Kurbanlık hayvanlar kontrol altında

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle tüm ilçelerden kurbanlık hayvanlar için kurulan hayvan pazarlarında veteriner hekimlerce denetleniyor. Denetimler bayram boyunca kesimlerin denetlenmesi şeklinde devam edecek.

Kurbanlık hayvanlar kontrol altında
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle tüm ilçelerden kurbanlık hayvanlar için kurulan hayvan pazarlarında veteriner hekimlerce denetleniyor. Denetimler bayram boyunca kesimlerin denetlenmesi şeklinde devam edecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, şu ana kadar yapılan denetimlerde kurbanlık hayvanların sağlıklı oldukları, tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpelerinin ve evraklarının bulunduğu, hayvanların usulüne uygun şekilde satışa hazır tutulduğunun görüldüğünü söyledi.

Gümüşhane’de kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını belirten Birşen, gerek alıcıların gerekse satıcıların olabilecek sun’i fiyat artışlarına inanmamasının sonradan olabilecek mağduriyetleri de önlemiş olacağının altını çizdi.

Kurban Bayramı boyunca İl ve İlçe Müdürlüklerinde nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirildiğini dile getiren Birşen, kurbanlık hayvanın kesim sonrası etinin sağlıklı olup olmadığı konusunda tereddütte kalınması halinde yardım istenilebileceğini, ayrıca kurumda hazırlanarak basımı yapılan “Kurbanlık Hayvan Alımı ve Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlar” konulu broşürlerin de dağıtıldığını söyledi.

Birşen, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

Küpesiz ve belgesiz, iki yaşını doldurmamış ve gebe olan büyükbaş, nakil belgesi ve küpesi olmayan küçükbaş hayvan alınmaması,
Veteriner Sağlık Raporu veya Pasaportlarının kontrol edilerek, okunaksız, silintili, tahrifatlı, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanların alınmaması,

- Veteriner Sağlık Raporu olmayan,
- Küpesiz veya pasaportu/nakil belgesi bulunmayan,
- Çok zayıf olan, gebe ya da yeni doğum yapmış olan,
- Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan
- Yüksek ateşi, öksürüğü, nefes darlığı, salya akıntısı, pis kokulu burun akıntısı ve ishali olan,
- Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların satın alınmaması,

Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar ve kesim sırasında oluşan atıklar ile özellikle kist hidatikli karaciğerler ve akciğerlerin uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara üzerlerine sönmemiş kireç döküp, gömülerek imhasının sağlanması, kesinlikle kedi ve köpeklere yedirilmemesi,

Kurbanlık hayvanlara kesimden 12 saat önce yem, 6 saat önce ise su verilmemesi, kesim sonrası etler 10 C ’de 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi,

Kurbanlık hayvanların alım, satım ve nakilleri esnasında ayrıca kesim öncesi ve sırasında hayvan hem hayvan refahı hem de et kalitesi açısından kötü muamele ve işkence yapılmaması,

Kayıt sisteminden düşülebilmesi için kesilen kurbanlıkların Kurban Hizmetleri Komisyonun belirlediği yerlerde İl/İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerine, bu yerler dışında ve köylerde Muhtarlara teslim edilerek İl/İlçe Müdürlüklerimize ulaştırılması konusunda bilgilendirilmektedir.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER