AK PARTİ GÜMÜŞHANE MİLLETVEKİLİ FERAMUZ ÜSTÜN: AK PARTİ GÜMÜŞHANE MİLLETVEKİLİ FERAMUZ ÜSTÜN

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, TAKA Gazetesine Konuştu:

BEDELLE ÖDENMİŞ TOPRAĞI, BEDELSİZ KİMSE BÖLEMEZ!

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Taka Gazetesi Gümüşhane Muhabiri Ahmet Öksüz ile röportajında, Türkiye Gündemini ve Gümüşhane’yi değerlendirdi. Muhalefetin, Türkiye’nin açılımla bölünme yolunda ilerlemesi iddialarına yanıt veren Üstün, “ Bölünecek bir yer varsa onu da biz böleriz. Kaygılanmanın hiç gereği yoktur. Bedelle ödenmiş toprağı, bedelsiz kimse bölemez. ” dedi.

* Benim düşüncelerim sayın başbakanın düşüncelerinden daha da ileridedir.
* Bölünecek bir yer varsa onu da biz böleriz.
* CHP’nin çözüm önerisi yoktur.
* Eyalet sistemi olmadığı sürece başkanlık sisteminin taraftarıyım.
* Ömründe tornavida tutmadan mühendis olmuş insanlar var.

TAKA: Kürtaja getirilen eleştirileri nasıl buluyorsunuz ve sizin düşüncüleriniz nedir?

Feramuz ÜSTÜN:
Eylem yapanlar olabilecektir, fakat eylem yapanların büyük bir kısmının da çocuk sahibi olduğunu düşünmüyorum. Benim düşüncelerim sayın başbakanın düşüncelerinden daha da ileridedir. Belli bir cen halini almış insanın alınması katliamdır. Zaten dinimizce kürtaj uygun görülmemektedir. Türkiye’de nüfus planlamasına ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. Yıllar önce Türkiye’de farklı kanallarla nüfus planlanması oldu. Türkiye’nin nüfusu artmasın diye bir mücadele verildi. Geldiğimiz noktada kürtajın bir insanlık suçu olduğuna inanıyorum.

TAKA: Kürtçe seçmeli ders olarak getirilmeli mi? Kürt açılımıyla muhalefetin, Türkiye’nin açılımla bölünme yolunda ilerlemesi iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Feramuz ÜSTÜN:
Ülkemizin bu problemini çözmemiz lazım. Bunları kullananların elinden bu argümanları kurtarmamız lazım. Bu işin de bir sınırı vardır. 12 Eylül döneminde bir sabah kalkıyorsunuz ki Kürtçe konuşmak yasak. Kürtçe konuşulmamaya zorlanması sonucunda bu gibi nedenlerden dolayı sıkışmalar, PKK’yı doğurmuştur. 30 yıldır çocuklarımız şehit oluyor. Geldiğimiz noktada çözüme kavuşabileceksek seçmeli ders olarak koyulacaksa koyulsun, konuşulacaksa da konuşulsun. Biz bu problemi ortak akılla çözmeliyiz. Vatan bölünmesine falan gidecekse şunu belirtmek istiyorum: 75 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. Çevremizdeki 3-5 milyon nüfuslu ülkeler bizi bölemez. Korkmanın bir anlamı yok. Bölünecek bir yer varsa onu da biz böleriz. Kaygılanmanın hiç gereği yoktur. Bedelle ödenmiş toprağı, bedelsiz kimse bölemez.




TAKA: AKP ve CHP’nin teröre çözüm için bir araya gelmesi, daha önceki görüşmelerden daha farklı sonuç doğuracak mıdır?

Feramuz ÜSTÜN:
Terörle mücadele çözümlenmesi için iyi niyetle yola çıkılmalıdır. Görüşme tekliflerinin kimden geldiği önemli değil, biz bunu toplumsal mutabakatla çözebiliriz. Böyle durumlarda bir öneri getirdikleri zaman çözüm önerileri de düşünmeleri lazım. Şuan bir çözüm yok. Sadece bir iyi niyet var. CHP’nin çözüm önerisi yoktur. Sadece bu işe bir ağırlık koyduğunu gösteriyor. Bu da güzel bir başlangıçtır. Terör konusu, herhangi bir iktidar konusu değil. Bu 30 yıllık bir konu. Bu konuyu çözdüğümüz zaman asıl şahlanışımız olacak.

TAKA: Sayın vekilim, askeri alanda olan gelişmeler askerimizi yıpratmış mıdır?

Feramuz ÜSTÜN:
Kesinlikle hayır. Bazen askerle milletin gönül bağının koptuğu zamanlar olmuştu, biz şimdi o bağları güçlendirmeye çalışıyoruz. Bizim milletimizin asker sevgisi bitmez. Başı örtülü diye askeriyenin kapısından çevrilen analarımız oldu ama yine de askerimizi sevdi.


TAKA: Türkiye’de şeriata doğru bir yönelme olduğundan söz edilebilir mi?

Feramuz ÜSTÜN:
Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Biz bir çok şey yapıyoruz ama bunların şeriata yönelik olduğunu söz edemeyiz. Allah korkusuyla yetişmiş nesilden hiç kimseye zarar gelmez. 5-6 yaşındaki kız çocukların yapılan tecavüzleri duyduğumuz zaman içimiz ürperiyor. Sayın başbakanımızın da dediği gibi dindar gençlikten kastı da budur. Herkesin başına polis dikemeyeceğimize göre, herkes kendi vicdanını kendine polis edinsin. Gençliğimizin değişmesi lazım. Milli ve manevi değerlerle yetişmesi lazım. Bu nedenle sorunları tabakadan sorunları çözmeliyiz.


TAKA: Başkanlık sistemi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Feramuz ÜSTÜN:
Eyalet sistemi olmadığı sürece başkanlık sisteminin taraftarıyım. Bizim milletimizin başında güçlü bir lider olmalı. İmparatorluk zamanından beri sürekli güçlü liderlerimizle öğünmüşüzdür.



TAKA: Özelleştirmelerin artması bir süre sonra milli değerlerimize zarar verir mi?

Feramuz ÜSTÜN:
Devletin işi denetlemek, güvenliği ve adaleti sağlamaktır. Devlet bunların dışındaki işleri özel sektöre yaptırmalı. Ben özelleştirmeden yanayım. Bu ülkenin yıllardır belini doğrultamamasının nedenlerinden biride, özelleşmesi gereken kurumların devletin himayesinde olmasıydı. Devlet kamu mantığında ticaret yapmaz. Devlet kendi elinde altın hisseyi bulundurduğu için gereken müdahaleyi yapacaktır.

TAKA: Bölgemizde yapılmakta olan HES Projelere gelen tepkileri nasıl değerlendireceksiniz?

Feramuz ÜSTÜN:
Enerjimizin %80’ini yurt dışından ithal eden bir ülkeyiz. Elimizden geldiği kadar iç kaynaklarla enerji ithalatımızı minimum seviyeye indirmeye çalışıyoruz. HES Projelerinin yapım aşamasında sıkıntı yaşıyoruz. Bir dere yatağının kaldırıp başka bir dere yatağına aktarılması bana göre çevre katliamıdır. Bu yıl plan ve bütçe komisyonundaki konuşmam da şunu önerdim: Dere yataklarının fazla tahrip edilmemesi ve kesilen ağaçların yerine beş misli ağaçlar dikilerek bu açığı da kapatabiliriz. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında su ihtiyacının zirvede olduğu dönem. Bu dönemde tesislerin çalışmaması gerekiyor.





TAKA: Gümüşhane’deki barınma sıkıntısını nasıl çözülecek? Ev kiraları afaki rakamlara ulaşmış durumda, bu konudaki çözüm önerileriniz nedir?

Feramuz ÜSTÜN:
Bir çok özel yurtlarımızın temellerini attık. Sayın valimizle konuştuk. Bazı kurumlarımızın arttırılan yerlerinin yurt haline getirilmesi için bir çaba içersindeyiz. İhtiyacın olduğunun farkındayız. Bu açığı kapatmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Önümüzdeki yıl da büyük bir kısmını halletmiş olacağız. O zaman da ev kiralarının düşeceğini umut ediyoruz.

TAKA: Şehrin, üniversiteyle ilişkilerini nasıl buluyorsunuz?

Feramuz ÜSTÜN:
Ömründe tornavida tutmadan mühendis olmuş insanlar var. Kontrol kalemini görmeden elektronik mühendisi olmuş insanlar var. Üniversitelerin sistemi yanlış. Üniversiteyle toplum iç içe olmalı. İkili ilişkilerin daha da çok olmasını bekliyorum. Rektörümüzde başarılı bir hocalar, gayet iyi bir şekilde çalışıyor. Mühendislik okuyan bir öğrencimiz gidip sanayiye vatandaşlarımızla birlikte çalışıp ilişkilerini güçlendirmelidir. Birbirlerini anlayabilmeliler.

TAKA: Son zamanlarda Gümüşhane’deki Kamu kurumlarının dışarıya yönelmesi gündeme gelmişti. Bunu konuyu nasıl değerlendireceksiniz?

Feramuz ÜSTÜN:
Önümüzde kamu mevzuatı varken kimseye şunu yap bunu yap demek gibi bir lüksümüz olamaz. Büyük ihalelerde nasıl bizim vatandaşımız, Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde ihalelere katılıyorsa, Gümüşhane’de ki ihalelere de farklı şehirlerden katılan vatandaşlarımız olabilir. Tabi bu tür şeylerde hukuksal çerçeve de  önceliğimizin kendi şehrimiz olmasını isteriz. Bunu engellememiz de mümkün değildir. Takiplerimize devam edeceğiz.