'Müslümanların yüzde 70’i namaz kılmıyor, kılanların da yüzde 70’i sabah namazına kalkamıyor'

Gümüşhane’de Ensar Vakfı tarafından ‘Namazla Diriliş’ konulu konferans düzenlendi.

'Müslümanların yüzde 70’i namaz kılmıyor, kılanların da yüzde 70’i sabah namazına kalkamıyor'
Gümüşhane’de Ensar Vakfı tarafından ‘Namazla Diriliş’ konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İlahiyatçı yazar Ahmet Bulut’un konuşmacı olarak katıldığı konferansa Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, İl Müftüsü Ercan Aksu, Ensar Vakfı Gümüşhane Şube Başkanı Yaşar Gül ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program Mehmet Karabulut'un Kur-an'ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Ensar Vakfı Gümüşhane Şube Başkanı Yaşar Gül, namazın önemine değinerek, “Namaz müminleri küfre şirke zulme karşı mücadeleye sevk eden bir direniş ve diriliş kaynağıdır. Namaz, 'Allahtan başka ilah yoktur, Muhammed onun elçisidir' inancına dayanan tevhid inancı namazla eyleme dönüşür. Namaz İslam'da ilk farz kılınan ibadettir. Kur-an kasten namaz kılmayanların cehenneme gideceklerini söyler. Her namaz bir inkılap, bir diriliştir" dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı Yazar Ahmet Bulut ise konuşmasında namazın İslam dininin en önemli ibadeti olduğunu fakat Türkiye’de namaz kılan insan sayısının oldukça düşük oranlarda kaldığını söyledi.

“TÜRKİYE’DE MÜSLÜMANLARIN YÜZDE 70’İ NAMAZ KILMIYOR. ÇOCUKLARIMIZI SECCADE İLE TANIŞTIRMAMIZ GEREKİYOR”

Bulut, namaz kılan insan sayısını arttırmada anne babalara ve topluma önemli görevler düştüğünü belirterek, “Namaz gönüllüleri olarak ülkemizi karış karış dolaşıyoruz. Çok dolaşmamız gerekiyor. Namaz dinin direği, cennetin anahtarı ama ülkemizde yaşayan Müslümanların yüzde 70’i namaz kılmıyor. Namaz kılan yüzde 30’luk kısım namazı huşu içerisinde kılamıyor. Anne babalara bu anlamda büyük iş düşüyor. Çocuklarımızı seccade ile tanıştırmamız gerekiyor. Eğer çocuklarımıza namaz alışkanlığı kazandıramazsak bunun vebali büyük olur” dedi.

Türkiye'nin yüzde 99'unun Müslüman olduğunu kaydeden Bulut, namaz kılanların oranının gün geçtikçe azaldığını, namaz kılanların oranının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini dile getirdi.

“NAMAZ KILANLARIN YÜZDE 70’İ SABAH NAMAZINA KALKAMIYOR”

Bulut, "Sürekli ve düzenli olarak namaz kılanların oranı en iyimser olan anket sonuçlarına göre yüzde 30'u geçmiyor. Bölgelerimize göre, illerimize göre farklılık arz etse de genel manzara maalesef bu. Diyanet İşleri Başkanımızla görüşüyoruz, sivil toplum kuruluşlarımızla görüşüyoruz, bu konuda derdi olan kanaat önderleriyle görüşüyoruz ama her geçen gün, maalesef bu konuda iyi şeyler söylemek isterim ama gittikçe kan kaybediyoruz. Namaz kılan yüzde 30’luk kesimin yüzde 70'i sabah namazına kalkamıyor. Böyle de bir derdimiz var. Yüzde 30 namaz kılan bizler acaba Rabbimizin istediği standartlarda huşu ile tadili erkan ile namaz kılabiliyor muyuz?" ifadelerini kullandı.

Namazın kılınmamasıyla ilgili 8 yıldır araştırma yaptıklarını aktaran Bulut, huzurun çarşıda, pazarda, oyunda ve eğlencede olmadığını, huzurun seccadenin üzerinde olduğunu kaydetti.

“ÇOCUKLARINIZA ALLAH’I SEVDİRİN, CENNETİ ANLATIN”

Namaz kılmanın önemi hakkında katılımcıları bilgilendirirken namazın insan hayatındaki önemini Kuran-ı Kerim'den örnekler vererek aktaran Bulut, Allah'ın insanlara farz kıldığı namazın insanları kötülüklerden alıkoyduğunu belirterek, “Gençlerimiz ve çocuklarımız hiç istemediğimiz kötü çevresel etkilerle karşı karşıya. Bizler toplumsal ahlaki problemlerimizde çözümünde namaz ibadetinin çok önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Namazın pek çok kötülükten alıkoyma özelliğini kavrayarak bu ibadetle gençlerimizi kötü yollardan uzak tutabiliriz.” dedi.

Ebeveynlere çok iş düştüğünü ve önce ebeveynlerin çocuklarına örnek olması gerektiğini dile getiren Bulut, anne babalardan çocuklara Allah’ı sevdirmelerini, Allah’ı onlara doğru anlatmalarını ve belli bir yaşa kadar Allah’ın müjdelerini, cennetini anlatmalarını istedi.

Oğuzhan Bayır

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2015, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER