Gümüşhane Haberleri

Karabulut, ekmek zammının gerekçelerini anlattı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de ekmeğe yapılan zammın ardından fırın işletmecileri adına Karaca Ekmek Fırını İşletmecisi Bayram Karabulut, niçin zam yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Son aylardaki ekonomik gelişmeler, artan maliyetlerle birlikte komşu illerin tamamında olduğu gibi Gümüşhane’de de ekmeğe yüzde 20’lik zam yapılarak kilogram fiyatının 12 liraya çıkarıldığını kaydeden Karabulut, yapılan bu zammın kamuoyunda tartışıldığını ve özellikle sosyal medya üzerinden oluşturulan algı ile fırın işletmecileriyle vatandaşların karşı karşıya getirilmeye çalıştığını söyledi.

Yaşanan bu durum karşısında Gümüşhane Vali Yardımcısı Gürkan Karaman başkanlığında toplanan komisyonun ekmek zammının iptaline karar verdiğini ve 18 Kasım 2021 tarihli fiyat düzenlemesinin uygulanması yönünde karar aldığını hatırlatan Karabulut, “Alınan kararda; ilimizin küçük ölçekli bir il olması, halkımızın sosyo-ekonomik durumu ve aşırı derecede bir maliyet artışı olmadığı gerekçeleri öne sürülmüş, dolayısıyla da ilimizde faaliyet gösteren fırın işletmecileri olarak bizler, ortada hiçbir şey yokken keyfi olarak ekmeğe zam yapan ve vatandaşı mağdur eden esnaf durumuna düşürülmüştür. Oysa su hariç tüm hammaddelerin dışarıdan temin edildiği ekmeğin ilimizdeki fiyatı çevre illerdeki fiyatlardan daha düşük, maliyetinin ise çevre illerden daha fazla olduğu aşikârdır. Bilinmelidir ki çevre illerimizde ekmeğin kilogram fiyatı 3-4 aydır 12 lira olarak uygulanmaktadır” dedi.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yaptırılmış çalışmadan da anlaşılacağı üzere asgari ücret ve hammadde başta olmak üzere tüm maliyet kalemlerinde 18 Kasım 2021’den bu güne çok ciddi artışların yaşandığını ifade eden Karabulut, “Konuyla ilgili hazırlanan tabloda ayrıntılı olarak yer verilen bu giderler karşısında zammın iptal gerekçesi noktasında komisyon tarafından belirtilen “girdi maliyetinde aşırı bir artışın olmadığı” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Yine komisyon kararında “ilimizin küçük ölçekli bir il olması, halkımızın sosyo-ekonomik durumunun” öne sürülmüş olması da ciddi anlamda sorunludur. Gıda üretiminde büyük ölçüde dışa bağımlı olan Gümüşhane’mizde, üretici vasfındaki parmakla sayılır sektörden biri olan fırıncılar olarak bizler zammın iptali için gerekçe olarak gösterilen bu olgunun bizzat mağduru konumundadır. Red gerekçesinde belirtilen ve TMO(Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından işletme kapasitelerine bağlı olarak alınan unun %60-65 inin sübvanse edildiği doğrudur. Sübvanse edilmiş un fiyatı belirtildiği üzere 185-200 lira arasındadır. Buna karşın sübvanse edilmeyen un fiyatının 290 ile 350 lira arasında olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca ilimizde yaygın olarak tüketilen köy ekmeği için kullanılan unun bu kapsamda olmadığını da belirtmek gerekir. Haliyle alınan kararda sübvanse edilmiş halde dahi un maliyetlerinde yaşanan artışın çok ciddi boyutlara ulaştığı dikkate alınmamıştır. Kararda belirtilen “Gümüşhane’de Türkiye ortalamasının iki katı oranında yüksek gramajlı ekmek üretildiği ve bu üretim şeklinin girdi maliyetlerini düşürdüğü” ifadeleri de tartışmaya açıktır. Bu yönde bir gerekçenin fiyat belirlemede etkin bir rol oynadığı ilk kez bu karar ile öne sürülmüştür.  Başka bir yerde görülmeyen bu ifade bir yana 18 Kasım 2021 tarihli bir önceki tarifede düşük gramaj olarak belirtilen 350 gram ekmeğin üretiminin işletmelerimiz tarafından yapıldığını da belirtmek isteriz. Lakin bu gerçek komisyona aktarıldığı halde dikkate alınmamıştır. Yine karardaki bir diğer gerekçe olan ilimizdeki ekmek fiyatının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu söylemi de tamamen yanlıştır. Yaptığımız araştırmada yaklaşık olarak 60 ilimizde fiyatların 12 lira üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak komisyonun “Red” gerekçeleri gerçeği yansıtmadığı gibi biz fırıncıları da halkın önüne hedef olarak koymuştur. Oysa ki Gümüşhane’de faaliyet gösteren fırıncılar olarak bizler, içerisinde bulunduğumuz tüm olumsuzluklara karşın ülkemizin en kaliteli ekmeğini vatandaşlarımıza sunuyor olmaktan onur duymaktayız. Bu gayret içerisinde müsebbibi olmadığımız bir durumun sorumlusu olmayı kesinlikle hak etmiyoruz. Kamu oyuna arz ederiz” diye konuştu.


 

Yorumlar (6)

Bu maliyetler başka illerde... 2 Yıl Önce

Bu maliyetler başka illerde de var. O illerde ekmek niye bu kadar pahalı değil. Gümüşhane ekmeğin en pahalı satıldığı il haline geldi neredeyse. Ekmek zammı iptal edildi valilikçe. Bazı fırınlar yazı gelmedi deyu zamlı fiyattan satmaya devam etti. Azıcık vicdan ve insaf! Halk ekmek açılsın artık.

Kul Riza 2 Yıl Önce

Kardeşim temel gıda ekmek Ekmekle beslenmek durumunda kaldık. Lakin olanların farkında ,emeğimizi görüyoruz. Alınan para anamızın sütü gibi helaldir. Vesselam... İmza Kul Rıza

. 2 Yıl Önce

Gümüşhane'de ekmekte tekelleşme var, neden sadece taş fırın ekmeğini dayatıyorlar bize, fabrikasyon üsülü daha ucuz maliyetli işletmeler neden açılmıyor. Biz iki kişiyiz 5 liralık ekmeği tüketemiyoruz israf oluyor, neden daha küçük ekmek yok ? Zaten farkındaysanız bi işletmenin 3-4 tane fırını var, kafalarına göre top koşturuyorlar. Belediyenin acilen Halk Ekmek büfeleri açıp kendi üretimini yapması lazım.

Sefa 2 Yıl Önce

Keşke her yıl ramazan ayında pideye yapılan fiyat uygulamasında da bu şekilde şeffaf olsaydınız. O zaman samimi bulurduk.Yıllardır ramazan ayında pideye uygulanan zamlı tarifeler hangi nedenden yapılıyordu keyfi miydi?

Elbet adalet tecelli eder 2 Yıl Önce

Halk ekmek için ben hazırlık yapıyorum imza Mustafa izleyin görun inceldigi yerden kopsun

Mesele Sadece Ekmek Değil 2 Yıl Önce

Yıllardır alıştık ekmeğe yapılan zamlara, ama mesele sadece ekmek değil, dolmuş fiyatları, sebze fiyatları olsun, balık fiyatları olsun, hep zamlı tarifeden tüketiyoruz. Yazık mı desem ayıp mı desem bilemedim..

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.