Gümüşhane'de 28 Gören Göz Cihazı Törenle Dağıtıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının işbirliğinde görme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için yürütülen “Gören Göz” projesi kapsamında Gümüşhane’de cihaz dağıtımı gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının işbirliğinde görme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için yürütülen “Gören Göz” projesi kapsamında Gümüşhane’de cihaz dağıtımı gerçekleştirildi.

Gümüşhane Sosyal Hizmet Merkezinde düzenlenen törene Vali Yücel Yavuz, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Meral Uçar, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Lütfi Düz, kurum yöneticileri, görme engelliler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, bu cihazların 5-10 yıl öncesine kadar hayal bile dahi edilemeyecek bir gelişmenin göstergesi olduğunu belirterek, “Bu artık bizim devletimizin, ülkemizin, hükümetimizin geldiği aşamayı gösteriyor. Toplumun her kesiminden belli sıkıntıları yaşayan her insanımıza devletimizin şefkatli elinin uzandığının en temel göstergesidir bu. Bu cihaz 5-10 yıl önce hayal dahi edemediğimiz gelişmeyi gösteriyor. Kullanmayı da tam öğrenirsek, yerel bazda fiziki şartlarımızı da düzeltirsek sizin görmeyen gözlerinizin gören ayağı ve eli olacak. Kamu görevlileri, seçilmiş ve atanmışlar olarak bizlere düşen bu niyetleri en iyi şekilde ortaya koymak ve vatandaşımıza en iyi hizmeti sunmak.” dedi.

Belediye Başkanı Ercan Çimen de uygulamanın güzel olduğunu belirterek, Belediye olarak engelliler için ellerinden geleni fazlasıyla yapacaklarını söyledi.

Törende Ankara’dan gelen Gören Göz Eğiticisi Ali Yağdıran tarafından cihaz hakkında katılımcılara bilgi verilirken, cihazların internetinin de devlet tarafından ömür boyu ücretsiz olarak karşılanacağının müjdesini verdi.

“Gören Göz” cihazının bir akıllı telefon olduğunu, kutu içeriğinde iki batarya, iki kulaklık ve cihazın bulunduğunu kaydeden Yağdıran, cihazla görme engellilerin gitmek istedikleri yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmalarını sağladığını söyledi.

Gümüşhane Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Lütfi Düz ise Engelli Sağlık Kurulu Raporuna göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 70 ve üzerinde olan ve müracaatta bulunan görme engellilere dağıtılan cihaz sayısının 28 olduğunu, talep olması halinde ellerinde cihaz bulunduğunu söyledi.

Cihazları teslim alan görme engelli vatandaşlar ilk kurulumunu yapmaya başlarken, cihazların kullanımı ile ilgili eğitimlerin aralıksız devam edeceği öğrenildi.
Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2014, 16:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER