DOKAP EYLEM PLANI İÇİN GÜMÜŞHANE’DE SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİDİR

Gümüşhane için çok önemli olan bir konuyu hangi başlıkla yazıp, ilgililerin ve kamuoyunun dikkatini çekerim diye düşünürken aklıma bu “seferberlik” fikri geldi.

2011 yılında Giresun’da yeni bir kuruluş kuruldu. Kalkınma Bakanlığı’na bağlı olan bu kuruluşun adı “Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı”

Bu kuruluş, 03.06.2011 tarih ve 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kuruldu ve  bu kararname de
08.06.2011 tarih ve 27958 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı.

KHK ile kurulan yeni kuruluşun adı
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı” iken, bu başkanlığın ana görevinin adı ise “Doğu Karadeniz Projesi” adını taşıdığı için, bu adın da kısaltılmış ismi DOKAP olarak anılmaktadır.

“Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
”nın merkezi ve kapsadığı iller de yine adı geçen KHK’de yer almaktadır. Başkanlığın merkezi Giresun olup, bağlı iller ise; Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon’dur.
 
*     *     *

Öncelikle şunu belirtmekte yarar görüyorum. Bölge illeri, henüz adı geçen kuruluş “Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı”nı tanımadan, onun sunmaya çalıştığı Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ile muhatap oldular ki, işin açıkçası bu muhatap oluş da çok fazla etkili bir şekilde olmadığından çok da önemsenmedi. Ayrıca DOKAP ismi hep DOKA’yı çağrıştırdığından, DOKAP’ın yeni ve apayrı bir konsept olduğunun farkına varılamadı.
 
 
*     *     *

DOKAP ve bu projeyi yürütecek olan “Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı” henüz Gümüşhane’de yeterince tanınmıyor.

İlgili kuruluşun Sayın başkan ve yetkilileri hem kendilerini hem de yürüttükleri DOKAP projesini tanıtmak üzere 7-8 Şubat 2013 tarihlerinde Gümüşhane’ye gelerek çeşitli kurum, kuruluş ve STK temsilcileriyle toplantılar yaptılar.

Merkezi Giresun’da olan ve sorumluluk alanı içinde Gümüşhane’nin de olduğu böyle çok önemli bir kuruluşun yetkilileri ilimize kuruluş tarihinden çok zaman sonra geldiler.  

“Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi” nin Sayın Başkanı Ekrem Yüce’nin bu göreve atanma tarihi Mayıs 2012’dir. Yani, Sayın Yüce göreve başlayalı yaklaşık dokuz ay olmuştur. Bu süre zarfında ne Sayın Yüce, ne de yönetici ekibi Gümüşhane’ye gelmemiştir.
 
DOKAP EYLEM PLANI İÇİN GÜMÜŞHANE’DE SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİDİR…
 

7-8 Şubat 2013 tarihlerinde Gümüşhane’de yapılan toplantılarda, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yetkilileri, DOKAP eylem planının hazırlanıp, Kalkınma Bakanlığı’na sunulacağı, bakanlığın da bu planı Sayın Başbakan’ın başkanlığında toplanacak olan Yüksek Planlama Kurulu’na sunacağı bir süreç yaşanacağını anlattılar. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, Giresun’da bu çalışmaların tamamlanıp, Kalkınma Bakanlığı’na sunulması tarihi ise tahminen Mayıs 2013 olacaktır.
           
Gümüşhane’nin önünde çok az zaman vardır. İki aylık dönem içinde Gümüşhane ili, formatına uygun olarak kendi eylem planını hazırlamalıdır. Bunun tek yolu da Sayın Valimizin Seferberlik ilanıdır.
           
Resmi yazılarla bu yapılmaya kakılırsa bir sonuç alınamaz. Çok sıkı bir çalışma disiplini ile Gümüşhane’ye ait eylem planı, plan şablon formatına göre hazırlanmalı ve Giresun’a gönderilmelidir.
           
Ankara’ya sunulacak eylem planı formatına uygun olmayan sayfalar dolusu rapor, projeler vb. den ziyade olayı net ortaya koyan öz anlatımlarla Gümüşhane eylem planı çıkarılması gerekir. Tekrar hatırlatıyorum, tecrübelerle sabittir ki; bu iş, resmi yazı takibi ile asla olmaz. Çünkü insanlar olaya yasak savma kabilinden cevaplar verirlerse, tekrar geriye dönüş zamanı olmayacaktır. Bunun için de Vali Bey’in tam yetkilendireceği bir komisyona her şey bırakılıp, bir büro kurulup bu çalışmalar yürütülürse ancak o zaman iyi bir plan hazırlanmış olur.
           
Bir diğer konu da, Giresun’da tüm bölge raporunun yazımında Gümüşhane Valiliği’ni de temsilen görevlilerin yer almasıdır ki, zaman zaman oluşacak yanlışlıklara müdahale edilebilsin.

EYLEM PLANI NİÇİN BU KADAR ÖNEMLİDİR?

DOKAP birinci eylem planı, bundan sonraki planların temelini oluşturacaktır. Eylem planı, Gümüşhane’nin röntgeni olacaktır. Ankara, Gümüşhane’yi bu planla okuyacak, bu fotoğraf ve röntgen filmiyle tanıyacaktır. Bu plan belki de 10- 15 yıllık bir döneme, belki de 50 yıllık bir geleceğe ışık tutacak, yatırımlar bu plana göre şekillenecektir.

EYLEM PLANINDA NELER YER ALMALIDIR?
           
Her şeyden önce özel idare, belediyeler, kaymakamlıklar ve kamunun bütün kurumları, odalar, meslek kuruluşları ve STK’lar önümüzdeki 50 yılı baz alarak fikir üretmelidirler.

Bu fikirler çok ütopik – hayalci de olsa ortaya konmalıdır. Örneğin; Gümüşhane’nin gelecekteki modern şehir açılımında otoparklar için dağ yamaçlarının altına mağara- tünel otoparkları projeleri gündeme getirilebilir. Gümüşhane yaylalarında yeni nesil turizm hastaneleri gündeme getirilebilir. Köylerin göç vurgun ve karamsarlığını ortadan kaldıracak metruk ve yıkıntılardan temizlenmesi bu eylem planında yer alabilir. Hayvancılık ve tarımla ilgili yeni düşünceler planda yer alabilir.
           
Eğitim, Sağlık, Çevre, Ulaşım, Tarım, Hayvancılık, Kültür, Turizm, Şehircilik, İmar, Ormancılık, Üniversite, Madencilik, Sosyal Hayat, Yaylacılık, Güvenlik  v.b. her sektör 50 yıllık bakışını bu plan için ortaya koymalı, gerekirse hayaller, senaryolar üretilmelidir…
           
Salyazı Havaalanı, Erzincan - Gümüşhane – Tirebolu – Trabzon demiryolu, Tirebolu- Torul duble karayolu vb. gibi projelerin yatırım programlarına alınması için konu eylem planında yer almalıdır.
           
Gümüşhane ile Samsun’un aynı plan bölgesinde yer alması aslında Gümüşhane üzerinde daha titiz çalışmayı zaruri kılmıştır. Bir taraftan gelişmiş bir Samsun, diğer tarafta gelişmeye muhtaç bir Gümüşhane. Bunun için Gümüşhane’nin özelliği ve öncelikleri kendi şartları içinde eylem planında ayrıca belirtilmelidir. Bu bağlamda Gümüşhane’ye özgü teşvikler, indirimler v.b. planda belirtilmelidir.
           
Şu anda Türkiye’de sadece üç ilde uygulanan, “aynı yer doğumlu yöneticilerin o ilde görev yapmasına engel koyan” mevzuatın kaldırılması da eylem planına konulmalıdır. Kendi insanının kendi ilinde yönetici olamadığı bir ilde başka yerlerden gelen yöneticilerden özverili çalışma beklemek biraz iyimserlik olur.
           
Özet olarak belirtmek gerekirse, DOKAP eylem planı içinde yer alacak olan “Gümüşhane Eylem planı”, her sektörden görüşlerin içinde yer aldığı, harmanlandığı bir büyük çalışma olarak hazırlandıktan sonra, bir ekip tarafından yeniden elemeden geçirilip Giresun’a sunulabilir. Aksi takdirde sadece bilinen konuların işlendiği, açılımın olmadığı, bir eylem planı ortaya çıkar ki, Gümüşhane’ye yazık olur.
           
Eylem planına ilgisizlik çocuklarımızın, geleceğimizin ve Gümüşhane’nin istikbalini çalmak anlamına gelecektir. Bu vebali kimse üstlenmemelidir.
           
Son söz olarak diyorum ki; bütün Gümüşhaneliler, eli kalem tutan, ağzı laf yapan herkes bu olay üzerinde durmalı, yetkililere yardımcı olmalı, onlara fikir üretmelidir.
           
Güzel günler dileğiyle.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Dokap eylem planı
Dokap eylem planı - 11 yıl Önce

ekonomik konular seferberlik konularıyla örtüşmez, bunlar yıllardır yapılan ve yapılacak olan şeyler fazla abartılı olması amaca hizmet etmez dokap planı, doğu karadeniz bölge planı doğu anadolu bölge planı ve kalkınma planları ile orta vadeli program ile hükümet acil eylem planın da blgenin kalkınması yeterince tanımlanmıştır.

köksal ay
köksal ay - 11 yıl Önce

sayın hocam,bendeniz sizin ilgi göstereceğinizi umarak yazıyorum. gümüşhane türkiye,de kanser araştırma merkezinin 1. sırada riskli bölge ilan ettiği bir şehir haline gelmiştir.1haftadan beri yazıyorum kimse ilgi göstermiyor.lütfen hocam, siyenürve z 4diye bir zehir varmış bunlar hakkında birşeyler yazmanı istiyorum.z 4 öyle etkili bir zehirmişki bir demir parçasını içine atsanız 2günde parçalıyormuş.15 yıl sonra g hanemiz de kanser olmayan kişi kalmayacak. geç olmadan siz büyüklerin bu işe el atmsı gerekiyor. şimdiden teşekkürler.