ENGEL(SİZ) BİR YAŞAM

Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve bu konuda farkındalığın arttırılması amacına yönelik özel günlerden biri de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1992 yılında bu kararı almış ayrıca 1993 yılında da engellilerin sorunlarını yeni tanımlama ve başlıklar halinde insan hakları meselesi kapsamında yorumlamıştır.

Toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık  arttırmayı amaçlamaktadır. Birleşmiş Milletler 'in engellilik alanında uzun yıllardır devam eden çalışmalarının bir ürünü olan, 2006 yılında kabul edilen Engelli Bireylerin Haklarına Dair Sözleşme, engelli bireylerin haklarının ve refahının gelişmesine ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile uluslararası kalkınma taahhütlerinin  uygulanmasına katkıda bulundu.

2018 Teması: Engelli kişileri güçlendirmek ve kapsayıcılığı ve eşitliği sağlamaktı.

Bu yılın teması ise, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir kalkınma için engelli bireylerin güçlendirilmesine odaklanıyor. 2030 Gündemi “kimseyi geride bırakma” sözü veriyor. Engelli kişiler, hem faydalanıcılar hem de değişimin aracıları olarak, süreci kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmaya doğru hızlı bir şekilde izleyebilir ve afet riskini azaltma ve insani eylem ve kentsel gelişim bağlamında da dahil olmak üzere herkes için dirençli toplumu destekleyebilir. Hükümetler, engelli bireyler ve temsilci örgütleri, akademik kurumlar ve özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için bir “ekip” olarak çalışması gerekmektedir.

Engelli görme, işitme, duyma, ortopedik, spastik veya zihinsel olarak değerlendirilebilse bile genel tanımlama olarak “normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel ve ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamayanlar” şeklinde açıklanabilmektedir.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan 1 milyardan fazla kişide engellilik durumu bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre, dünyada en az 1 milyar kişi çeşitli yeti yitimi durumuna sahip. Yaklaşık 720 milyon yetişkinin işlev güçlüğü yaşadığına dikkat çekilen raporda, omurilik felci, şiddetli depresyon veya körlük gibi durumlara denk gelen engellilik kategorisi olarak "şiddetli engellilik" yaşayan yetişkin kişi sayısının 190 milyon olduğu belirtildi.

Önemli ayrıntı bu sayının çok önemli bir kısmının düşük gelirli toplum kesimine ait olmasıdır. Dolayısıyla engellilik nedenleri ve türleri ne olursa olsun karşılaşılan güçlükler değişmemekte, eğitim noksanlıkları, ev, ulaşım ve kentsel doku içinde fiziki altyapı eksiklikleri ya da uygunsuzlukları üzerine binen yoksulluk durumun vahametini arttırmaktadır.

Engellilerin özel yaşamından istihdam politikalarına kadar uzanan alanda maalesef tatmin edici bir durumda olduğumuz söylenemez. Son yıllarda yasal anlamda yapılan değişikliklerin topluma yansıması olumlu olmuş ancak zorunlu istihdam oranlarının uygulama pratiği arzu edilen seviyelere ulaşamamıştır. Uygar toplumların bir özelliği de engelli vatandaşlarına fırsat eşitliği kapsamında sağladığı pozitif ayrımcılıktır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, toplumsal algıyı ve farkındalığı arttırarak engellilere yönelik özel konutlardan kentsel planlama ve tasarıma, eğitim ve sosyal yaşama katılımlarından işe yerleştirilmelerine kadar birçok sorunun çözüme kavuşabilmesine yönelik strateji ve politikaların oluşumuna vesile olmasını umut ediyoruz. Böylelikle, toplumumuzun önemli bir kesimine el uzatmamızı önleyen bir engellilikten  de kurtulmuş olacağız

3 Aralık tarihinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu özel günün anlamını pekiştirecek çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bir yandan engelli hakları vurgulanacak diğer yandan engellilerin yaşadıkları zorlukların fark edilebilmesi sağlanmaya çalışılıyor. Engelli bireylerin aslında diğer bireylerle eşit haklara sahip olduklarının tüm toplum tarafından bilinir olması için çalışmalar yapılıyor.

Bütün engellilere engel(siz) bir yaşam diliyorum.

YORUM EKLE