BEKLEDİĞİM KURTULUŞ TÖRENLERİ KELKİT'TE YAPILDI

Her yıl 15 Şubat günü Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olarak kabul edilmektedir. Birinci Dünya Savaşında Anadolu çeşitli istikametlerden taarruza maruz kalmış, bölgemizin hissesine Rus işgali isabet etmiştir.

Elimde hemşerimiz merhum Sabri Özcan San Beyin “Rusların Gümüşhane İlini İşgali” adlı eseri var. Memleketin Ruslar tarafından işgal edildiği günleri canlı olarak yaşayan hemşerilerimizin söylediklerini bu kitaptan okuyunca yüreğim burkuldu içim sızladı.

1980 yılların başında öğrenci iken 15 Şubat Kurtuluş törenlerini merakla ve ilgiyle izlerdik. O yıllarda belediyenin öncülüğünde yapılan ve merkeze bağlı hemen hemen bütün köylerin katıldığı kurtuluş törenleri bizleri o karanlık yıllara götürmeye yeterdi. Öğrenci aklımızla geçmişte olup bitenleri anlamaya çalışırdık.

Tekkeli hemşerilerimin her yıl törenlerde canlandırdıkları “Göç” hadisesini hiç unutmam. Elinde kalan maldan mülkten ne varsa kağnılara yükleyerek yol koyuldukları günler hala aklımda.

Yine Zafer meydanında Rus ve Ermeni çeteleriyle yapılan “yakın muharebe” görüntülerini hatırlıyorum.  Mücadele sonunda kazanan askerlerimizin gururla sembolik kaleden Rus bayrağını indirip bağımsızlığımızın sembolü şanlı bayrağımızı kaleye dikmeleri izleyenlerden büyük alkış alıp sevincin doruk noktaya ulaşmasını sağlardı.

Birlik ve beraberlik içerisinde yürütülen bu törenler topluma bir mesaj niteliğindeydi.

Acı hatıraları unutmamak güçlü olmakla bir ve beraber olmakla özlenen cevabı bulabilir sevgili dostlar.

Ömrünün baharında kara toprağa düşenler,toprağı vatan kılanlar,göğüsleri kesilen gelinler, diri diri üzerine gaz dökülüp yakılanlar hep : ”Ya İstiklal Ya Ölüm” dediler. Namus uğruna hürriyet istiklal uğruna , bayrak inmesin,ezan susmasın torunlarımız bu coğrafyada özgürce yaşasın diyerek can verdiler.Bedel ödediler.

Bu gün bizler onların torunları, bu cennet vatanda bu bereketli topraklarda o eşsiz fedakârlığın sayesinde başımız dik yaşıyoruz.

O halde kurtuluşu anlamak, yakın tarihi iyi bilmekle mümkündür. Yakın tarih bilinmeden, yaşananlar iyi tanınmadan gelecek idrak edilemez.

Geçmişin genç kuşaklara aktarılmasında illerdeki kurtuluş günlerinde yapılan canlandırmalar ve gösteriler –bana göre- büyük önem taşır.

81 İlimizin ama Rus ama Fransız ama İtalyan işgalci güçlerine karşı vermiş oldukları amansız mücadele de hepsinin bir kurtuluş günü vardır. Bu zor ve çetin günler, sığ ve sıradan törenlerle kapalı mekânlarda birkaç saatlik programlarla geçiştirilmemelidir.

Bu vesileyle 15 Şubat günü ilimizin düşman işgalinden kurtuluşunu özlediğim ve beklediğim gösterilerle anlamlı hale getiren bizlere geçmişini hatırlatan “Kelkitli hemşerilerime” ayrıca bu görüntülerin bizlere ulaşmasını sağlayan ilimiz teknolojik dünyada sesi ve nefesi olan   www.gumushane.gen.tr site yöneticisi Recep Ergin Beye çok teşekkür ediyorum.
YORUM EKLE