BİZ KADINLARIN GÜNÜ

Sevgili arkadaşlar kadınlar günü olarak kutladığımız gününün haftasının içindeyiz. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal konumlarının güçlendirilmesi, tüm toplumlara kadınların eşit haklara sahip olduğu bilincinin geliştirilmesi ve korunması için her yıl 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Peki bizim ülkemizde ne zamandan itibaren kutlanmaya başlandı. Niçin kutlanıyor Her toplum bugünü kabul ediyor mu?

Bugün, Birleşmiş Milletler tarafından 16 Aralık 1977'de belirlenmiştir. Ancak tarihi çok daha gerilere gidiyor. Küçük bir literatür araştırmaları yaptığınızda sizlerde göreceksiniz. İlk olarak komünist ülkelerde bağımsızlık günü olarak kutlanmaya başlandı. Ancak bugün 1967'de feminist hareket tarafından benimsenince, durum değişmeye başladı. Devam eden süreçte, 1975'e gelindiğinde Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı. Fakat ortaya çıkış ve doğuşu olarak 1917'de Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram ilan edildi. Dolayısıyla 8 Mart Kadınlar Günü, daha çok Komünist ülkelerde bağımsızlık günü olarak kutlanmaya başlandı. Genele bakıldığında bir kadın hareketidir, kadın direnişi ve emekçi kadın günüdür, Yani bizim günümüz.
                  
TÜRKİYE'DE 8 MART KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de ilk 8 Mart Kadınlar Günü kutlaması 1921 yılında yapıldı. İki komünist kız kardeş olan Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimiyle gerçekleşen gösterilerden sonra uzunca bir süre 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamak Türkiye'de yasaktı. Bunun sebebi ise tabi ki komünist tehlikesiydi. Bu süreç 1975'e kadar devam etti. Tabiki bir süre bu durum devam etti fakat 1975 yılında "Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı" ilan edilince Türkiye de 8 Mart kutlamalarına sıcak bakmaya başladı. Çeşitli kadın derneklerinin de etkisiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü meydanlara çıktı.

Dünyada 8 Mart’ta meydanlara çıkar kadınlar eşitsizliklerini sloganlarla anlatırlar, bütün dünyadaki cinsiyetçiliğe kafa tutarcasına ellerindeki pankartlarla açık açık haykırırlar dünyaya. İş yerinde yaşadığı cinsiyet eşitsizliği, sokakta yaşadığı, evde yaşadığı, sosyal çevresinde ağlarını her gün yeniden ören kadın zulmüne kafa tutar kadın.

Kurtuluş savaşımızın 9 kahraman kadınını unutmadık değil mi? Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar), Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel), Şerife Bacı, Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma), Halime Çavuş, Hafız Selman İzbeli, Gördesli Makbule, Çete Emir Ayşe, Tayyar Rahmiye evet bunlar sadece bir kaçımız ön saflarda olan kadınlarımız. Biz kolay kadın olmadık savaştık hem de öyle böle değil çok savaşlar verdik ama pes etmedik. Hala savaşıyor Tür kadını ve Dünya kadını Benliği ve hakları için.

Bakınız; Al-i İmran\ 42.  Ayet Bir vakit melekler şöyle demişti: “Meryem! Şüphesiz ki Allah seni seçti, tertemiz yaptı ve seni dünyadaki bütün kadınlara üstün kıldı.” Kuran bile kadın diyor.

Kadın her şeydir, kadın annedir, kadın çiçektir, kadın babanın yokluğunda babadır. Kadın evdir, kadın ocaktır dumanı hiç bitmeyen, kadın naiftir. Kadın senin dövebileceğin, sövebileceğin, kısıtlayabileceğin, istediğinde her şeyi yapabileceğin bir nesne materyal değildir. Kadın haktır kadın eşitlik kadın senin üzerine basıp geçebileceğin paspas değildir. Bugün ülkemizde kadın sığınma evlerinin doluluk oranlarına bakıldığında çok da hafife alınmayacak bir durumda olmadığımızı görüyoruzdur inşallah. Tv kanallarında görüyoruz kadın beni tehdit ediyor öldürecek diyor ağlıyor anlatıyor üç gün sonra kadının cesedi bir yerlerden çıkıyor. Kadına verilen değeri ve kadının haklarınız tartışmamız lazım. Değerli olduğumuzu önce kendimiz unutmayacağız ki karşı tarafın bizim değerli olduğumuzu anlaması kolay olsun. Ben anneyim, ben kadınım ben değerliyim ben akıllıyım ben çok güzelim ben her şeyin üstesinden gelebilecek kadar güçlü ve zekiyim, ben yalnız başıma sinemaya gidebilir çayımı kahvemi yalnız içebilirim. BİZ KADINIZ, ANNEYİZ BİZ DEĞERLİYİZ. Akşam eve gelirken sizler bize çiçek getirmek zorunda değilsiniz; siz önce evinizdeki çiçekleri sulayın kız çocuklarınızı sevin annelerinizi eşlerinizi sevin….

BÜTÜN KADINLARIMIZIN GÜNÜ KUTLU OLSUN

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ayşegül Akyol
Ayşegül Akyol - 2 ay Önce

Hem bilgilendirici hemde bilinci arttırıcı bir yazı olmus....kadınların bir anne bir yuva olduğunu unutmayalım...emeğinize sağlık

Emine Ulutaş
Emine Ulutaş - 2 ay Önce

Kadınlar günümüz kutlu olsun

Şükran selvi
Şükran selvi - 2 ay Önce

Gözlerindeden akan göz yaşları degil yarınalara umutla bakan gözleriyle dünyayı süsleyen kadınların kadınlar günü kutlu olsun

Hümeyra Karataş
Hümeyra Karataş - 2 ay Önce

“Siz önce evinizde ki çiçekleri sulayın” bu çok hoşuma gitti

Merve Kaya
Merve Kaya - 2 ay Önce

Sizin gibi kadın olma . Keşke hocam inşAllah hocam

Hasan kaya
Hasan kaya - 2 ay Önce

Hocam emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş

Meryem selvi
Meryem selvi - 2 ay Önce

Hakı ödenmeyecek olan kadınların
Günü kutlu olsun