Gümüşhane Haberleri
2017-02-18 00:04:26

Süleymaniye Kayak Projesi İçin;

Yusuf Oral

18 Şubat 2017, 00:04

Süleymaniye Kayak Projesi İçin;

Kural 1;

                Gümüşhane'nin son 25 yılında en çok konuşulan konulardan birisi kuşkusuz Süleymaniye Kayak Projesidir.

                Projenin gerçekleşmesi durumunda şehrin ekonomik açıdan en durgun olduğu dönem olan kış aylarında turizm patlaması yaşanacağı aşikardır.

                Yıllardır yüzülüp yüzülüp bir türlü kuyruğuna gelinemeyen bu projeye artık Gümüşhane'nin elzem derecede ihtiyacı vardır.

                Bir hatırlatma yapmak isterim. Trabzon'da yapılan Akyazı Spor Kompleksi açılışına katılan Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan açılış öncesi Katar Emir i ile bölgede yaptığı helikopter gezisi ile ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştır.

                ''Bu gün, bu program öncesi yaptığımız helikopter gezisinde sayın emir; bu dağlar neden boş? neden bu dağlara kayak projeleri yapmıyorsunuz ? sorusunu sordu''

                Beyler Katar Emir inin dediği dağlar tam da yıllardır hayalini kurduğumuz Süleymaniye ve Gümüşhane'nin dağları.

                İşte tam bu noktada tuttuğunu koparacak siyasetçileri olacak şehrin. Hiç beklemeden ertesi hafta gidecek çalacak Cumhurbaşkanı'nın kapısını ve Cumhurbaşkanı'na Trabzon'da söylediklerini hatırlatarak Süleymaniye Kayak Projesi için destek isteyecek.

                Tabi sizlerde taktir edersiniz ki ''tuttuğunu koparan siyasetçilerimiz'' olmadığından bu düşündüklerimin gerçekleşmesi hayalden ibaret.

                Gelelim asıl meselemize. Geçen hafta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sayfasında bulunan İki duyuruyu sizlerle paylaşmak istiyorum;

Duyuru 1;

                ''GÜMÜŞHANE ili MERKEZ, ilçesi Gözeler Köyü mevkiindeki AŞKALE ÇİMENTO SAN. T.A.Ş. tarafıdan yapılması planlanan 3290320 Erişim Nolu II-(A) Grubu Patlatmalı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak GÜMÜŞHANE Valiliğimize sunulan dosyayı P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.''

Duyuru 2;

            ''GÜMÜŞHANE ili MERKEZ, ilçesi SÜLEYMANİYE MAHALLESİ KIRKPAVİLİ mevkiindeki GÜMÜŞTAŞ MADENCİLİK VE TİCARET AŞ tarafıdan yapılması planlanan 20057643 RUHSAT NUMARALI YERALTI METALİK MADEN OCAĞI İŞLETMESİ projesi ile ilgili olarak GÜMÜŞHANE Valiliğimize sunulan dosyayı PTD Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.''

            Aşağıda haritasını da paylaştığım maden ruhsat alanı tarihi Süleymaniye Mahallesinde bulunan sit alanını ve  koruma alanını içine almaktadır. Diğer ÇED dosyasındaki proje alanı ise Süleymaniye Kayak Projesi alternatif yolunu içerisine almaktadır.

            Peki birisi çıkıp izah edebilir mi bu durumu.

            Demek ki Süleymaniye Kayak Projesi için 1.Kural; Gümüştaş Madenciliğe ait maden ocağının kapatılması ve Kayak Tesisi proje alanı yakınlarında yapılabilecek her ne varsa defalarca süzgeçten geçirilmesidir.

            Yoksa Süleymaniye Kayak Projesi ile ilgili olarak hayal kırıklığı yaşayacağımız günler yakındır.

            Ümit ederim ki Süleymaniye Kayak Projesini önemseyen her bir birey bu durum karşısında sessiz kalmaz.

            Madencilik yatırımları belki 10 yada 20 yıllık yatırımlardır. Ancak doğa turizmi yatırımları dünya var oldukça devam edecek yatırımlardır.          

            Bu hususların göz ardı edilmemesi en büyük temennimdir.

            Sağlıcakla Kalın.

           

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.