70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası başladı

Gümüşhane’de 70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası başladı.

70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası başladı

Gümüşhane’de 70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası başladı.

Kıbrıs Caddesinde bulunan Toplum Sağlığı Merkezinde gerçekleştirilen açılış programına Halk Sağlığı Müdürü Dr.Engin Pehlivan, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Sezgin Eroğlu, Gümüşhane Verem İl Koordinatörü Dr.Bilgenur Türkfiliz, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Sinan Çöllü, Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları katıldı.

Açılışta konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr.Engin Pehlivan, verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla Türkiye’de her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan haftanın ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ olarak belirlendiğini hatırlattı.

Bu yıl da 1-7 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” çerçevesinde yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenleneceğini kaydeden Pehlivan, haftanın amacının verem hastalığı konusunda halkı ve sağlık çalışanları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Veremin önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Pehlivan, “Bulaşıcı hastalıklar arasında düzenli tedavi edilmezse AİDS' den sonra 2. sırada öldürücü bir hastalıktır. Ayrıca Dünya nüfusunun 1/3 (üçte biri) ülkemizde ise 12-15 milyon kişi verem mikrobu ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Bu kişiler verem mikrobunu hastalık oluşturmaksızın vücutlarında taşımaktadır. Yine bu kişilerin vücutlarının direnci düştüğü anda (kanser hastası, böbrek hastası, şeker hastası vs) hayatlarının bir döneminde verem hastalığına yakalanmaktadırlar. Verem hastalığı; düzenli tedavi edilmemiş ya da tedavi görmemiş aktif akciğer, gırtlak veremi hastalarının öksürme ve hapşırma sonucu ortama saçılan damlacıkların solunmasıyla insandan insana bulaşır. Hastayla aynı ortamı paylaşan insanlar, bulaştırıcılık riski altındadır. Bu nedenle koruyucu tedbirler ( maske, ortamın havalandırılması) sık sık uygulanmaktadır. Temaslıların ilaçla koruyucu tedavileri de yapılmaktadır. Verem hastalığının belirtileri ise spesifik olmayan antibiotik tedavisine rağmen 2-3 hafta süren öksürük, iştahsızlık, halsizlik, kilo alamama, gece terlemesi, ilerleyen dönemde öksürükle kanlı balgam çıkarmadır” dedi.

Klinik belirtilerinin yanısıra tarama testleri ile (tüberkülin testi), röntgen bulguları, verem mikrobunun gösterilmesi veya kültürde üretilmesi ile tanının konulduğu hastalığın tedavisinin ise düzenli olmasının önemli olduğunu vurgulayan Pehlivan, ilaçların verem savaş dispanserince ücretsiz olarak hastalara verildiğini sözlerine ekledi.  

BCG olarak adlandırılan verem aşısının özellikle çocuklarda kanla yayılan ve ağır seyreden verem hastalığını önlemede çok etkili olduğuna dikkati çeken Pehlivan, doğumdan sonra 2'nci ayını bitiren bebeklerde (ASM'lerde, VSD) ücretsiz yapıldığını, aşı zamanı geçirilirse ise 6 yaşına kadar yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmasının sonunda veremin bildirimi zorunlu hastalık olduğunu dile getiren Pehlivan, tüm sağlık kurumlarında tanı konan hastaların 24 saat içerisinde Halk Sağlığı Müdürlüğüne bildirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER