Gümüşhane Haberleri
2018-03-21 19:13:12

GÜMÜŞHANE BAŞKENTTE 5 GÜN MİSAFİR…

Hüseyin Turhan

h.turhan29@mynet.com 21 Mart 2018, 19:13

Anadolu’nun zengin medeniyet ve kültürel mirasını bağrında barındıran Gümüşhane, başkent Ankara’da 6.Tanıtım günleri kapsamında görücüye çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl “Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği” olarak katıldığımız tanıtım günlerinde unutulmaz anılar biriktirmiş yurdun dört bir yanından gelen Altın Kalpli hemşerilerimizle görüşme imkanı bulmuştuk.

Resmi kurumlarımızla birlikte Ankara Dernekler Federasyonu Başkanı Hamdi Arslan Beyin önderliğinde yapılan bu faaliyetle birlikte Gümüşhane; turizm potansiyellerini, tarihi dokusunu, şehir kimliğini, sanayisini, ticaretini, el sanatlarını, müziğini Ankaralılarla buluşturuyor geleceğe emin adımlarla yürüyor.

Memleketimiz gönlümüzde bir sevda. Gümüşhane sözcüğünün geçtiği saatler bizler için bulunduğumuz ortamda oksijenin bol olduğu saatlerdir.

Bu sebeple davet edildiğimiz 6. tanıtım günlerine Eskişehir’deki Gümüşhaneliler olarak katılmayı görev sayıyoruz. 

Geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu yıl Gümüşhane’mizin kültürel mirasında önemli bir yeri olan “Galandar” etkinliği hemşerilerimizi zaman tünelinde geçmişe götürecek.

Cumartesi günü saat 13.30‘da gösterimi var. Programlar içerisinde dikkat çekici bir faaliyet olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşı otuz ve yukarısında olan hemşerilerimin gönül coğrafyasında kıymetli olan bu etkinliği düşünen/planlayan/uygulayan Gümüşhane sevdalısı bir bayan hemşerimiz. Hakime ZAL hanım.

Kendi ifadesiyle yaptıklarını şu şekilde özetlemektedir. “Gümüşhane’mizdeki kültürel değerlerimizi unutturmamaya çalışıyorum. Gençlerimize aktarılmasında bir köprü olabilmeyi başarabilmek hedefim”. 

Aylar önce Gümüşhane’de yapmış olduğu “Galandar” gecesiyle bizleri geçmişimizle yüzleştirmiş, gelenek ve göreneklerimizin hatırlanmasına sebep olmuştu. 

Ankara Dernekler Federasyonu Yöneticileri bu sene tanıtım günlerine bu faaliyeti dahil ederek kültürel geçmişimize sahip çıktıklarını gösterdiler. Tebrik ederim.

Sadece bu faaliyet mi var elbette değil.

Şairler…Ozanlar…Sanatçılar…Ayrıca yazarlarımızın da imza günleri var.
Duayen Gazetecimiz Turan Tuğlu Beyin imza gününü önemsediğimi belirtmeliyim. Adem Ezber kardeşimin de kitabını imzalayacağını da yazmadan geçmeyelim.

Bitmedi…

Yöresel lezzetlerimiz özellikle Siron’umuz, Pestil&Kömemiz ve dahi Kuşburnumuz, Tereyağımız, Kürtün Ekmeğimiz, Kelkit’imizin Kuru Fasulyesi aklıma ilk gelenler…

Adeta bir bayram coşkusuyla geçecek tanıtım günlerimizde Gümüşhane Valiliğimiz başta olmak üzere Belediyemiz, Resmi kurumlar, İlçe Kaymakamlıklar ve Belediyeler kendilerine ait stantlarda faaliyetlerde bulunacaklar. Yaptıkları/yapacakları çalışmaları anlatacaklar.

Kısacası Gümüşhanemiz Ankaralı yurttaşlarımızın 5 gün misafiri oluyor desek yeridir. Gümüşhane’yi yanı başımıza getiren, emek veren, fedakârlık gösteren tüm dostlara minnettarız.

Yazıyı Önder Turhan’ın gönül dünyasındaki memleket yansımasının karşılık bulduğu şu dizelerle tamamlayalım….

Çimenin yorgan dağların yastık, 
Yatayımda dinsin özlemim artık, 
Gurbet pusulasın biz çoktan yırttık, 
Dönüşüm sanadır yar Gümüşhane'm. 


Baharın başkadır yazın bambaşka 
Coşar hoyrat Harşit akar bir başka 
Karaca'n, Zigana'n gelirde aşka, 
Anlatır hep seni toy Gümüşhane'm…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.