Yazdırdığınız Makale: ANARŞİ.


ANARŞİ

 
        Sözlükler anarşiyi:kargaşa, başıboşluk, kural tanımazlık  olarak tanımlar.

        Hangi ülkede yaşıyorsanız, o ülkenin yasalarına ve toplumsal kurallarına uymanız gerekir. Yasal kuralların dışına çıkarsanız yasalar, toplumsal kuralların  dışına çıkarsanız toplumlar ve o toplumu oluşturan bireyler sizi uyarır. Direnirseniz cezanızı görürsünüz.

        Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana sınıfsız ve imtiyazsız bir toplum olma çabaları  devam etmektedir. Buna karşın kimileri kuralların dışına çıkma huyundan bir türlü vaz geçmez.

        Örneğin:  ister yaya olun, ister araç sahibi, kırmızı ışıkta geçmemelisiniz. Kimileri  bu kurala uymaz. Caddeleri, sokakları  kirletmek, kaldırımları işgal etmek, herkesin uykuda olduğu bir saatte gürültü çıkarmak, ucuza alıp pahalıya satmak, parklarda , bahçelerde  çiçekleri koparmak, çimenleri çiğnemek, başkalarının özgürlüklerine engel olmaya kalkmak hem yasal hem de toplumsal kurallara aykırıdır. İşte anarşi budur.

        Bir de yasaları zorlayarak  bir takım imtiyazlar elde etme , yasalar karşısındaki eşitliği bozma, taşıdıkları mevkilerle, makamlarla, sıfatlarla, kendilerini başkalarından farklı görme, üstün görme hastalığı vardır.

        Buna da dokunulmazlıkları örnek gösterebiliriz.

        AKP iktidarı süresince Milletvekilleri dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda bir mücadele verilmektedir.Kimi milletvekilleri, kimi Bakanlar hakkında davalar açılmıştır. Ancak, dokunulmazlık zırhı nedeniyle yargı karşısına çıkılmamaktadır.

        Dokunulmazlık bir yana, kimi milletvekillerinden, kimi Bakanlardan, hatta Başbakanlardan, siyasete başladıkları tarihle, siyasetleri boyunca elde ettikleri servetlerin hesabı bile sorulamamaktadır. Birilerini kurtarmak, sorumluluğun dışında tutmak için özel yasalar çıkarılmaktadır.

        Herkes, yasalar karşısında  eşit olmalıdır. Bir toplumu, bir ülkeyi yönetmeye talipse, herkesle eşit koşullar içinde bulunmanın ötesinde, açık olmalı, servetini helalinden kazandığını ortaya koyabilmeli, adil ve dürüst olduğunun örneğini vermeli, kendisine umut bağlayanlara hesap verebilmenin erdemini duymalıdır.

        Dokunulmazlık, hakkında açılan davaların sürmesine engelse, kazancıyla ilgili, tasarruflarıyla ilgili söylentiler çıkarılmışsa, dokunulmazlığının kaldırılmasını kendisi istemeli, genç kuşaklara da,  siyasete soyunanlara da dürüstlük örneği vermelidir. Ve bu örneği vermeden de, ülke yönetimiyle ilgili hiçbir görevi kabul etmemelidir.

        Ülkede kargaşaya, başıbozukluğa  yol açmanın nedenlerinden biri de; kimilerinin kendilerine imtiyaz tanınmasını sağlamaktır, hesap vermemektir, açık olmamaktır, servetlerinin hesabını vermemektir

        Anarşi, yalnızca eline silah alıp, başkalarının hürriyetini engellemek değil, silah almadan da başkalarından üstün olmayı suni engellerle  sağlamaktır.