Gümüşhane Haberleri

Çimento Fabrikası Önünde Basın Açıklaması

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Arzularkabaköy Çevre Derneği, Belde sınırları önünde bulunan Gümüşhane Çimento Fabrikası önünde basın açıklaması yaptı.

Arzularkabaköy Çevre Derneği, Belde sınırları önünde bulunan Gümüşhane Çimento Fabrikası önünde basın açıklaması yaptı.

Çevre mitingine dönüşen açıklamaya belde merkezinden yaklaşık 60 araçla fabrika önüne gelen yöre halkı da derneğin açıklamasına tam destek verdi.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı açıklamada Çimento Fabrikasının çevreye verdiği zararlarla ilgili bilgilendirme ve çevreye verilen zararlara dikkati çekmeyi amaçlayan etkinlikte çevre konulu pankartlar, bahçelerden getirilen meyve sebzeler de yer aldı.

Basın açıklamasını yapan dernek başkanı Ali Kemal Uçan’ın konuşması sık sık çevre ile ilgili sloganlar ile desteklenirken, açıklama sonunda ufak çapta gerginlikler de yaşandı.

Konuşmasında derneğin kuruluş amacından bahseden başkan Uçan, dernek olarak ilk etkinliklerini gerçekleştirdiklerini belirterek, çimento fabrikasının çevreyi ve insanları hiçe sayarak doğaya zehir kustuğunu öne sürdü.

Fabrikanın faaliyete başladığı 2010 yılından beri sürekli çevreyi kirlettiğini savunan Uçan, “Bireysel olarak yapılan başvurularda, fabrika yönetiminin tozun inşaat dolayısı ile olduğunu ve zamanla düzeleceğini ifade etmelerine rağmen geçen süreçte tozun azalma yerine giderek arttığı ve bu tozun inşaat sahasından değil de üretim hattında olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir.” dedi.

“TOZ BELDENİN HER YERİNE YAYILIYOR”

Fabrika etrafında bulunan bahçelerde meyve ve sebzelerin tozdan büyük zarar gördüğü ve yenilemeyecek durumda olduklarının acı bir gerçek olduğunu belirten Uçan, “Tozun bu ürünlere verdiği zarar herhangi bir laboratuvar analizine gerek olmaksızın herkes tarafından görülmektedir. Fabrikadan çıkan tozun beldenin her yerine yayıldığı evlerin üzerinde bulunan güneş enerji sistemlerine ve araçlara yapıştığı ve suyla temizlenemediği temizlemek için özel temizleme maddeleri kullanılması gerektiği ve bununda enerji tasarrufu yapmak isteyen insanlara maliyet oluşturduğu ve tasarruf amaçlarının boşa gittiği görülmektedir.

“AÇIK ALANDA STOKLANAN KÖMÜR RÜZGARLA HER YERE YAYILIYOR”

Fabrikada yakıt olarak kullanılan kömürün açık alanda stoklandığı ve rüzgarın etkisiyle çevreye yayıldığı, ayrıca kömürün yakılması sonucu bacadan çıkan duman ve atıkların beldenin her yerine yayıldığı ve zarar verdiği gözlenmektedir.

“FABRİKADA ARAÇLAR SIRA ALMAK İÇİN HIZ SINIRINI AŞIYOR”

Fabrikaya çalışan araçların sıra alabilmek için hız sınırını aştığı ve bununda tehlike oluşturduğu, yüksek tonajlarla çalışan bu araçların yolları tahrip ettiği ayrıca gece gündüz demeksizin bu araçların fabrika etrafında korna çalarak çevreyi rahatsız ettikleri görülmektedir.

“FABRİKADAN ÇIKAN GÜRÜLTÜ TÜM ÇEVREYE YAYILIYOR”

Fabrikada çalışan öğütme değirmenlerinin yerleşim yerleri yönündeki kapılarının sürekli açık tutulması nedeniyle fabrikada oluşan gürültünün tüm çevreye yayıldığı ve rahatsızlık yaptığı daha önemlisi fabrikaya 100 metre mesafede bulunan okulda bu gürültüde ders yapılmaya çalışıldığı bu ortamda ne kadar sağlıklı ders verileceği ve öğrencilerin bundan nasıl etkilendikleri, bu ortamdaki eğitimin ne kadar başarılı olacağı ayrı bir soru işareti oluşturmaktadır.

“SÜREKLİ ÇEVRECİ KURULUŞ İMAJI VERİYORLAR”

Aşkale Çimento Fabrikası Yönetim Kurulunun gazetelere sürekli çok çevreci bir kuruluş olduklarına dair beyanatlar vermesi broşür dağıtması, bu kadar çevre kirliliğinin ve çevre katliamının yapıldığı bir yerde akıllara “insanlar kendilerinde eksik hissettiklerini sürekli dile getirirler” özlü sözünü hatırlatmaktadır.

“FABRİKA ARAZİLERİ VE YOLLARI İŞGAL EDİYOR”

Arkadaşlar hepimizin malumu olduğu üzere İsrail’in Ortadoğu da Filistin’de satın aldıkları küçük arsalara yerleştikten sonra sürekli olarak Filistin topraklarını işgal ederek onlara yaşama hakkı tanımadığı ve Filistinlilerin bir şehirden diğer bir şehre gitmek için İsrailliler tarafından belli noktalarda oluşturulan geçiş kapılarından kontrollü bir şekilde geçmeleri gerektiği hepimizin malumudur. Şu anda burada olan olayda aynıdır. Aşkale Çimento Fabrikasının 2007 yılında 108.000 m2 olarak satın aldığı fabrika arazisi her geçen gün giderek büyümekte ve sürekli olarak işgale devam etmektedirler.  Ayrıca Komlar bölgesinde tarlası bulunan kişilerinde tarlalarına gidebilmeleri için fabrika yönetiminden izin almaları gerekmektedir. Çünkü Fabrika yolu bile işgal etmiştir.” dedi.

FABRİKA YÖNETİMİNE ZOR SORULAR

Uçan, fabrika yönetiminden de şu soruları da cevaplamalarını istedi:

“Aşkale Çimento Sanayinin Trabzon Fabrikasında hiçbir şekilde toz çıkmazken burada kurulu bulunan fabrikası neden sürekli toz kusmaktadır?

Fabrikanın ÇED Raporu var mı varsa bu ÇED raporunu hangi tarih de nereden nasıl aldığı?

İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

Baca gazı emisyon ölçümlerinin yapılıp yapılmadığı yapılıyorsa sonuçlarının ne olduğu?

Erzincan çimento fabrikasının en çevreci kuruluş olarak birinci seçildiği yerde Gümüşhane çimento fabrikası kaçıncı sırada yer aldığı?”

Bu yaşanan olumsuzlukların kısa sürede önlem alınıp çözüme kavuşturulmaması halinde basın açıklamalarının yerini artık eylemlerin alacağını kaydeden Uçan, kendilerine destek veren bütün çevre gönüllüleri ve belde halkına teşekkür etti.

Yorumlar (1)

Sabri Şenel 4 Yıl Önce

http://www.haberalp.com/gundem/gumushane-arzular-kabakoy-beldesine-nefes-aldiracak-iste-sorunun-cozumu-h88747.html

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.