Gümüşhane Haberleri

Tam 40 yıl önce bugün

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’ye tam 40 yıl önce bugün 80 santimetre kar yağarak uzun yıllar rekorunu kırmıştı. Bugün ise kent merkezinde tanjant yoldan aşağı kesimlerde kar yok.

Gümüşhane’ye tam 40 yıl önce bugün 80 santimetre kar yağarak uzun yıllar rekorunu kırmıştı. Bugün ise kent merkezinde tanjant yoldan aşağı kesimlerde kar yok.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Gümüşhane kent merkezine 21 Ocak 1976 yılında gerçekleşen bir günlük kar yağışı 80 santimetre olarak ölçüldü. Uzun yıllar ortalaması rekorunun kayda geçtiği o günün 40.yıldönümünde ise kent merkezinde kuzeyde kalan bölgeler haricinde tanjant yoldan aşağı kesimde kar kalmadı.

Son yıllarda iklimsel özelliklerinde değişiklik yaşanan ve toplum içerisinde “Sonbahar ve ilkbahar kalmadı Gümüşhane’de. Ya yaz, ya kış oldu” cümleleri sıklıkla kullanılmaya başladı.

Torul ve Kürtün barajları ile çok sayıda HES ve onlarca göletin yapıldığı Gümüşhane coğrafik konumu itibariyle hem Doğu Karadeniz hem de Doğu Anadolu bölgesinin mevsimsel özelliklerini taşıyan iki farklı vadiye sahip. Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerini içine alan Yukarı Fırat havzası ile Kürtün, Torul ve Merkez ilçeyi içerisine alan Harşit Çayı havzasında özellikle eski kışlar yalnızca hatıralarda ve eski fotoğraflarda kaldı.

Vatandaşlar kar yağışını çeşitli nedenlere bağlarken, uzmanlar dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinin Gümüşhane’yi etkilediğini, o eski kar yağışlarını artık kimsenin beklememesini istedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.