GÜVENLİK KAMERASI SİSTEMLERİ

GÜVENLİK KAMERASI SİSTEMLERİ

NEDİR?

Teknolojinin hız kesmeden her geçen gün gelişmesiyle birlikte Teknolojik Sistemlerin de hayatın her alanında faaliyetleri kolaylaştırmak amacıyla herkes tarafından kullanılabilir hale gelmiştir.

Elektronik Güvenlik Sistemleri denildiğinde akıllara ilk gelen ve en çok tercih edilen Teknolojik Güvenlik Sistemlerinin başında Güvenlik Kamerası Sistemleri gelmektedir.

Hırsızlık, gasp, sabotaj ve terör gibi olaylarının artması beraberinde can ve mal güvenliğine olan önemin de artmasını getirmiştir, böylece sadece kurumsal ve devlet kurumları değil aynı zamanda daha küçük ölçekli iş yerleri ve haneler tarafından da yaygın olarak Güvenlik Kameraları kullanılır hale gelmiştir.

Kapalı Devre İzleme Sistemleri (Kapalı Devre Görüntü ve Kayıt Sistemleri Closed Circuit TV - CCTV) olarak da bilinen belirli bir bölgenin farklı amaçlar doğrultunda 7/24 canlı olarak izlenebilmesi, bu görüntülerin istenilen sürede kayıt altına alınması ve video ekranlarına görüntü olarak verilmesini sağlayan sistemler olmaktadır.

KULLANIM AMAÇLARI

Güvenlik Kamerası Sistemlerinin Kullanım Amaçları üç ana başlığa hizmet etmektedir. Bunlar;

CCTV Sistemlerinin en yaygın kullanım amacı izlenen bölgede Güvenlik sağlayarak caydırıcı olmaktır, bu sayede işlenecek olan suçun engellenmesi, suç işlenmesi durumunda olaya müdahale edilmesi ve Güvenlik Kamerası ile elde edilen görüntü kayıtları sayesinde tespit edilmesi sağlanmaktadır.

Bir diğer amacı ise, insan gücüyle gözlemlemenin zor olduğu otoyol ve tünellerdeki trafik akışının gözetlenmesi, ormanlık alanların yangınlara karşı gözetlenmesi, endüstriyel otomasyon uygulamalarında, nükleer santrallerde ve kanalizasyon ve diğer boru hatlarının gözetlenmesi ve görüntülenmesi için Teknolojik Kamera Sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistem sayesinde trafik kazaları, çalıntı araç ve trafik ihlali yapan araçların tespiti, orman yangınları, herhangi bir teknik arza gibi acil durumlarda anında fark edilerek müdahale edilmesi sağlanmaktadır. Bu ihtiyaçlar TEDES, Plaka Tanıma Sistemi, Şehir İzleme gibi Kent Güvenlik Sistemlerinin de doğmasına neden olmuştur.

Tüm bunlarla birlikte Güvenlik Kamerası Sistemleri fabrika ve iş yerlerinde çalışanların yaptıkları işleri ve performanslarını gözlem yoluyla denetlemek amacıyla da tercih edilmektedir.

Modüler bir yapıya sahip olan Güvenlik Kamerası Sistemleri ihtiyaçlara ve kullanım amacına göre seçilmesi gerekmektedir.

Güvenlik Kamera Sistemleri, AHD Kamera Sistemleri (Analog Kamera Sistemleri) , IP Kamera Sistemleri ve Termal Kamera Sistemleri olmak üzere üç farklı grup olarak ele alınmaktadır.

NASIL SEÇİLMELİ?

Güvenlik Kamerası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenlerin başında seçilecek olan Kamera Sisteminin ihtiyaca en uygun olanı, kullanım amacına göre ve kullanım yerine göre belirlenmesi gerekmektedir. İç Mekan Kameralarının daha şık ve gözü rahatsız etmeyecek boyutlarda tasarlanarak iç atmosferi bozmadan bir bütünlük sağlamaktayken, Dış Mekan Kameraları ise, Bullet Kamera gibi daha muhafazalı olması hava şartlarına ve toz, kir gibi dış etkenlere karşı dayanıklı modeller olmaktadır. Bu nedenle, İç ve dış mekanlarda kullanılan kameraların modellerinin ve kasa özelliklerinin farklılık gösteriyor olması göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalardan biridir.

Kaliteli Güvenlik Kameraları seçiminde Yüksek Çözünürlük ve Geniş Görüş Açısına sahip, Yüksek Teknolojik Ürün olması IP Kamera Sistemlerinin tercih edilmelerinde önemli bir etken olmaktadır.

Çok yüksek çözünürlüğe sahip olmasına ihtiyaç duyulmadığında ve kullanılacak olan mekanın geniş olmaması durumunda kullanımı, montajı daha kolay, maliyeti düşük ve yaygın olarak kullanılan AHD Kameralar tercih edilebilmektedir.

Kullanılacak olan yerin ışık yoğunluğu gibi faktörlere bakılarak ek özelliklere gerek duyulan durumlarda söz konusu olabilmektedir. Gece Görüşünün önemli olduğu kullanım alanlarında Gece Görüşlü Kamera Modelleri (ICR ve IR Led Kameralar) seçilerek kızılötesi ışınlar sayesinde 24 saat Kaliteli Görüntü İmkanı sunmaktadır.

İhtiyaca Uygun Kamera Seçiminden sonra kullanılacak kamera sayısı, görüntülerin kayıt altına alınması istenilen süre, kaydın çözünürlük kapasitesine göre İhtiyaca Uygun Kamera Kayıt Cihazı seçimi yapılmalıdır.

Kaydedilen verilerin izlenebilmesi için ihtiyaca uygun, mekanda kullanılacak olan kamera sayısına bağlı ölçü ve özelliklerde 7/24 Görüntülenebilecek Monitor Sistemi seçilmesi gerekmektedir.

AVANTAJLARI

CCTV Sistemleri modern teknolojinin bizlere sunmuş olduğu harikalarından biridir. Güvenlik Kamerası Sistemlerinin Avantajlarının şüphesiz en önemlisi tüm alanlarda kullanılmaya elverişliliği sayesinde Güvenli Yaşam imkanı sunmaktadır oluşturmaktadır.

Sıralamak gerekirse; Caydırıcılık özelliğiyle suçun işlenmesinin önüne geçmektedir, Güvenlik Kamerası ile korunan işletmelerde suç işlenme oranlarının düştüğü yapılan araştırmalar tarafından da kanıtlanmış olmaktadır.

Kamera Kayıt Sistemi sayesinde hırsızlık, yangın, sabotaj, şiddet ve taciz gibi olayları açığa çıkarmada büyük katkı sağlamaktadır.

İnsan gücü ile gözlem yapmanın ve denetlemenin zor olduğu alanlarda kolaylıkla gözetleme imkanı sunmaktadır.

İşletmelerde çalışanların güvenliğini sağlamanın yanında iş verimliliğini de arttırarak kurumlara düzenli bir iş ortamı sağlamaktadır.

KULLANIM ALANLARI

Güvenlik Kameralarının Kullanım Alanlarına günlük hayatın her yerinde rastlamak mümkün olmaktadır.

Başlıca kullanım alanlarına değinmek gerekirse;

İşletmelerde, fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde, resmi ve özel kurumlarda- İşyeri Kamera Sistemleri - Fabrika Güvenlik Kamera Sistemleri

Hanelerde - Ev Kamera Sistemleri

AraçlardaAraç İçi Kamera Sistemleri

Hastanelerde - Hastane Kamera sistemleri

Sitelerde ve binalarda - Apartman Kamera Sistemleri - Bina Kamera Sistemleri

Okullarda - Okul Kamera Sistemleri

İnşaatlarda - Şantiye Güvenlik Kamera Sistemleri

Maden ocaklarında ve rafinerilerde Maden Kamera Sistemleri - Rafineri Kamera Sistemleri

KURULUM AŞAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Öncelikle Güvenlik Kamerası Sistemleri Kurulumu firma tarafından mı yapılacağı yoksa hizmetten faydalanacak olan kişi tarafından mı kurulumu gerçekleştirilecektir buna karar vermek gerekmektedir.

AHD Kamera ve IP Kamera  kurulum sistemleri benzer özelliklere sahip olmaktadır ve Profesyonel Güvenlik Firması ve uzman bir ekip tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. En önemli gerekçe ise kişilerin kendi başına kurulum yapması hem olması gerektiği gibi dayanıklı olmamakla beraber kurulum aşamasında veya arza durumunda garanti kapsamının dışında kalacak olmasıdır.

Güvenlik Kamerasının kurulumu ilk defa gerçekleştirilecekse kurulum işlem sürecinin daha çabuk sonuç vermesi için  tercih edilen Güvenlik Kamerası Modelinin özellikleri doğrultusunda DVR Kayıt Cihazı, NVR Kayıt Cihazı, Poe Switch, Dijital Kayıt Kartları, harddisk, adaptör, kablo,Güvenlik Kamerası Mikrofonu gibi Güvenlik Sistemini oluşturan tüm bileşenleri aynı firmadan temin etmek ile mümkün olmaktadır.

Hali hazırda var olan Analog Kamera yerine Ip Kamera kullanılacaksa, aynı kablolardan faydalanarak hem maliyet açısından avantaj sağlayarak hem de kurulum daha çabuk yapılabilmektedir.

BİLEŞENLERİ

Güvenlik Kamerası Sistemleri Bileşenleri dört ana bileşenden oluşmaktadır.

  • Kameralar
  • Video Kayıt Cihazları
  • Güç ve İletişim Kabloları
  • Kontrol Kumanda Merkezi ve Video Görüntüleme Cihazları

Güvenlik Kamerası İç Yapısı ve Bileşenlerine bakıldığında;

  • Lens (Mercek): Mekandaki cisimlerden yansıyan ışığı görüntü işleme kısmına yönlendiren bileşendir.

Sabit Lensler  (Mono Focal ): En basit mercek tipi olması ile beraber odak uzaklığı değişmeyen açısı sabit olan ışık ayarları değiştirilmeyen lensler olmaktadır. Odak kurulum esnasında sabitlendiği için görüntülenecek alandaki görüntü çok iyi hesaplanmalı ve odak uzaklığına uygun mercek seçilmelidir.

Auto İris Lensler: Işık değişimin yoğun olduğu mekanlarda merceğin içindeki mikro motor sayesinde ışık miktarına göre diyaframını açarak, kısarak net bir görüntü kazanmayı sağlamaktadır.

Varifocal Lensler : Odak uzaklığı alanın genişliğine ve uzaklığına göre  ayarlanabilen lens çeşidi olmakta ve iki gruba ayrılmaktadırlar.

      - Manuel Varifocal Lensler: Diyafram açıklığı sabit olmayan ve elle ayarlanabilen lens grubudur.

    - Motorize Lensler :En esnek fonksiyonlu merceklerdir, üzerinde bulunan motor sayesinde kameranın açısı, odak uzaklıkları odak izleme noktasından veya bir uzaktan kumanda cihazı ile değiştirilebilmektedirler.

  • Görüntü Sensörü: Mercekten gelen ışığı elektriksel sinyallere dönüştürerek görüntüye çeviren bileşendir.

  • Görüntü İşleme Bölümü: Görüntü sensöründen gelen görüntüyü en uygun hale getirerek işleyen bölüm olarak, temel üç bileşenden oluşmaktadır.

Seçilen Kamera Çeşitlerine bağlı olarak yapı ve olması gereken bileşen özellikleri de değişmektedir.

 DVR KAYIT CİHAZLARI

Dijital Video Kayıt Cihazı (Digital Video Recorder) olarak da bilinen Analog Kameraların her biri mesafesine göre ayrı 4+1 RG59 U4, RG59 U6, RG6 U4, RG6 U6, RG 11 gibi koaksiyel kablolardan biri ile DVR Kayıt Cihazına bağlanmaktadır. DVR Kayıt Cihazları kamera vasıtasıyla elde edilen görüntülerini analog elektronik sinyaller olarak kayıt cihazına aktarmaktadır.

DVR Cihazı gelen görüntüleri elektronik analog sayısal çevirici kart sayesinde sayısal hale getirilerek harddiskte saklanır ve aynı zamanda monitör ekranında gösterilmektedir. Ayrıca, cihaza bağlanan kameraların monitör çıkışına sahip olması özelliğiyle de başka bir istemci cihaza gerek kalmadan görüntüleri anında görüntü ekranına iletebilmektedir.

Elde edilen görüntüler Kamera Kayıt Cihazı içine yerleştirilen sabit diskler sayesinde seçilen formata göre kayıt altına alınabilmektedir. İhtiyaç halinde geriye dönük tarihlerdeki görüntüleri DVR Kayıt Cihazı üzerinden izleme imkanı sunmaktadır.

DVR Cihazlarında kaydedilen görüntülerin daha az yer kaplamaları için H264, H265, MPEG4 gibi görüntü kalitesini bozmadan ve boyutlarını küçülterek sıkıştırma formatı kullanılmaktadır. Bu cihazların kayıt alma kapasiteleri oldukça yüksek olup, talep edilen kayıt süresine göre de Harddisk seçilerek aylarca kayıt tutulabilmektedir.

DVR Kayıt Cihazlarının üzerindeki kamera giriş sayılarına göre 4-8-16-24-32 kanal modelleri mevcut olmaktadır.

Alanda kullanılacak olan AHD Kamera sayısına göre ve her bir kameradan DVR’a bir kablonun bağlanması gerektiği göz önünde bulundurularak en uygun DVR Kayıt Cihazı seçilmesi gerekirken aynı zamanda her kameranın güç kablosu bağlanarak elektrik alması sağlanması gerektiğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, geniş mekanlarda ve çok sayıda Analog Kamera Sistemi Kullanımı gereken durumlarda birden fazla DVR kullanılması gerekmektedir.

NVR NETWORK KAYIT CİHAZLARI

Teknolojiyle birlikte internetin de yaygın hale gelmesi Internet Protokolünü (IP) destekleyen IP Kameraların (sayısal kameralar) Güvenlik Sektöründe yerlerini almasını sağlamıştır.

Bütün IP Kamera Sistemleri, kayıt ve görüntüleme cihazları yerel veya internet gibi bir IP ağına bağlanmaktadırlar, görüntüyü elde etme şekilleri bakımından AHD Kameralar ile aynı olmaktadırlar. Ancak, Analog Kameralar görüntüyü koaksiyel kablo yoluyla analog olarak bağlı oldukları DVR’a aktarırken, IP Kameralar elde ettikleri görüntüleri sayısal hale çevirerek iletişimde oldukları Ağ Kayıt Cihazına  (Network Video RecorderNVR) ağ üzerinden Internet Prokolü (IP) paketleri olarak aktarmaktadırlar.

NVR Kayıt Cihazı, IP Kameralardan gelen sayısal görüntüleri içindeki sabit disklere kayıt eder ve eğer bir monitöre bağlıysa görüntüleri monitör üzerinde göstermektedir.

IP Kameralar direk internet yoluyla iletişim sağladıkları için Kameralar ile NVR Cihazının aynı ortamda bulunma zorunluluğu yoktur,

İnternet erişimi olan ya da aynı ağda bulunan herhangi bir bilgisayara kameraların canlı görüntüsü aktarılabilmekte ve istenmesi durumunda görüntü kaydı da ilgili yazılımlar aracılığı ile yapılabilmektedir.

IP Kamera Sistemlerinin tüm bileşenleri bir ağa bağlı olduğu için ağa bağlı istemci bilgisayarlardan NVR’a yada doğrudan kameralara bağlanma ve görüntüleri istemci bilgisayarlara yönlendirme ve görüntüleme de mümkün olmaktadır.

IP Kameralar, network üzerinden çalışıyor olması özellikleri ile sadece ethernet gibi kablolu değil aynı zamanda kablosuz ethernet (WLAN) veya 3G gibi kablosuz ağlara bağlanarak da kullanılmaktadırlar. Bu sayede IP Kameralar ile çok uzak mesafelerden güvenli bir şekilde görüntü elde etmek mümkün olabilmektedir.

DİJİTAL KAYIT KARTLARI

Dijital Kayıt Kartları, Kamera Sistemlerinde kullanılmakta olup bilgisayara PCI slota takılarak görüntü ve ses kaydı yapan, izleme ve uzaktan izleme işlemlerini de gerçekleştiren kayıt aparatıdır. Bir diğer ifade ile prensip olarak DVR Kartları kameradan gelen analog görüntü sinyallerini modeline göre sesi de bilgisayarın algılayabileceği şekilde sayısal bilgiye dönüştürerek elde edilen verileri işleyerek sıkıştırmaktadır.

DVR Kayıt Cihazı ile de yapılan işlem aynı olmak ile beraber DVR Kartlarında da 4’lü, 8’li,16’ kanal sayısı olmaktadır ve kamera sayısına göre seçilmesi gerekmektedir. SOFTWARE :Bilgisayarın işlemcisinden kullanılan sistem olmaktadır, HARDWARE :Donanım sıkıştırmalı olmakla birlikte özellikle ses kaydı istenildiğinde kullanılmaktadır ve daha yüksek bir performansa sahip sistem olmak üzere iki çeşit DVR Kartı Çeşitleri olmaktadır.

DVR Kartlarının DVR Kayıt Cihazına göre daha uygun fiyata sahip olması nedeni ile Kamera Sistemlerinde daha çok tercih edilmekteydi. Ancak teknolojik aletlerinin her geçen gün yaygınlaşarak daha fazla üretilmesi ile birlikte DVR Kayıt Cihazları Fiyatlarının ciddi ölçüde düşmesi ve kullanılan bilgisayarın yazılımsal ve donanımsal sorunları söz konusu olduğunda Kamera Sistemlerinin görüntüleme ve kayıt problemlerine maruz kalıyor olmasından dolayı DVR Kayıt Cihazı Kullanımları artış göstermektedir.

HARDDİSKLER

Kamera Sistemlerinde kullanılan NVR ve DVR Kayıt Cihazlarının kameradan elde etmiş olduğu görüntü ve ses gibi verileri kalıcı bir şekilde saklayan manyetik kayıt ortamlarına Harddisk (HDD- Sabit Disk) denilmektedir.

Sistemde tercih edilecek olan kamera sayılarına ve görüntü çözünürlük özelliklerine ve kayıt altına alınmak isteyen süreye uygun kapasitede Sabit Disk kullanılması gerekmektedir.

SWITCHLER (Ağ Anahtarları)

Switch, IP Kameraların iletişim içinde kalmasını sağlayarak bir network sistemine aktarmasını sağlayan ağ donanımı ve IP Kameraların üzerinde toplandığı ve networkün OSİ modelinin 2. ve 3. katmanında çalışan bir ağ cihazı olmaktadır.

IP Kamera Sistemlerinde genellikle Ethernet Kamerası POE (Pover Over Ethernet) çalışabilmeleri için gerekli gücü switchin Ethernet portundaki ilgili pin üzerinden cat cablo ile almaktadır bu doğrultuda, Poe Switch kullanılması ile başka bir enerji kablosuna veya adaptöre gerek duyulmamaktadır. Mekanda kullanılacak kamera sayılarına uygun 4 portlu, 8 portlu, 16 portlu, 24 portlu ve 48 portlu switch seçilmesi gerekmektedir.

ADAPTÖRLER

Mevcut şebekeden gelen AC dalgalı elektriği DC ye doğru akıma çevirerek Güvenlik Kamera Sistemleri için gereken DC ye doğru akıma çevirerek çalışmasını sağlayan elektronik araçlara adaptör (Uyarlaç) denmektedir.

Farklı özelliklere sahip olarak bulunan adaptörler kullanılacak olan cihazın çalışma gücü ile adaptörün çıkış voltaj gücü aynı ve uyumlu olmasına dikkat edilerek seçilmesi gerekmektedir.

KAMERA KONTROL KLAVYELERİ

Güvenlik Kameraları Sistemlerinden yatay sonsuz, dikey 90 veya 180 derece hareket edebilen genellikle Speed Dome Güvenlik Kameraları aşağı yukarı sağa sola ve ileri geri gibi kontrol etmek amacıyla kullanılan cihazlar olmaktadır.

 Güvenlik Kamerası Sistemleri, Gazi Information Teknoloji tarafından kullanım alanının büyüklüğü ne olursa olsun uzak veya yakın, her türlü iç ve dış mekanın en uygun maliyetle, kaliteli sistemler kullanarak en etkili yöntemle 7/24 Kesintisiz ve Kaliteli Görüntüleme imkanı sağlamaktadır.

Gazi Information Teknoloji, detaylı Ücretsiz Keşif sonucundaki analizlerine göre sizlerin güvenlik ihtiyaçlarını doğru şekilde tespit ederek, en uygun projelendirmeyi sunarak Uzun Ömürlü Güvenlik Sistemleri kurmayı ilke olarak benimsemektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER