Basın Bayramı mesajları

Gümüşhane'de Türk basınında sansürün kaldırılmasının 112’inci yıldönümü olan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yayımlanan kutlama mesajları.

Basın Bayramı mesajları

VALİ KAMURAN TAŞBİLEK

"24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

Toplumsal değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini koruyup gözetmeyi görev sayarak çalışmalarını yürüten basın, demokratik toplumların en önemli güvencelerinden ve demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından birisidir.

Toplumun geniş kesimlerine bilgi akışının sağlanmasında önemli bir misyonu yerine getiren ve kamusal bir güç olan basının özgür, tarafsız, toplum ve ülke menfaatleri konusunda duyarlılık gözeten bir anlayışla hizmet etmesi çok büyük bir önem taşımaktadır.

Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümü vesilesiyle, başta ilimizde faaliyette bulunan gazete, dergi, internet ile ulusal ajans temsilcilerinin oluşturduğu basınımızın kıymetli mensupları olmak üzere; mesai kavramı gözetmeden, özverili bir şekilde görevlerini ifa etmeye çalışan tüm basın mensuplarının “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı “ kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”

BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN

“İlimizde, ülkemizde, dünyamızda insanın bilgiye ulaşma, kendi fikirlerini ifade edebilme ve doğruları öğrenebilme özgürlüğünün en temel hak olduğunu, mesajında belirten Başkan Ercan ÇİMEN, açıklamasında şunları kaydetti;

“Tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü ülke demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur.  24 Temmuz 1908 tarihinde Türk basınında sansürün kaldırılması, "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak her yıl 24 Temmuz’da kutlanmaktadır.”

Günümüzde basın, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olmuştur.

Halkına doğru haber alma imkânı sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracı olan basın kuruluşları, haber alma ve yaymanın en etkili aracıdır. Demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.

Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı ile görevini yerine getiren ulusal ve yerel basınımız, toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir.  

Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün, “Basın, Milletin müşterek sesidir” ifadesi basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır. 

Doğrularımızı duyuran, hatalarımızda bizleri uyaran bu kadim mesleğin temsilcilerinin farkında, yanındayız.

Kamuoyunu doğru bilgilendirme adına, mesaisinden, emeğinden, sıhhatinden ve hatta hayatından olma pahasına çalışan tüm basın mensuplarımızın emekleri için minnettarız. 

Bu vesileyle, zor koşullarda, bıkmadan, usanmadan, özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarının hayatını kaybedenlere, Allah’tan rahmet diliyorum. Sıhhatini kaybedenlere, Allah’tan şifa diliyorum.


24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.”

REKTÖR PROF.DR. HALİL İBRAHİM ZEYBEK

“Toplumun geniş kesimlerini etkileyebilen ve yönlendirebilen basın, gelişmiş demokrasilerde önemli bir kamusal güç olarak kabul edilmektedir. 24 Temmuz 1908 tarihi de bizler için Türk basınında sansürün kaldırılması ve ifade özgürlüğünün sağlanması adına önemli bir yere sahiptir. Günümüzde her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğüne sahiptir. Bu özgürlük bizlere verilen en temel haktır. Doğru bilgiye ulaşma ve fikirlerin özgür bir şekilde dile getirilmesinde kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma görevi gören basınımız, demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Vatandaşlarımızı bilgilendirme amacı taşıyan basınımız, dün olduğu gibi bugün de mücadelesini aynı aşkla yapma gayreti içerisindedir. Bu nedenle de her yıl kutlanan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nın başta Gümüşhane’de bulunan güzide basın mensuplarımız olmak üzere ülkemizin her köşesinde görevlerini eksiksiz bir şekilde yapan tüm basın kuruluşlarımızın bu bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.”

GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI SEZAİ KÖPRÜLÜ

Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, sansürün kaldırılışının yıldönümü olan 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü münasebetiyle yazılı bir mesaj yayınladı.

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nın, basın mensuplarının daha demokratik şartlarda ve özgürce görevlerini yapabilmeleri açısından önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkat çeken Köprülü, “24 Temmuz ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak her yıl kutlansa da 112 yıl önce kaldırılan sansürün bugün farklı şekillerde uygulanıyor olması nedeniyle artık bugünü bayram olarak nitelemek zorlaşmıştır” dedi.  

Bu anlamda bakıldığında 24 Temmuz’un, bir bayramdan ziyade, basında özgürlük günü olduğunu ifade eden Köprülü, “Gazetecilik belki de tarihin en güç döneminden geçerken, mesleğin çilekeşi muhabir, kameraman ve foto muhabirleri ayakta kalma adına zorlu bir sınav veriyorlar. İşsizlik, psikolojik ve fiziksel şiddet gazetecileri tehdit etmeye devam ediyor. Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de medya zor bir süreçten geçiyor ve bu süreç en çok da medya özgürlüğünü olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.  

24 Temmuz’ların birçok etkenden dolayı buruk kutlandığını ifade eden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, “İktidarıyla, muhalefetiyle herkesin şikayet ettiği sosyal medyadaki kirli bilginin yayılma hızı, doğru bilgiye, yani gerçek gazeteciliğe duyulan ihtiyaç her geçen gün artarken, maalesef; meslek ilkeleri çerçevesinde yapılan haber, eleştiri ve yorumların bile suç sayılabileceği bir dönem yaşanıyor. Buna rağmen demokrasinin vazgeçilmezi olan gazetecilik mesleği çok zor şartlar altında ifa edilmektedir.  Tüm zorluklara rağmen Mustafa Kemal Atatürk'ün “Basın, milletin müşterek sesidir” sözüne uygun bir şekilde halkın sesi olmak için çabalayan biz gazeteciler, bir yandan meslek onurunu, diğer yandan demokrasiyi korumak adına yılmadan çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.  

Köprülü, “Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümü vesilesiyle, tarafsız, objektif ifade etme ve haber alma özgürlüğü anlayışıyla etik kurallar içerisinde gazetecilik mesleğini yürüterek ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine katkı sunan yerel basınımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, kamu hizmeti niteliğinde yürüttükleri görevlerinin hassasiyetiyle bundan sonra da ilimize önemli katkılar sunmalarını temenni ediyorum” açıklamalarında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER