9. Avrupa Aşı Haftası

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, 9.Avrupa Aşı Haftası etkinliklerinin 22-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceğini söyledi.

9. Avrupa Aşı Haftası
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, 9.Avrupa Aşı Haftası etkinliklerinin 22-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceğini söyledi.

Bu yılki aşı haftasının hedefinin sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının artırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio olmak üzere eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması olduğunu kaydeden Pehlivan, aşının insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddeler olduğunu söyledi.

 DaBT (karma aşı) aşısının, difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısının çocuk felcinden, Hepatit B aşısının Hepatit B'ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H.influenza tip b'ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-Kabakulak-Kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı ve SSPE ( Subakut Sklerozan Panensefalit ) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısının ise zatürre, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden, Hep-A aşısı Hepatit-A’ya bağlı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısının suçiçeği hastalığından ve yıllar sonra ona bağlı olarak gelişen Zona'dan koruduğunu belirten Pehlivan, “Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk belirlendiğinde, yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.  Aşı yapılmadığı zaman aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış veya aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur. Aşı uygulamaları, toplum sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip aşısı, Polisakkarit Pnömokok aşısı ve Hepatit A aşısı SUT (Sağlık Uygulama Tebliği)' da belirtilen risk gruplarına sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmektedir.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2014, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER