GÜMÜŞHANE GÜNLERİ - 3 AREFESİ

Kısmet olursa bu yıl Başkent’te Gümüşhane Günleri’nin 3.süne şahitlik edeceğiz. Gümüşhane Valiliği öncülüğünde gerçekleşen bu etkinlikte, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne Gümüşhane Belediyesine ve diğer ilçe Belediyelerine büyük görevler düşmekte. Umarız ki bu sınavı hayırlısı ile atlatırlar…

Kültürel etkinlikler, sosyal kitleleri harekete geçirmekle birlikte ekonomik faktörlere de dikkat çekmektedir. Başkente AKM’de yapılan kültür etkinliklerinin en önemli katkısı hiç şüphesiz ki etkinliği yapılan yerin tanıtılmasıdır. Bu haseple etkinlik adı duyurma adına çok önemli… Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nin bu haliyle bu tür faaliyetler için yapısının değiştirilmesi gerektiğini daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Mana ve estetik AKM ‘DE buluşsun istemiştik. Şimdi bir kez daha göreceğiz ki AKM bu haliyle ihtiyaca cevap verememekte. Umarız ki seneye AKM yeni yüzü ile misafirlerini karşılar.

Önceki yıllarda Yapılan Gümüşhane Günlerinden acemiliğimizi atmış olalım. Bu yıl ki etkinliğe daha profesyonel gözle bakalım. Turistik ve kültürel öğelerimizi iyi derecede ifade etmek bizim için yeterli olacağı kanaatindeyiz. Değerler doğru anlatıldığında bunun altımdaki diğer ögelerde ortaya çıkacak ve ekonomik dönüşümlere ön ayak olacaktır.

Gümüşhane deyince akla ilk gelmesi gerekenler;

Gümüş Madeni ve Gümüşhane’nin Osmanlı Dönemindeki yeri ve önemi

Gümüşhane Süleymaniye Camii ve tarihi

Ahmet Ziyauddin Gümüşhanevi Hazretleri

Seyyid Mahmut Hz. (Çağırganbaba)

Karadenizi  Doğu Anadoluya Bağlayan Köprü Şehri

Şiran Tomara, Torul Limni, Kelkit Sadak, Kürtün Örümcek Ormanları, İmera, Santa, Zigana, Artebel, Karaca Mağrası ve birçok doğal güzellik

Pestil, Köme, Kuşburnu, Siron, Erişte

Kemençe ve Davul Zurnanın bir arada olduğu Trabzon-Çin Tarihi İpek Yoluna eşlik eden tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran zengin bir müzik kültürüne sahip ender bir coğrafya…

Bu coğrafyanın yetiştirmiş olduğu Dilaver CEBECİ,Nihal ATSIZ, Aydın DOĞAN,Sinan AYGÜN,Baki TUĞ,Mahmut Oltan SUNGURLU…

Bu coğrafyada yoğrulmuş dinine, devletine, milletine bağlı Gümüşhane insanı…
 
Yarını hele bir görek bahalım kısmetse deyip

Son sözü yöresel sözlerimizle bitirelim:

Atımı Bağladım Ben Bir Kotana
Atımı Bağladım Amman ben bir kotana yörü yörü
Canım Kurban Olsun Oğlan Kotan Tutana yörü yörü
 
Atımı Bağladım ben bir masaya yörü yörü
Canım Kurban Olsun Oğlan boyu kısaya yörü yörü
 
Atımı Bağladım Amman ben bir eleğe yörü yörü
Canım Kurban Olsun Oğlan huri meleğe yörü yörü
YORUM EKLE