Gümüşhane mutfağı çok zengin.
Çorbalar, etli yemekler, tatlılar…
Tercih de basit.
En tercih edilen kavurma tabii.
Ancak kuru fasulye yemeden asla.
Üstelik milli yemeğimiz.
Yanına az pilav,turşu…
Öğrenciliğimizin temel yemeği
Geçen haftalarda
Gümüşhane Köse’lerde
törenli fasulye hasadı vardı.
Yerel yöneticiler de tarladaydı.
Tam bir şenlik.
Gelenek haline getirilse ne iyi olur!
Latin Ameika’da
binbir çeşit fasulye gördüm.
Anadolu’nun ve Gümüşhane’nin
şeker fasulyesini
hiç biriyle değişmem.
KAVURMA MI,KURU MU?
Bir insan et yerine
kuru fasulye yiyerek
hayatta kalabilir mi?
Pekala kalabilir.
Fasulye bitki bazlı protein,
lif ve çeşitli temel besin maddelerinin
mükemmel bir kaynağı.
Beslenmede ete değerli bir seçenek.
Proteinler, dokuların inşası ve
onarımı, enzim ve
hormon üretimi ve
bağışıklık sistemini destekleyen
temel bir tam besindir.
Et gibi hayvansal ürünler
yüksek protein içeriğiyle bilinir.
100 gram ette 23 gram protein,
12 gram yağ ve 90 mg kolesterol var.
Lif hiç yok.
Fasulyede ise;
100 gramda 23 gram protein,
15 gram lif,
yağ 1 gram ve
kolesterol ise yazı ile sıfırdır.
Üstelik kalsiyum, magnezyum ve
Postasyum zengini ete göre.
TAM PROTEİN FASULYE
Fasulye de protein açısından zengindir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu ancak
kendi başına üretemediği
tüm temel amino asitlerin kaynağı.
Bu nedenle "tam protein"
olarak kabul edilirler.
Fasulyede ayrıca lif zengini.
Lif sindirime yardımcı olur.
Kan şekeri seviyelerinin
düzenlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca bağırsağı destekler.
Her şeyden önemlisi
şişmanlık diyetinde faydalı çünkü
tokluk hissine de katkıda bulunur.
FASULYENİN FAYDALARI
Fasulyede bol miktada folat,
demir, magnezyum,
potasyum ve çinko zengini.
Et yerine fasulyeyi tercih ederken
dengeli bir beslenme sağlamak için
diğer bitki bazlı protein
kaynaklarının yanı sıra
çeşitli meyve, sebze, tam tahıl ve
sağlıklı yağları da
dahil etmek önemlidir.
Bu şekilde beslenme,
vücudun en iyi şekilde
çalışması için ihtiyaç duyduğu
tüm temel besinleri almasını
sağlamaya yardımcı olacaktır.
Her zaman yazdığımız gibi
Fasulye yeterli miktarda protein ve
gerekli besinleri sağlasa da,
şahsi beslenme ihtiyaçlarının
değişebileceğini unutmamak önemlidir.
Diyet planlarken yaş, cinsiyet,
aktivite düzeyi ve genel sağlık gibi
faktörler dikkate alınmalıdır.
Bu nedenle diyete başlamadan
Belirli beslenme gereksinimlerini
karşılayan bir diyet belirlemek için
bir sağlık uzmanına veya
bir diyetisyene danışmak da
faydalı olabilir.