DUA İÇİN HATIRLANMA VESİLELERİ

Resmi yazılarda yazışma kurallarına göre o yazı ile ilgili bir yazı varsa tarih ve sayı verilerek ilgi tutulur. Yazımız resmi yazı değil ama tarihi ve olayları hatırlatma babında 24 Ağustos 2011 tarihinde yazmış olduğumuz köşe yazımızı ilgi gösteriyoruz. O gün Sn. Oltan SUNGURLU ile ilgili olarak bir istirhamımız olmuştu.

 “Hazır konusu gelmişken buradan bir istirhamımız olacak Gümüşhane Belediye Meclisinden, büyüklerimizden; Gümüşhane’ye bunca yıl hizmet etmiş, Gümüşhane'ye ve Gümüşhaneliye halel getirmemiş olan Sayın Bakanın isminin bu güne kadar bir okula bir caddeye verilmemiş olması büyük bir eksiklikle birlikte Gümüşhane'nin yüz ayıbıdır. Hatta kendisi ile birlikte çok sevdiği kardeşi merhum Ozan SUNGURLU'nun da ismi Gümüşhane'de yaşatılabilir. Belki bu davranış ile bu ayıp kısmen de olsa kapatılabilir. Bir kişiye yapılacak en büyük jest o kişinin değerlerine değer vermekten başlar”

Konu ile ilgili olarak Değerli Büyüğüz Sn. Hasan PİR hepimizin gönlünden geçenlere tercüman oldu ama bizde birkaç cümle edelim istedik. Geçtiğimiz günlerde Sn. Oltan Bey’in ismi Gümüşhane’nin 13. Mahallesine verildi. “Oltan Bey Mahallesi” aradan geçen yılların ardından bir değerli büyüğümüzün sağlığında bu olayın gerçekleşmiş olması güzel bir davranış olarak değerlendirilebilinir lakin yeterli değil…(Belediye Başkanı Sn. Mustafa CANLI, Değerli Belediye Meclis Üyelerine teşekkürler, yazımıza cevap vermişler…))

Yine kısa bir zaman öncesinde Eğitimci ve Araştırmacı yazar Sn. İsmail HAYAL’in kaleminden” Mahmut Oltan SUNGURLU” isimli bir kitap çıktı. Kitap dizgisinde bir takım eksiklikler olmakla birlikte Sn. SUNGURLU’yu ifade etmesi bakımından onu tanıyanları açısından onur verici tanımayanları açısından da tanımak için bir fırsat niteliğinde bir eserdi. Böyle bir eserin de sadece Gümüşhane insanına ve basınına değil, bir siyasetçi ve devlet adamı kimliğiyle ülkeye kazandırılmış bir eser gözüyle de bakmak gerekir. Sadece Gümüşhaneli yeni nesil değil ülke insanı da Mahmut Oltan SUNGURLU kimliğini tanımalıdır. Bu tanınım Gümüşhane İnsanının özeliliklerini de tanıtmayı içinde barındıracaktır. Bu haseple Sn. HAYAL’e burada bir teşekkür hakkını da vermek gerekir.

 Konu başlığımız Oltan Bey, adının verildiği Mahalle olayı olmakla birlikte aslında toplum içinde geçte kaldığımız bir olayı da vurgulamak isteriz. Yeni nesil kendi yöresindeki büyükleri, devlet adamları, idarecileri vb. insanları tanıma adına kitaplarda okuma yerine bir mahalle, bir okul, bir cadde, sokak isimlerinde de görmeli, araştırmalı, okumalı, öğrenmeli hatırlamalı dua etmeli ve de unutmamalıdır. Hepsinin değeri ayrı ayrıdır, Oltan Bey’in yeri ayrıdır, Ahmet Ziyauddin Hz.lerinin yeri ayrı, Dilaver Cebeci’nin yeri ayrı ama sonuçta hepsi bu memleketin has değerleri. Bu isimlerin verilmesi için illa ahrete intikallerini beklemeyelim. Olayları siyasi olarak da değerlendirmeyelim. Değerlerimize ve de geçmişimize sahip çıkalım ki gelecekte ki neslimizi de değerlerine sahip çıkma umudunu umalım… Yok abi yanlış anlaşılmasın bizim adımızı illa yeni yapılacak Havaalanına yada Tren Garına verin demiyoruz, hele Gümüşhane Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Anfisine verin hiç demiyoruz arkamızdan bir Fatiha okunsa yeter diyoruz…

Sevgi ve Saygılar…
YORUM EKLE