Gümüşhane Haberleri
2012-08-16 12:37:07

TARAFGİRLİK

Burak Fettahoğlu

16 Ağustos 2012, 12:37

Sözlük anlamı yanlı olan, taraf tutan, sübjektiflikten yana olan anlamlarına gelen son yılların modası, çağımızın en büyük toplumsal hastalığı olan Tarafgirlik, kendini başta siyaset olmak üzere, ailede, dinde, sporda, cemaatte, cemiyette v.b birçok yerde belli etmektedir. Kavgaların, kırgınlıkların, ötekileştirmelerin, yanlış kararların, biten dostlukların, haksızlıkların tamamının temelinde tarafgirlik yatar. Benden olanın iyi diğerlerinin kötü olduğu, hakkın hakkı olmasa bile kendinden olana verildiği, kendinden olanın yanlışının görülmediği, başkasının ufak bir hatasının bile devleştirildiği bir bataklıktır.

Üstadı bile siyasetten soğutan tarafgirlik, kendine yakın olan bir düşüncenin hiçbir hatasını görmemek onun hatalarına göz kapamak ve rakip olarak gördüğünün hatalarına odaklanmaktır. Tarafgirlik aklın iptal olması, vicdanın susması ve vicdanın sesinin kısılmasıdır. Tarafgirlik insanın ihlasının bitmesidir. Çünkü tarafgir bir insan hakkın hatırını değil her zaman kendinden olanın yandaş diye tabir ettiğinin hatırını düşünür. Tarafgir insan başkasının ne emeğini düşünür ne de çilesini onun için önemli olan tek bir şey vardır o da; kendi cemaatinden olanın hakkı olmasa bile başkasının elindeki hakkı alabilmesidir.

Tarafgir şahıslar kendi dünya görüşleri ile aynı görüşü paylaşan ya da aynı cemaate mensup insanlara haksızlık yapılmadığı müddetçe susar başka haksızlıklarla ilgilenmezler. Fakat haksızlık kendi düşüncelerinden olanlara yapıldığında ya da kendi cemaatlerinden olanlara sıçradığında var güçleri ile haykırırlar. Her fırsatta dile getirdikleri peygamber efendimizin “Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır” sözünü hiç akıllarına getirmez günün gereklerine göre yeniden yorumlamaya çalışırlar.
Tarafgir insan aslında en büyük kötülüğü kendine ve yakınlara veren insandır. Kendinden olanın yanlışını bile doğru görmeyi kendine kabullendiren tarafgirler başta kendileri olmak üzere çevrelerindeki yakınlarının da yanlışlar batağına sürüklenmesine neden olurlar. Bir düşünür ne güzel söylemiş: “Herkesin yüce taraflarını tutmak, ama zaaflarını da görmek gerekir.” Her insanın belleğinde mutlaka bulundurması gereken bir söz. Doğruyu bulabilmemiz, birbirimizi anlayabilmemiz ya da birbirimizi sevebilmemiz için en çok ihtiyacımızın bu sözde saklı olduğuna inanıyorum.

Tarafgirlik aslında kişinin nefsine duyduğu sevginin nefsinin hep en önde olmasının bir gayesidir. Kendi sevdiklerinin her şeyini haklı görme çabasıdır. Oysa seven sevdiğine zarar vermek istemez. Ama tarafgirler farkında olmadan doğru düşünebilmenin kapılarını her tarafa kapattıklarından bunu göremezler. Bir düşünürün sözleri ile yazıma son veriyorum:

“Kızdığı insanın hep aleyhine, tuttuğunun da hep lehine konuşmak ağır vebal getirir”.

Sağlıcakla Kalın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.