Gümüşhane’de ticari taksiler denetlendi

Gümüşhane'de İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararının ardından İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri ticari taksiler ve duraklarda denetimlere başladı.

Gümüşhane’de ticari taksiler denetlendi

Gümüşhane'de İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararının ardından İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri ticari taksiler ve duraklarda denetimlere başladı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında ticari taksilerin faaliyetleri sırasında gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından bazı riskler ortaya çıkması nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından genelge yayınlanmış, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından da bu konuda kararlar alınmıştı.

9 Mayıs'ta Vali Kamuran Taşbilek başkanlığında toplanan kurulda ticari taksilerle ilgili alınan kararların ardından Gümüşhane’de ticari taksi ve sürücülerine yönelik olarak denetimlere başlandı.

İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler 11-14 Mayıs tarihleri arasında 41 ticari taksi ve sürücüsünü denetleyerek genelge ve hijyen kuralları ile ilgili olarak bilgilendirmeler yaptı, il merkezinde de bulunan 9 taksi durağı ve durakta çalışan 28 ticari taksi şoförüne de bilgilendirmeler yaptı.

Görevliler denetimlerin her gün devam ettiğini belirterek, şartları yerine getirmeyen ticari taksi ve sürücülerine ilgili maddelerden cezai işlem uygulanacağını belirtti.

9 Mayıs'ta yapılan toplantıda ticari taksilerle ilgili alınan kararlar şu şekilde:

1. Ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçların en az haftada bir kez olacak şekilde düzenli aralıklarla temizlenmesi/dezenfekte edilmesine, gerektiğinde ibraz edilmek üzere araç dezenfeksiyonunu gerçekleştiren yetkili kurum, kuruluş veya odalar tarafından düzenlenmiş, aracın dezenfekte edildiği tarihi gösteren belgenin araçta bulundurulmasına, Ticari taksi şoförlerinin, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket etmesi ve aracın içinde mutlaka maske kullanmalarına,

2. Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme/ürün veya 80 derecelik kolonya bulundurulmasına, ticari taksi şoförleri taksiye bindiği anda dezenfektan veya kolonya kullanabileceği/kullanması gerektiği konusunda müşteriyi bilgilendirmelerine,

3. Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmemesine,

4. Müşterilerin ticari taksilere maskesiz bindirilmemesine,

5. Hizmet sunulan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda/durakta müşterilerin fiziksel temas edebileceği (kapı kolu, cam açma düğmesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandırılmasının sağlanmasına,

6. Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kartı, mobil uygulamalar vb.) temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmelerin yapılmasına,

7. Alınan bu kararlara aykırı hareket edenlere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER