Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi TÜBİTAK’tan teşvik ödülü aldı

Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi, Biyoloji alanında TÜBİTAK Teşvik Ödülü kazanarak Gümüşhane’ye gurur yaşattı.

Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi TÜBİTAK’tan teşvik ödülü aldı

Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi, Biyoloji alanında TÜBİTAK Teşvik Ödülü kazanarak Gümüşhane’ye gurur yaşattı.

TÜBİTAK-Bilim İnsanları Destekleme Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen “11. Ortaokul Öğrencileri (Bu Benim Eserim) Araştırma Projeleri Türkiye Final Yarışması 22-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Eskişehir’de gerçekleşti.

Türkiye genelinden 12 bölge merkezinde, bin 589 tanesi Biyoloji alanından olmak üzere toplam dört alandan 7 bin 905 proje başvurusu yapıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlenen 96 projenin finalist olarak katıldığı Final Sergisine Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, Eren İskender ile Yaren Gürer’in, Fen ve Teknoloji Öğretmeni Işıl Balki’nin danışmanlığında hazırladıkları “Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” adlı proje Biyoloji alanında Türkiye Finallerinde TÜBİTAK Teşvik Ödülü aldı.                      
    
Eren İskender ve Yaren Gürer projelerinde toprağın verimliliğini artırmak için suni gübre kullanılması ve bunun sonucunda elde edilen ürünlerin doğallığının kaybolması, üretim maliyetleri artması ve çevre dengesi bozulması gibi bitki yetiştirme sürecindeki problemleri minimize etmek için alternatif metotlar geliştirilmesi probleminden yola çıktıklarını ifade etti.

Bu amaçla Gümüşhane ili merkez Uğurtaşı köyünde var olan andezit taşının, kurşun ve çinkonun bitki yetiştiriciliğinde kullanılmasının üretim verimliliğini ve bitkinin büyüme hızına olan etkisini incelediklerini, bitki büyüme hızını (normal, çinko karışımlı, kurşun karışımlı, andezit karışımlı toprakta) karşılaştırdıklarını, bitki tohumu olarak Gümüşhane fasulyesini seçtiklerini belirttiler. Gümüşhane Üniversitesi Merkez laboratuvarında toprakların mineral analizinin yapıldığını, bu analize göre andezit karışımlı toprakta bitkinin büyümesini ve gelişmesini sağlayan elementlerin normal topraktan daha fazla olduğunun görüldüğünü ifade ettiler.  
         
Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre andezit karıştırılmış toprakta bulunan bitkinin daha çok büyüdüğünü, böylelikle tarımda suni gübre yerine andezit topraklı gübre kullanılarak tarıma katkı sağlanabileceğini belirttiler.

İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, “Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin hazırlamış oldukları TÜBİTAK Bilim İnsanları Destekleme programları kapsamında “Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” adlı Biyoloji projesinin Teşvik Ödülü alması sebebiyle Bilim ve Sanat Merkezi öğretmen ve öğrencilerini tebrik ediyor, bu tür çalışmaların ilimize ve ülkemize faydası olacağı, öğrencilerimizin bilim insanı olma yolunda katkı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER