik bir yere kadar gelebildik, şimdi de üniversite zamanı diyecek miyiz yoksa kısır tartışmalarla bu fırsatı kaçıracak mıyız? Çünkü bu 3 yıl içinde  Üniversiteye destek verip yeni açılan üniversiteler arasında en iyi olmayı başarabilirsek yatırımın da öğrencinin de devamı gelecek yoksa şehrin gelişmesi için  belki de en büyük fırsat uçup gidecek! Üniversite için çaba gösteren ve gösterilmesini isteyen Üniversite yönetimini, eleştirmektense nasıl “üniversite istiyoruz” dediysek şimdide “Üniversitemizi Yaşatalım” demeliyiz…

EYÜPHAN ÖZYURT
Ekonomist