Gümüşhane’de ‘Süleymaniye’ heyecanı

Gümüşhane’de son 20 yıldır şehrin gündeminden düşmeyen, hep planlama ve takip sürecinde olması nedeniyle söylemden öteye geçemeyen Süleymaniye Kayak Merkezi için Vali Okay Memiş’in verdiği telesiyej müjdesi şehirde ve özellikle de kayak camiasında heyecana sebep oldu.

Gümüşhane’de ‘Süleymaniye’ heyecanı

Gümüşhane’de son 20 yıldır şehrin gündeminden düşmeyen, hep planlama ve takip sürecinde olması nedeniyle söylemden öteye geçemeyen Süleymaniye Kayak Merkezi için Vali Okay Memiş’in verdiği telesiyej müjdesi şehirde ve özellikle de kayak camiasında heyecana sebep oldu.

Hem siyaset hem de bürokrasinin sürekli söylemlerde bulunmasına rağmen söylemden eyleme ilk kez Vali Okay Memiş döneminde geçen Süleymaniye Kayak Merkezi için Kayseri’de bulunan Gençlik Spor Bakanlığına ait 1,5 kilometrelik telesiyej hattı kısa bir süre içerisinde Süleymaniye Kayak Merkezine kurulacak.

Bakan onayı sürecindeki tahsis işleminin kısa sürede sonuçlanması ve telesiyej tesisinin hemen sökülerek Gümüşhane’ye getirilmesi planlanırken, daha önce Süleymaniye Kayak Merkezini çalışan ve Türkiye’de bu konuda çok sayıda çalışma yapan uzmanlar tarafından projelendirilme aşamasına geçilecek.

Süleymaniye Mahallesinden kayak merkezinin başlayacağı noktaya olan yol için uzmanlar bölgeye odaklanırken, kayak merkezinin geçmişin izlerini taşıyan çok sayıda tarihi eserin günümüze ulaştığı, Müslüman Türkler ile gayrimüslim Rum ve Ermenilerin yüzyıllarca bir arada yaşadığı hoşgörü yerleşimi olan Süleymaniye Mahallesiyle bitişik olması Türkiye ve dünyadaki diğer kayak merkezlerinden ayırıyor.

Kayak ve tarihin iç içe olduğu Türkiye’de tek kayak merkezi olan Süleymaniye Kayak Merkezinin kent merkezine oldukça yakın olması nedeniyle şehir ekonomisine de ciddi katkı sağlayacağı değerlendiriliyor. 

Bin 550 metrelerden başlayıp 2 bin 200 metre rakıma ulaşan 2 bin 700 metre kesintisiz pist ile aynı anda 2 bini aşkın insanın kayak yapabileceği Süleymaniye Kayak Merkezi için geçtiğimiz yıllarda Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından yapılan ölçüm ve teknik analizler olumlu çıkmış, kayak merkezlerinde az rastlanılan bir kar kalitesine sahip olduğu belirlenmişti.

“İlk kıvılcım yakıldı”

Milli kayakçı ve kayak milli takım antrenörü Ertürk Yakut, yıllardır şehrin gündemini meşgul eden ve her kış mevsiminde iyice alevlenen Süleymaniye Kayak Merkezi projesinde Vali Okay Memiş öncülüğünde somut adımların atılmaya başlandığını, artık ilk kıvılcımın yakıldığını söyledi.

“Kayak bir kalkınma modelidir”

Kayak turizminin Avusturya, İsviçre, Slovenya ve alp dağları düzleminde bulunan ülkelerde bir kalkınma modeli olarak kullanıldığını dile getiren Yakut, “Kış turizm merkezlerinin olduğu bölgeler ciddi manada ekonomik kazanç elde etmekte olup bunun yanında sosyal yapılarında da inanılmaz hareketlikler gözlenmektedir. Gün gelecek herkes bu mücadelenin ne kadar haklı olduğunu görecek. Buna adım gibi eminim. Şehir merkezimize yakın bir kayak merkezi kışın durma noktasına gelen ekonomimizi canlandıracaktır. Ayrıca bu alanda belediyemizin Gümüşhane mimarisi ile planlayacağı küçük Gümüşhane yaz aylarında insanların nefes alabileceği kültürel ve sosyal faaliyetlerin yapılabileceği mükemmel bir alan olacaktır. Yaz aylarında şehir merkezine çekemediğimiz 300 bin turisti konaklatmak için çok rahatça buraya getirebileceğimiz bir yol olacaktır” dedi.

Gelinen son noktada Vali Okay Memiş’in yalnız bırakılmaması gerektiğini belirterek Gümüşhaneli iş adamlarına seslenen Yakut, “Lütfen artık taşın altına elinizi koyun. Artık ahde vefa zamanıdır” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER