BELEDİYE ENCÜMENİ OLMAK

Seçilmiş yerel parlamenterler olarak adlandırılan meclis üyelerimizin ne iş yaptığını ve hangi konularda etkili, yetkili ve bilgili olduklarını eminim bu şehirde yaşayan yüzlerce insan bilmiyordur.

Belediye meclis üyesi, belediyelerde çalışan kamu görevlisidir. Belediye meclis üyesi olacak kişiler seçimle belirlenir. Kamu görevlisi olan belediye meclis üyeleri siyasi partiler bünyesinde aday olur. Partilerin aday gösterdiği belediye meclis üyeleri yine bu partileri temsil eder. Şehirlerde ve ilçelerde belediye meclisi ilin veya ilçenin kaderini belirleyebilir. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları bölgedeki sorunlarla ve projelerle ilgilenir. Düzenli maaş almasa da oturum başına 125 TL alır. Yani ayda  en fazla 625 TL maaşla çalışırlar.

Belediye başkanı bile, yasayla kendisine tanınan bazı yetkilerin dışında çoğunlukla meclisin aldığı kararları uygulamakla yükümlüdür. Alınan kararlar ve gerçekleştirilen icraatlar böyle  önemli olunca, meclis üyelerinin nitelikleri de haliyle önem kazanmakta. 

Diyeceksiniz ki 625 TL aylık için değer mi bu hengâme? Sonuç ortada. Demek öylesine cezbeden yanları  var ki, yerel seçim zamanı ortalık toz duman olabiliyor! Belki buna  hizmet aşkı(!), belki bir yada birkaç yakınını belediyenin en güzel kadrolarında işe sokma telaşı, belki de daha önemli görevlere aday olmak adına bir basamak, ne derseniz deyin. 

Şu bilgiyi de atlamayalım, belediye meclis üyeliğine aday adayı olmanın herhangi bir kriteri de bulunmuyor. Okur-yazar olmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak seçilmek için yeterli oluyor. Yerel demokrasi açısından çok önemli bir görev olan belediye meclis üyeliğinin belirlenme biçimi işte bu noktada oldukça önem arz ediyor.

Normal durumda, kendi bölgesinde mahallesinde ve mensup olduğu mesleki ve sosyal çevrede sevilen, sayılan ve şehir için fikir ve çözüm üretebilecek şahıslardan oluşması gereken meclis üyelikleri ne yazık ki bu kriterlere göre değil, siyasi kontenjanlara göre belirleniyor.

Parti teşkilatında çeşitli görevlerde bulunmuş olmak; etnik, hemşerilik ya da belli bir oy potansiyeline sahip vb. özellikler belediye meclis üyeliği için geçerli nitelikler midir? Elbette, siyasal partilerin içinde hizmet vermiş olmak önemli, ancak meclis üyeliği için daha farklı niteliklerin de bulunması gerekiyor.

Sonuçta bu şekilde belirlenen ve halkın tanımasa bile gönlünde yatan partiye oy vermesi ile meclis üyesi olan bu kişilerin çok azı şehirle ilgili kafa yorarken, önemli bir bölümünün de  yukarıda saydığımız imkan ve avantajlardan başka herhangi bir derdi olmuyor.

Birde belediye encümenleri beş yılık dönemlerin de şehirleri için neler yaptıklarını bir basın açıklamasıyla halka anlatmaları gerektiğini düşünüyorum. İnanıyorum ki bu durum hem kendi onurlarına, hem de belediye meclis üyeliğinin kurumsal kimliğine saygı duyulmasına sebep olacaktır. Böylece yerel demokrasinin gerçek anlamı ve işlevine yaklaşması yönünde de önemli bir başlangıç yapılacaktır. Selam ve Sevgiler.

YORUM EKLE