Yazdırdığınız Makale: NASIL GÜÇLÜ OLSUN Kİ..!.


NASIL GÜÇLÜ OLSUN Kİ..!

 
        Bu gün gene bir köy esintisi  dolsun yorgun dimağlarımıza ve köyden birileri misafir olsun hanemize…….

        Şiran'ın Babacan köyünde Zekeriya adında,lakabına Polat dediğimiz bir yaşlı amcanın dillere destan bir horozu varmış. Polat Amca için horozu her şeyiymiş;tek övünç kaynağı vardır ki bu emsallerine göre daha iri ve daha alımlı, güzel öten  bir horozunun olmasıymış. Horozdan bahsederken onun büyüklüğü nedeni ile “ benim toklum”diye benzetme yapmakta onu bir yaşındaki erkek koyuna benzetmektedir. Aşağı toklum, tukarı toklum der , her mecliste bu horozuna methiyeler dizermiş.

       Köyün delikanlıları karar vermişler ki  Polat Amcanın bu horozunu çalıp bir güzel yiyeler. Nasıl olsa toklu kadar horoz ne de afiyetle yenir diye düşünüp, o gece Polat Amca yatınca  horozu kümesten aldıkları gibi bir güzel kızartmış yemişler. Sabah ilk işi horozunu sevmek olan Polat Amca kümesi açar ki ne görsün; bütün tavuklar içerde bir tek horozu yok, anlar  gençlerin horozu çaldığını, dayanamaz çıkar evin damına başlar bağırmaya

    “ey ahali toklumu çaldılarr, toklumu çaldılarrrrrr,”

    Polat Dayının feryatları yürekleri parçalar ama köylü olaya bir anlam veremez, zira Polat amcanın gerçekte bir toklusu yoktur,olsa bile bu köyde hiç toklu veya koyun çalındığı görülmemiştir. Sonradan anlaşılır ki Polat Amca horozunun çalındığını ima ediyor.

       Günler geçer Polat Amca horozunu çalanları araştırmaya koyulur ve sonunda kimin horozunu çaldığını tespit eder ama  horozunu çalan gençlere horozunu niye çaldıklarını cesaret edip soramaz,nede olsa yaşlıdır, zamane gençleri ne cevap verir  kestiremez, bu olayı içine atar.

      Günlerden odun sırasıdır muhtar köyde her kesin eşeklerle bir eşek yükü odun getirebileceğini duyurur. Eşeğini alan oduna gider odunlar kesilir, eşeklere yüklenir, ne varki Polat Amcanın eşeği yükü taşıyamamış yere yatmıştır;hemen gençler yanına gelip Polat Amcanın eşeğinin kalkmasına yardım ederler. Bu arada gençlerden Yaşar adında bir delikanlı Polat amcaya takılır.”Polat Amca bak senin eşeğin hiç yük taşıyamıyor, şöyle benim eşek gibi güçlü bir tane al da bu sıkıntıdan kurtul” der Polat Amca bu lafa çok içerlemiştir,çünkü bu sözü söyleyen Yaşar aynı zamanda onun meşhur horozunu çalan gençlerin ele başısıdır. Polat amca cevabı yapıştırır

      “Yavrum, bizim eşek horoz yemedi ki güçlü olsun”

    Polat amca 1982 yılında vevat etti. Yaşar Bey Tekirdağ'a bağlı Malkara ilçesinde  yaşamaktadır.

        Köylerimizin bu eşiz hoşgörüsünün  yanında zaman zaman istenmedik olaylara da rastlanmaktadır. Buna rağmen dünyada  dayanışma yardımlaşma konusunda bir araştırma yapılsa görülecektir ki  Türk köylüsü kadar fedakar, paylaşımcı, kendi yemediğini misafirine ikram eden, misafirine en kalın döşeği seren başka bir topluluk yada millete rastlanmaz.

         Hikayemizle birlikte, gerilen yüzlerde ve karamsar gözlerde biraz tebessüm etmenizi diledik. Bazen bir gülen bir yüz, bir sıcak selam, bir tatlı tebessüm, o günümüzü hatta günlerimizin seyrini değiştirebiliyor. Güzel günler dileği ile…