Gümüşhane’de karabuğday hasadı yapıldı

Son dönemde glütensiz besin kaynaklarına artan rağbet ve çölyak hastalarının aradığı ürün olmasının yanında ballı bir bitki olması nedeniyle bal üretiminde nektar kaynağı olarak aracılığa katkı sağlayan, hayvan beslemede yem olarak, tıbbi bitki olarak, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi olarak da kullanılan Karabuğday’ bitkisinin İlimizde proje kapsamında ekildiği 550 dekar alanda hasadı yapıldı. 

Gümüşhane’de karabuğday hasadı yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında yürütülen Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi ve Karabuğday Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kelkit ve Şiran ilçelerinde çiftçilere yüzde 75 hibeli 4 ton sertifikalı karabuğday tohumu dağıtımı yapılarak 550 dekar alanda sertifikalı karabuğday ekimi yapılmıştı. Ekilen alanlardan 100 ton verim elde edilerek 500 bin TL tarımsal hasılaya katkı sağlandı.

Önceki yıllarda yapılan deneme üretiminden başarı elde edilince Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesinde Tam Tarım A.Ş tarafından karabuğday un ve bulgur tesisi kuruldu. Karabuğday bitkisi için Türkiye’de ilk olan un ve bulgur tesisinde üretim devam ederken günlük 35 ton hammadde üretim kapasitesine sahip tesis 20 ton glütensiz un üretecek kapasiteye sahip.

Kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programından (KKYDP) 2 Milyon 700 bin TL tutarındaki Glütensiz Karabuğday Bulgur Üretimi projesine Bakanlık tarafından yüzde 50 hibe desteği sağlandı.

İçeriğinde B vitamini, magnezyum ve lif bulunmasının yanında yüksek düzeyde protein, antioksidan bulunan ve glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler için en iyi alternatiflerden olan ‘karabuğday’ diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılık için de ciddi bir nektar kaynağı olmaya başladı. Ayrıca hayvan beslemede yem olarak, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi olarak, yabancı otlarla mücadelede ve tıbbi bitki olarak da kullanılmakta.

Konuyla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, “Karabuğdayın diğer buğday türünden daha fazla katma değere sahip olması ve birim alandan daha fazla gelir getirmesi cazibesini her geçen gün artırmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın karabuğdayı destekleme kapsamına alması bölgemizin ürün deseninin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca 2022 yılı için 5 ton tohum alımı sağlanarak çiftçilerimize tohum dağıtımı yapılacaktır. İl Müdürlüğü olarak Karabuğdayın bölgemizde çiftçilerimiz arasında yayılmasını ve benimsenmesini sağlayıp hem sürdürülebilir kalkınmayı hem de kırsal ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER