Kurban satış yerlerinde gerekli tedbirler alınıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanlar için kurulan hayvan pazarlarında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri Veteriner Hekimlerince denetlemeler devam ediyor. Denetimler bayram süresince kesimlerin denetlenmesi şeklinde devam edecek.

Kurban satış yerlerinde gerekli tedbirler alınıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanlar için kurulan hayvan pazarlarında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri Veteriner Hekimlerince denetlemeler devam ediyor. Denetimler bayram süresince kesimlerin denetlenmesi şeklinde devam edecek.

Şuana kadar yapılan denetimlerde kurbanlık hayvanların sağlıklı oldukları, tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun bulunduğu, hayvanların usulüne uygun şekilde satışa hazır tutulduğu görülürken, Gümüşhane'de kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığı, gerek alıcıların gerekse satıcıların olabilecek suni fiyat artışlarına inanmamasının sonradan olabilecek mağduriyetleri de önlemiş olacağı kaydedildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Merkez Hacıemin Mahallesi'nde kurulan kurban pazarını ziyaret etti. Besiciler ve kurbanlık almak isteyen vatandaşlarla sohbet eden Birşen, pazardaki kurbanlıklarla ilgili bilgi aldı.

Ülke hayvancılığının gelişmesi ve damızlık hayvan varlığının korunabilmesi için damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak satışına ve kesimi müsaade edilmediğini ifade eden Birşen, “Bakanlığımızın önem verdiği diğer bir konuda sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvanların kurban olarak kesilmesini önlemektir. Bu doğrultuda dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaklanmıştır. Damızlık değeri olan dişi hayvanlar kurban satış alanlarına alınmayacak ve kurban olarak kesilmelerine izin verilmeyecektir” dedi.

Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış), kurban vasfı taşımayan hayvanların kurban satış yerine alınmayacağını ve satışına izin verilmeyeceğini belirten Birşen, Kurban Bayramı boyunca il ve ilçe müdürlüklerinde nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirildiğini, kurbanlık hayvanın kesim sonrası etinin sağlıklı olup olmadığı konusunda tereddütte kalınması halinde yardım istenilebileceğini söyledi.

Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığınca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "HaySağ" isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu web sayfası ve mobil uygulamadan küpe numarası girilerek hayvan bilgilerine kolaylıkla ulaşılabildiğini ifade eden  Birşen, kurbanda kesilen hayvanların sistemden düşülebilmesi için pasaportlarının ve küpelerinin en geç 7 gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER