Ankara’da Gümüşhanevi Hazretleri konuşuldu

Ankara’da dün başlayan 4. Gümüşhane Tanıtım Günleri etkinliği kapsamında Gümüşhane’nin yetiştirdiği büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi anlatı programı gerçekleştirildi.

Ankara’da Gümüşhanevi Hazretleri konuşuldu
Ankara’da dün başlayan 4. Gümüşhane Tanıtım Günleri etkinliği kapsamında Gümüşhane’nin yetiştirdiği büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi anlatı programı gerçekleştirildi.

Ankara Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çatak, Doç. Dr. Ali Kuzudişli ve Yrd. Doç. Dr. Davut Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Programda Yrd.Doç.Dr. Çatak , Gümüşhanevi Hazretleri’nin hayatı ve tasavvufi kişiliğini, Yrd. Doç. Dr. Davut Şahin Kur’an anlayışını, Doç.Dr. Ali Kuzudişli ise hadis eğitimine verdiği önem konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Doç. Dr. Kuzudişli Gümüşhanevi Hazretleri’nin Trabzon’da bölgenin âlimlerinden sarf, nahiv ve fıkıh dersleri aldıktan sonra İstanbul’daki Beyazıt Medresesi’nde din ilimleri tahsiline devam ettiğini belirterek, “Gümüşhanevî, hadis ilminde oldukça derin bir âlim olan hocası Ervâdî’nin tesiriyle olsa gerek, hadis ilmine ayrı bir önem vermiş, Râmûz ve Levâmi’i dergahında belirli bir düzen içinde okutmuştur. Onun hadis okutma usulü şöyleydi: Râmûzü’l-ehâdîs’i kendi hânkâhında sayıları 70 kişiden az olmamak üzere cemaatin huzurunda okumaya ve hatmine devam ederdi. O, Arapça bilen her talebesine bir Râmûz’u zimmetler, hadislerin hatmine müteakip kitabı geri alırdı. Hânkâh’ta Recep ayından beş gün, Muharrem ayında her hafta Cuma ve Salı günleri Râmûz okuma ve icazet günüydü. Kitabı arz zamanlarında onu okuyan kişi, kitaptan cüzler okur, şayet hata yaparsa hoca düzeltirdi. Orada hazır bulunanlar da matbu nüshadan onu takip ederlerdi. Gümüşhanevî’nin vefatından sonra da, silsilenin son halifelerinden Mehmed Zâhid Kotku ve ondan sonra Prof. Dr. M. Esad Coşan, günümüzde ise Prof. Dr. Cevat Akşit, Râmûz okuma geleneğini devam ettirmişlerdir. Bu okumalar artık kıraat veya arz metoduyla değil, hadisi kısım kısım Türkçeye tercüme etmek ve her kısım hakkında irşat edici bilgiler vermek biçiminde, sohbet tarzında sürdürülmektedir.” dedi. 
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015, 17:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER