Milletvekili Akgül TBMM’de bütçe hakkında konuştu

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, TBMM’de devam eden 2020 yılı bütçe görüşmelerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi üzerine AK Parti grubu adına konuşma yaptı.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, TBMM’de devam eden 2020 yılı bütçe görüşmelerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi üzerine AK Parti grubu adına konuşma yaptı.

Milletvekili Akgül’ün konuşması şöyle:
    
Ülkemizin enerji tüketimi; gelir seviyesi ve nüfusundaki artış, hayatın her aşamasında daha çok enerjiye ihtiyaç duyulması, sanayileşme, artan araç sayısı ve mobilizasyon ihtiyacı gibi nedenlerle artmaktadır. 18'inci yüzyılda buhar makinalarıyla yaşanan Birinci Sanayi Devrimi'ni 19'uncu yüzyılda elektrifikasyon, 20'nci yüzyılda otomasyon teknolojileri takip etmiştir. Günümüzde, Dördüncü Sanayi Devrimi ise yapay zekâ gibi teknolojileri barındıran dijitalleşmeyle gerçekleşmektedir. Enerji sektörü de bu dönüşümü yaşamaktadır.
    
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri; 

2000'li yıllarda 30.000 megavat seviyelerinde olan elektrik enerjisi kurulu gücümüz 2019 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla 3 kat artarak 91.070 megavata yükselmiştir. Kasım ayı itibarıyla kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı: Doğal gaz % 28,46; kömür % 22,49; hidroelektrik % 31,28; rüzgâr % 8,17; jeotermal % 1,66; güneş enerjisi ve lisanssız % 6,65.

Ekonomik gelişmişliğin ve konforlu yaşam standardının en önemli göstergelerinden birisi de elektrik tüketim miktarıdır. 2002'de yıllık kişi başı elektrik tüketimimiz ortalama 1.950 kilovatsaat iken 2018 yılında 3.700 kilovatsaate yükselmiştir. 2023 yılında ise kişi başı tüketimimizin 4.300 kilovatsaate yükselmesi öngörülmektedir. 

Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin toplamda payı 2002 yılında %26 iken 2019 yılının ilk on ayında %46 ile rekor seviyede gerçekleşmiştir. 

2000'li yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu gücümüz 12.000 megavat seviyesinde iken 2019 yılı Ekim ayı sonunda bu rakam 44.258 megavata yükselmiştir. 2023 yılı hedeflerinde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı artırılarak arz güvenliği ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar devam edecektir.
    
Doğal gaz kullanmaya başladığımız 1987 yılında 500 milyon metreküp olan yıllık doğal gaz tüketimimiz 50 milyar metreküp seviyesini aşmış, 2000'li yıllarda sadece 5 şehrimizde doğal gaz bulunmakta iken bugün 81 ilimizin tamamında; 530 ilçe ve beldemizde doğal gaz kullanımı sağlanmıştır.
    
Arz güvenliğini sağlama anlamında Hatay ve İzmir Yüzer LNG ve Yeniden Gazlaştırma Tesisleri, Silivri ve Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi ve TANAP projeleri ile çok önemli ve kritik projeler başarıyla tamamlanmıştır.
    
Enerji sepetinin çeşitlendirilmesi adına nükleer santral yatırımları hem arz güvenliği anlamında hem de karbon salınımlarını azaltan bir üretim olması nedeniyle önemli çalışmalar arasındadır. Akkuyu Santrali yatırımı bir yandan ilerlerke; yerlileşme, sertifikasyon ve yurt dışında eğitimle kalifiye insan kaynağı geliştirilmesi gibi önemli adımlar atılmaktadır. 2023 yılında Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin devreye alınması hedeflenmektedir.
    
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri; 

Doğu Akdeniz havzasında sınıfında en yüksek teknolojiye sahip Fatih ve Yavuz gemilerimiz sondaj faaliyetlerine devam etmektedir. Libya'yla yapılan münhasır ekonomik bölge diplomatik atağımızla Doğu Akdeniz'de bypass edilemeyecek bir ülke olduğumuz uluslararası camiaya ilan edilmiştir. İnşallah, en kısa zamanda müjdeli haberlerle bu önemli çalışmaları taçlandıracağız.
    
Madencilik potansiyelimizin ortaya konulması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi ekonomimize önemli katkılar sunacaktır. Yer altı kaynaklarımızı etkin bir şekilde değerlendirmek için yapılan çalışmalarla 2002 yılında yaklaşık 700 milyon dolar olarak gerçekleşen maden ihracatımız 2018 yılında 4,56 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yine, Bandırma'da temeli atılan Bor Karbür Üretim Tesisi stratejik öneme sahip olup savunma sanayii başta olmak üzere önemli bir pazara hitap edecektir.
    
Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü’nün kurulması ve bu konuya dayalı olarak çalışmaların yapılması, yenilenebilir enerji ve batarya teknolojileri başta olmak üzere, birçok alanda ülkemizin elini güçlendirecektir.
    
Bu düşüncelerle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızın 2020 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER