ESKİŞEHİRİN ÇATISI ÖRNEK OLMALI!

Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarından çok sandık başına gitmeyen seçmenlerin varlığı gündemdeki sıcak yerini koruyor.

İki turlu seçimlerde –bize göre- seçimin sonucunu oy kullananlar değil, kullanmayanlar belirledi diyebiliriz.

Seçim öncesi günlere bakıldığında 77 milyona 77 gün seçeceği adayı tanıma ve tanıtma imkânı verilmeyen adaletsiz bir seçim süreci yaşadı ülkemiz.

Yaklaşık 18 milyona yakın seçmenin oy kullanmadığı söylenmektedir.

Fakat katılım oranının yüksek olduğu şehirlerimizden biriside Eskişehir’dir.

Türkiye genelinde seçimlere katılım oranı yüzde 73’lerde kalırken, Eskişehir’de seçime katılım Türkiye ortalamasının üzerinde, yani yüzde 77 oldu.

Seçim sonuçları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Yılmaz Büyükerşen bizlerinde hislerine tercüman olan önemli açıklamalarda bulundu.

Bu açıklamalardan birkaç cümleyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şunları söyledi Büyükerşen:”Tatil aylarına rastlamasa, gayri adil şartlarda Ekmeleddin beyin aldığı oy başarıdır. Biraz daha zaman uzasaydı ve propaganda  imkânlarına  sahip olsaydı, tarafsız zannettiğiniz medya gerçekten tarafsız olsaydı. Ekmeleddin Bey'e TRT dahil kendisini biraz daha tanıtabileceği zaman verilseydi. İmkan ve fırsat eşitliğinden bahsedilemez. İmkan ve fırsat eşitliği her üç adaya da uygulansaydı o zaman Ekmeleddin Bey yüzde yüz birinci turda kazanacaktı. Kazanamasa bile ikinci tura kalırdı.”…

…“Türkiye’nin Ortadoğu'daki durumuna bakarsak, dünya siyasetindeki pozisyonuna bakarsak, yine de Ekmeleddin bey doğru bir adaydı. Ama şansız bir adaydı. Propaganda da bir tarafta büyük bir devlet gücü, büyük bir para, büyük bir örgütlenme bir tarafta da zavallı vatandaşın vereceği 5’er 10’ar lira ile propaganda yapmaya çalışan bir Ekmeleddin bey. Bu kadar kısa zamanda bu kadar tanınması son derece önemli.”

Tartışma konusu olan cumhurbaşkanlığı seçimde katılım oranlarıyla ilgili görüşlerini açıklayan Sn. Büyükerşen ;”Türk milletinin büyük bir çoğunluğunu kapsayan bir oyla seçilmedi Cumhurbaşkanı. Bu benim yorumum. Kucaklayan, kavrayan ve kapsayan Türk halkının gerçekten çoğunluğu alan değil. Ancak katılanların çoğunluğunu aldı.”dedi.

Seçim analizlerinin yoğun olarak yapıldığı televizyon ekranlarında da aynı görüşleri bir çok uzman dile getirmektedir.

Sonuç olarak; Geniş bir uzlaşı zemininde Çatı adayda birleşen liderlerin; Parlamenter demokrasiyi güçlendirmeyi, kuvvetler ayrılığını pekiştirmeyi, bireylerin hak ve özgürlüklerini genişletmeyi, hukuk normlarını temel almayı, nefret, şiddet ve kutuplaştırma yerine sevgi ve barışı hâkim kılmayı gaye edinen bu birlikteliğin, başarılı olduğu illerin başında Eskişehir gelmektedir.

Aslında Eskişehir’deki bu başarının perde arkası doktora tezi olarak araştırılıp ülkemizin bundan sonraki siyasi yaşamında referans alınmalıdır.

Kim ne derse desin, Eskişehir’deki çatı adayının kazandığı sonuç iyi analiz edilerek dayanışmanın ve uzlaşmanın adresi olan sevginin ve hoşgörünün merkezi aynı zamanda Yunus Emre’nin memleketi olan, Anadolu’nun ortasında kırmızı gül gibi parlayan Eskişehir, bundan sonraki seçim süreçlerine güzel bir örnek teşkil edecektir.
YORUM EKLE