Yazdırdığınız Makale: YAŞASIN CUMHURİYET.


YAŞASIN CUMHURİYET

 
        Bağımsızlığa kavuşan ulusların yönetim tarzları genellikle bilgi ve ekonomik gelişmelerine göre şekil aldığı görülmektedir. Ülkemiz açısından bakıldığında; bugün elde ettiğimiz kazanımlara ve yer aldığımız çağdaş arenadaki yerimize Cumhuriyet sayesinde kavuştuğumuz unutulmamalıdır.

        Bir Kurtuluş Savaşı vererek elde ettiğimiz cumhuriyete ilişkin düşüncelerimize gelince; duygularımızı yansıtan valilik programında açıklandığı üzere:

        “İnsanlar, toplum olma bilincine ulaştıkları dönemlerden itibaren, belirli sistemler içerisinde yaşamaya başlamışlardır. Toplumların millet olma vasfını kazanmalarıyla birlikte de, devlet denilen tüzel kişilikler vücuda getirilmiştir. Tarihi süreçte insanoğlunun teşkil ettiği en büyük organizasyon olan devletler, toplumların bilgi seviyelerinin artmasına bağlı olarak, şüphesiz, daha iyi sistemlerle yönetilir olmuşlardır.


        Günümüzde insanoğlunun, sınırları belli bir ülke, aynı siyasi otoriteye tabi bir toplum ve kendisinden üstün bir güce bağımlı olmayan bir kuvvet, yani milli egemenlik gibi, üç temel unsura dayanan devletleri yönetmek için başvurduğu en çağdaş ve en modern sistem kuşkusuz cumhuriyettir. Bu sebeple cumhuriyet, Atatürk tarafından Türk Milletine layık bir idare şekli olarak görülmüş ve Türkiye\'ye getirilmiştir.


        Siyasi bir rejim olarak cumhuriyet, halka dayanan, gücünü halktan alan bir devlet şeklini ifade eder. Dolayısıyla iktidarın millete ait olduğu bir sistemdir. Bu sebeple cumhuriyette egemenlik bir kişi veya zümreye değil, toplumun bütün kesimlerine aittir. Bu anlamda, başta devlet başkanı olmak üzere, devletin temel organlarında görev yapan kişilerin seçimle işbaşına geldikleri, bunların belirlenmesinde veraset sisteminin kesinlikle rol oynamadığı bir hükümet modelini benimser.


        Atatürk\'e göre cumhuriyet; fazilettir ve ahlaki ve fazilete müstenit bir idare olarak, faziletli ve namuskâr insanlar yetiştirdiğinden, Türk Milletinin karakter ve adetlerine en uygun idaredir. O, cumhuriyeti, Milli Hâkimiyet temeline dayanan bir halk hükümeti olarak görür ve vatandaşın devlete, devletin de vatandaşa karşı hak ve görevlerini en iyi şekilde düzenleyen yönetim şekli olarak benimser.


        Aslında Atatürk ve cumhuriyet, birbirini tamamlayan ve tanımlayan iki kavramdır. Çünkü yakın tarihimizde Atatürk ve cumhuriyet kadar, birbirini bütünleyen kavramlar yoktur. Cumhuriyeti bütün yönleriyle anlayabilmek için Atatürk\'ü, aynı şekilde Atatürk\'ü anlayabilmek için de tam ve sağlam temellerden hareket ederek, cumhuriyeti tanımak gerekir. Çünkü Cumhuriyet, Atatürk\'ün Türk milli varlığının korunması, refaha ve mutluluğa erişmesi için düşündüğü, ümit ve arzularını şekillendirdiği bir idare tarzıdır.”


        Görüldüğü üzere Cumhuriyet fikrinin doğuşunda ve idare tarzının benimsenmesinde en büyük pay, yine Atatürk’e ait.

        Milletçe başarılan bağımsızlık savaşının bedeli olarak ta halkımızın bu idare sayesinde mutlu olduğunu herkes biliyor.

        Cumhuriyet fazilettir.

        Sonsuza dekte yaşatılacaktır.