Gazeteciler ve İdareciler günü kutlandı

Gümüşhane’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve İdareciler Günü bir arada kutlandı.

Gazeteciler ve İdareciler günü kutlandı

Gümüşhane’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve İdareciler Günü bir arada kutlandı.

Ramada Gümüşhane otelinde düzenlenen programa Vali Okay Memiş, Vali Yardımcıları Ali Arıkan, Aytaç Akgül, ilçe kaymakamları, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü ve il genelinde görev yapan gazeteciler ve muhabirler katıldı.

“Unutulmayan ve iz bırakan meslektaşlarımın en belirgin ve en önemli özelliği adil insanlar olmalarıdır”

Törende konuşan Vali Okay Memiş, idarecilerin önceliğinin adil yönetim olduğunu belirterek, “Hiçbir şey yapamıyorsanız haksızlık yapmayacaksınız. Oradaki varlıklı insanların, oradaki ağaların-paşaların, oradaki güçlü insanların, oradaki güç odaklarının değil, herkesin kaymakamı olacaksınız. Bizim meslekte unutulmayan insanlar var. Unutulmayan ve iz bırakan meslektaşlarımın en belirgin ve en önemli özelliği adil insanlar olmalarıdır. Güç karşısında eğilip bükülmemeleridir. Menfaatlerinden uzak durmalarıdır. Halkın ve hakkın yanında olmalarıdır” dedi.

“Tıpkı bizim meslek gibi, gerçekten sizin de yaranmanız çok zor”

Aynı şekilde gazeteciliğin de çok önemli ve zor bir meslek olduğunu ifade eden Vali Memiş, şunları kaydetti: “Ben, genel anlamda Gümüşhane’deki yerel basından, sizlerle yaptığım toplantıda memnuniyetimi ifade ettim. Tıpkı bizim meslek gibi, gerçekten sizin de yaranmanız çok zor. Bu kentte bir şey yaparsınız. Opera ve bale getirirsiniz. Derler ki, niye hoca efendi getirmiyorsunuz. Bir hoca efendi getirirsiniz, niye bir türkücü getirmediniz. İşte biz idareciler böyle. İyi bir şey yapmaya çalışırsınız, gördüğünüz eksikleri yazarsınız, o şehrin dinamikleri, neticede birinin menfaatine dokunduğunuz için engel olmaya çalışır demeyim ama çok da desteklemez.”

“Bu kentin gerçekten geleceği var”

Gümüşhane’yi çok sevdiklerini, Gümüşhane’ye bir şey almak için değil bir şeyler vermeye geldiklerinin altını çizen Vali Memiş, “Heybemizde ne varsa bundan Gümüşhane’ye bir şeyler vermeliyiz. Hiç asla almak derdinde değiliz. Bu kente bir şeyler katmaya geldik. Gümüşhane küçük yer, taşlık kayalık sözlerine kızıyorum. Böyle bir şey söylemeye asla kimsenin hakkı yok. Bunları söyleyenler almaya gelenler, vermeyi düşünenler değildir. Almaya gelmiş, insanları da olumsuz etkiliyor. İnsanların da moralini bozuyor. Bu kent 9 milyar lira yatırım almış bir kenttir. Nüfus oranına göre en fazla kamu yatırımı alan iliz. Geleceğe hep umutla bakıyoruz. Bu kentin gerçekten geleceği var” diye konuştu.

“Bu kente yaşayan hiçbir vatandaşımız başka kentlerde yaşayan insanlara imrenmesin”

Vali Memiş, Ramada Gümüşhane oteli Gümüşhane’ye kazandıran iş adamı Zekai Araz’a teşekkür ederek, şöyle devam etti: “Ramada Gümüşhane Otel bizim amiral gemimiz olmak üzere geçen yıl ilimize gelen 300 bin yerli ve yabancı turisti ilimiz merkezine getirme hedefimiz var. Bize yardımcı olun, herkes yardımcı olsun. Gecemiz gündüzümüz bu il için atıyor. 320 köy, 5 ilçe, 200 bin nüfus için atıyor. Parolamız, bu kente yaşayan hiçbir vatandaşımız başka kentlerde yaşayan insanlara imrenmesin. Altyapı, eğitim, sağlık, güvenlik ve diğer hususlarda çok iyi durumdayız.”

“Tüm belediyelerden memnunum ancak biraz daha çalışacaklar”

Gümüşhane’nin 2 bin lira ile 5 bin lira arasında maaş alan mutlu, kıt kanaat geçinen insanlar topluluğu olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Bir şeyler yapalım derken, insanlar bana ‘vali bey şunu yapalım’ demediler. Sokakta yürüyorum. Sokakta yürüdüğüm için beni seviyorlar. Bir şey yapıp yapmadığımı soran yok, mutlu insanlar. Biz her gün ‘ne yapabiliriz’ diye soruyoruz. Belediyemize diyoruz ki, ‘artır şu nüfusu, vites büyüt, daha fazla, daha fazla çalış. Benim bütçemi 35 milyon liradan aldım, 55 milyona çıkardım, 20 milyon artırdım. Senin yolunu da ben yapıyorum. Senin 90 milyon bütçen var, bir çanaktasın, daha çok iş yapacak belediyesin. Çok memnunuz, çok çalışıyor ama daha çok işler yapacak. Bütün belediyelerimiz yapacak. Hepsinden memnunum, hepsi de ellerinden geleni yapıyor.  Ancak biraz daha çalışacaklar” ifadelerini kullandı.

“Bunun bir tık ilerisi Küba”

Gümüşhane’de üretime dayalı çok fazla bir zenginliğin olmadığını ifade eden Vali Memiş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zenginlik ticarete dayanır. O zaman ne yapacağız, turizme odaklanacağız. Tur otobüslerini 15 Temmuz Zafer Meydanına park ettirmeyi hedefliyoruz. Ben ilin valisiyim. Gücümde bir yere kadar. Derdimiz yapıp yıkmak değil, şehre değer katmak. Basın mensuplarını yönlendirmesiyle Süleymaniye’yi bitirdik. Gümüşhane’de Süleymaniye’den yolu daha iyi olan başka bir yer yok.  Valilik ofisini çıkardık, yolu yaptık. Yolu yaparken kanalizasyonu, içme suyunu belediyemiz yaptı. AKSA’ya en tepedekilerine ulaşarak doğal gaz götürtdük. TEDAŞ yer altından yaptı. Belediyemiz de ofis açtı. Üniversitemiz de geçecek. Ama hala bir büfe açamıyoruz. Çünkü devletin yapmasını bekliyoruz. Bunun bir tık ilerisi Küba. Her şeyi devletin yaptığı bir sistem. Suçlamak için söylemiyorum. Ama bu bir tespit. Yine bir proje yaptık özel idareye dokunmadan. Ankara’dan aldığımız kaynaklarla bir butik otel yapıyoruz. Onu da biz yapıyoruz. Asla kiraya vermeyeceğim. Doğrudan ya kendim işleteceğim ya da satacağım. İddia ediyorum Süleymaniye doğru bir proje. Süleymaniye geleceğin Safranbolu’su, Beypazarı olacak.”

“Birilerinin gazetesi, birilerinin adamı, birilerinin valisi, kaymakamı olmamak lazım”

Kendisinin her gün yerel gazeteleri okuduğunu, hoşuna giden haberler de olduğunu, gitmeyen haberler de olduğunu belirten Vali Memiş, “Ama hiç önemli değil. Burada şunu yapmamak lazım. Birilerinin gazetesi, birilerinin adamı, birilerinin valisi, kaymakamı olmamak lazım. Bu olursa zaten çok kalıcı olamazsınız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“Okullar, muhtarlar ve imkanı olan kurumlar yerel gazetelere abone olacak”

Son dönemde ekonomik olarak darboğazda olan yerel gazetelerin de talebi olan abonelik konusunda Gümüşhane’deki tüm okul müdürleriyle yaptığı toplantıda hepsine bulundukları ilçelerdeki yerel gazetelere abone olmaları talimatı verdiğini, Gümüşhane merkez, Torul ve Kürtün’de ki bütün köy muhtarlarının da zorunlu olarak yerel gazeteleri alacaklarını kaydeden Vali Memiş, “Bu bir destek yerel basına. Bütün okul müdürleri de aynı şekilde. Büyük meblağlar değil. Köyün herşeyini biz yapıyoruz. Hesaplamalarımıza göre 50 bin liralık bir destek sağlanmış olacak basınımıza. Bunu bir ay içinde tamamlayacaksınız Kaymakam beyler. Kelkit ve Şiran’da da orada çıkan yerel gazeteler hem köy muhtarlarına hem okul müdürlerine hem de ödeneği olan diğer kurumlara abone olacaklar. Bu işi Ocak ve Şubat’ta bitireceğiz” ifadelerini kullandı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü ise organizasyon için Vali Okay Memiş’e teşekkür ederek, “Gazetecilerin bir günde bu derece hatırlanması bizi mutlu ediyor. Rektörümüzle başlayan gün boyunca siyasi partilerimiz, kurum amirlerimizin, esnaflarımızın bizi hatırlamaları, ziyaretimize gelmeleri bizi çok mutlu etti” dedi.

“Bizim bugünlerde en çok morale ihtiyacımız var”

“Bizim bugünlerde en çok morale ihtiyacımız var” ifadelerini kullanan Köprülü, “Anadolu basınıyla beraber biz de zor günlerden geçiyoruz. Şartlarımız her geçen gün biraz daha ağırlaşıyor. Bu noktada morale gerçekten ihtiyacımız var. Bu noktada Valimizin çok büyük desteğini görüyoruz” diye konuştu.

“Herkes bizi sevmez ama varlığımızın yok olmasını da istemezler”

Anadolu Ajansı il temsilcisi Veysel Kara da genç gazeteciler adına yaptığı konuşmada “İnsanız nihayetinde, bizde anlaşılmayı bekliyoruz herkes gibi” değerlendirmesinde bulunarak, “Bu mesleğin doğasında var. Herkes bizi sevmez ama varlığımızın yok olmasını da istemezler. İkilemler arasında gidip gelen bir mesleği yaşıyoruz. Bu mesleğin en büyük handikaplarından birisi de olağanüstü şartlar ve koşullar oluştuğunda herkes evine koşar, biz sokağa koşarız. Çünkü kamunun haber alma ihtiyacı, insanların birşeyler öğrenme ihtiyacı için mücadele etmek zorundayız. Meslek şartlarımız her geçen gün zorlaşmakta” ifadelerini kullandı.

“Bu meslek okul sıralarında değil sokaklarda öğrenilen bir meslektir”

Gazeteciliğin sadece bir kazanç kapısı olmanın ötesinde bir ideal mesleği olduğuna değinen Kara, “Bu meslek okul sıralarında değil sokaklarda öğrenilen bir meslektir. Bunun içerisinde yoğrulmadan doğrunun ne olduğunu anlamamız maalesef çok zor. Bütün basın şehitlerini rahmetle anıyor, minnetle yad ediyorum” şeklinde konuştu.

Duayen gazeteciler adına konuşan Turan Tuğlu da etkinlik nedeniyle teşekkür ederek hem gazetecilerin hem de idarecilerin gününü kutladı.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2018, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER