Yazdırdığınız Makale: DÜNDEN BUGÜNE GÜMÜŞHANE.


DÜNDEN BUGÜNE GÜMÜŞHANE

 
“Dünden Bugüne Gümüş-hane” başlığını içeren bir yazıyı kaleme almak demek, Gümüşhane’nin üçbin yıl öncesine dayanan tarihini yazmak demektir. Bunun başlı başına bir uğraş ve de uzmanlık işi olduğunu bildiğim için işi erbabına bırakıp konuyla ilgili gelişmeleri siz değerli okurlarımızla paylaşmanın daha doğru olacağını düşündüm.

Yıllar öncesinden beridir söylenip dururdu. Gümüşhane tarihi neden yazılmaz diye... Tahminen 3-4 yıl öncesiydi. Konuyla ilgili dönemin Valisi başkanlığında her kesimden temsilcinin katıldığı bir toplantı yapılmıştı. Eski bir eğitimci ve gazete temsilcisi olarak bu toplantıya bizde katılmıştık. Yapılan tartışmaların ardından Gümüşhane tarihi ile ilgili bir sempozyum mutlaka düzenlenmeli, bir yıllık hazırlık döneminden sonra da Sempozyum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmeli denildi. Oysa ki biz savunduğumuz karşı fikirle konunun akademik konu olması hasebiyle işin Fakültemiz tarafından organize edilmesi gerekir demiştik. Tabii ki tutturamadık. Müdürün tayini çıktı gitti. Haliyle sempozyumda rafa kaldırıldı.  Bugün ki gelinen noktada ne kadar haklı olduğumuzun mutluluğunu yaşarken üzüntümüz ise 4-5 yıllık bir zamanın boşa akıp gitmesi. İşin enteresan yanı ise bu zamanı boşa harcayanlardan hesap sorma olanağımızın olmaması.

Çok mutluyuz ki Gümüşhane Üniversitesi tarafından Gümüşhane’nin Tarihi Sempozyumu başlatıldı. Bu başlayışla birlikte şehrin fiziki dokusunu yansıtan Güzin Arısoy-Alpaslan Yurttaş Resim-Fotoğraf sergisi de bu açılışla izleyicilerin beğenisine sunuldu. Sergide yer alan resim ve fotoğraflar Gümüşhane tarihiyle birebir örtüştüğü için sergi gününün bugüne alınması sempozyumu daha da anlamlı hale getirmiş oldu diyebiliriz. Katılımcılar sergiyi izlerken geçmişte bir yolculuğa çıkarak kentimizin eski halini, bugününü ve geleceğini kanımca daha gerçekçi bir açıdan tahlil etme fırsatı bulacaklardır.