COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN 'KÜRTÜN ARAKÖY EKMEĞİ'

Kürtün Araköy’de bir asra yakın ekşi mayadan üretilip taş fırında pişirilen, buram buram kokusu ile herkeste ekmek yeme iştahı uyandıran Araköy Ekmeği, hak ettiği Coğrafi İşaret Belgesini 04.09,2019’da aldı. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası, Gümüşhane’ye özgü ürünlerin tescil edilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında ‘Kürtün Araköy Ekmeği’ni de Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil ettirmiş. Bu çalışmaları yürüten Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası başkanına ve personeline teşekkür ederiz. Başvurusu yapılmış diğer ürünler için de en kısa zamanda netice alınmasını temenni ediyoruz.

Türk Patent ve Marka Kurumunun şehrimize özgü bu önemli değerlerin ve lezzetlerin Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil edilmesi ile bu ürünler yöresel bir marka haline getirilerek geleceğe aktarılması açısından çok önemli. Ayrıca tescil edilmiş ve marka değeri kazanmış ürünler üreticilerine de önemli bir ekonomik bir katma değer sağlamaktadır. Ayrıca Coğrafi işaret amblemine sahip ürünler, benzerlerinden kolayca ayrılabilir ve diğer ürünlere göre daha rahat ve yüksek değerle kendine pazar bulabiliyor. Araköy ekmeği coğrafi İşaret alarak yöresel bir marka haline gelmiştir. Coğrafi işaret tescili ile ürünler standartları, geleneksel özellikleri ve üretim metotları koruma altına alınıyor. Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü yani gerçek üreticilerini korur.

Atalarımızdan bizlere miras bırakılmış bu lezzet kültürü tescillenerek pazarlardaki gücü  daha da artırılmış böylece daha çok satış ve kazanç  elde edilecektir. Coğrafi İşaretle tescillenen bu ürünlerimizi üreten gerçek üreticilerini koruma altına alarak kırsal kalkınmaya da öncülük edecektir.

Kürtün ilçemize bağlı Araköy'de birçok aileye ekmek kapısı olan tescilli Araköy Ekmeği kilo ile satışa sunuluyor. Doğal koşullarda bir hafta boyunca tazeliğini koruyan 4-5 kilogramlık Araköy Ekmeği, köydeki Ekmekçiler Mahallesi'ndeki fırınlarda üretilerek yurdun çeşitli yerlerine gönderiliyor. Araköy Ekmeğinin yüz yıla yakın bir geçmişi var. Köyde ilk zamanlarda kişisel tüketim için hazırlanan organik buğdaydan yapılan ekmek daha sonraları ticari boyut kazanmış sadece Gümüşhane’de değil Türkiye'nin her yerinde tüketilen bir ekmek olmuştur. Yalnız şunu iyi açıklamakta fayda var. Türkiye’nin değişik illerinde satışı yapılan bu tür ekmekler Kürtün Araköy’de üretilerek oralara gönderiliyor. Asırlık Araköy Ekmeğinin en önemli özelliği ekşi mayayla yapılması. Bu ekşi maya aynı özellikte hamurdan artırarak elde ediliyor. Araköy Ekmeği buğday ekmeğidir ve kepek oranı yüksektir. Erken bayatlamadığı için israf oranı da düşüktür. Bayatlayan ekmekler, peksimet yapılarak değerlendirilmektedir.

Araköy Ekmeği Araköylü hemşerilerimiz için gelir kapısı haline geldi. Üretilen ekmekler kargo ve otobüslerle Gümüşhanelilerin yoğun yaşadığı şehirlere günlük taze olarak gönderiliyor. Özellikle gurbetçiler ekmeğe yoğun ilgi gösteriyor. Gurbetçiler kendileri memlekete geldiklerinde yüklü miktarda alıp gidiyorlar hatta bu ekmeği alanlar komşularına ikram ettiklerinde komşularının talebi üzerine onlara da götürüyorlar. Bu şekilde ekmeğe olan talep giderek artıyor. Ekmekçiler pazarlarda ekmeği küçük dilimler haline getirerek müşterilerine ikram ediyorlar. Ekmeği önce tattırıyorlar, daha sonra satışını yapıyorlar. Ekmek esnafı karnınız doymadan, tatmadan bizden ekmek alamazsınız diyor. Ekmekçiler ekmeği tadan üç müşterimizden ikisi mutlaka ekmeğimizi alır diyorlar. Kışın daha çok gurbetçilere yönelik üretim yapan esnaf yazın ise gurbetçilerin sılaya dönmesi ile satışlar zirve yapar. Araköy Ekmeğinin marka tescilinin yapılması ile bu ekmeğimiz artık nesilden nesle korunarak aktarılacak.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nedim Altıntaş
Nedim Altıntaş - 2 yıl Önce

Yusuf hocam sevgiler