Referandum TBMM gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, Torul ilçesinden ayrılmak isteyen 10 köyün talebinin İl Genel Meclisi tarafından uygun görülmemesiyle ilgili TBMM’ye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Referandum TBMM gündeminde
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, Torul ilçesinden ayrılmak isteyen 10 köyün talebinin İl Genel Meclisi tarafından uygun görülmemesiyle ilgili TBMM’ye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı 10 köyün ayrılarak merkez ilçeye bağlanması ile ilgili referandum yapılarak referandumda yüzde 95,6’lık kesimin merkez ilçeye bağlanmak istenildiğine dair sonuç çıktığını hatırlatan Biçer, “Gümüşhane’de demokrasi yok sayılmıştır!” iddiasında bulundu.

Referandum sonucunda çıkan bir oy çoğunluğu, halk iradesi olduğunu ifade eden Biçer, “Vatandaşlarımız taleplerini, haklarını demokratik yöntemlerle dile getiriyorlar. Ortada sandıktan çıkan bir oy çoğunluğu var. Yani halk iradesi var ve halk iradesi yok sayılmakta. Halk iradesini yok sayan İl Genel Meclisi Üyelerinin ve kararlarının tekrar gözden geçirilmesi için İçişleri Bakanı Soylu’ya birtakım sorular sordum. Gelecek cevabı, iradeleri yok sayılmış durumda olan vatandaşlarımız kadar bende merak ediyorum ve bunu da kamuoyu ile paylaşacağım!” dedi.

CHP’li Biçer, “Demokrasiyi savunduğumuzu ifade ediyor özellikle de son zamanlarda sürekli demokrasi vurgusu yapıyoruz. Ama gelin görün ki %95,6 oranında sandıktan oy çıkıyor ama siz bunu yok sayıyorsunuz! Bu mudur demokrasi?” diyerek tepkisini ifade etti.

Torul ilçesine bağlı Bahçelik, Arılı, Kalecik, İnkılap, Günay, Işık, Kocadal, Gülaçar, Dedeli ve Yalınkavak köylerinin merkez ilçeye bağlanıp bağlanmayacağını da Bakan Soylu’ya soran Dr. Biçer’in Bakan Soylu’ya sorduğu sorular şu şekilde:

1)    Gümüşhane ili Torul İlçesine bağlı köylerin Merkez ilçeye bağlanma talebine yönelik Referandumdan evet oyu çıkmasına rağmen İl Genel Meclisinde kabul edilmemesinin gerekçesi nedir?

2)    Demokratik usul ve esaslarla yapılmış referandumun hiçe sayılmasını ve köylülerin mağdur edilmesini nasıl açıklayacaksınız?

3)    Demokratik Hukuk devletinin gerekliliği olan seçimlerin yok sayılması milli iradenin yok sayıldığına işaret etmemekte midir?

4)    İl Genel Meclisinin Demokratik taleplere yanıt verip vermediğini denetlemek Bakanlığınızın görevi değil midir ve bu görev neden yerine getirilmemiştir?

5)    Halk iradesini yok sayan İl Genel Meclisi üyeleri ile ilgili herhangi bir hukuki işlem başlatılacak mıdır? Başlatılacaksa ne zaman başlatılacaktır?

6)    Gümüşhane İli Torul ilçesine bağlı Bahçelik, Arılı, Kalecik, İnkılap, Günay, Işık, Kocadal, Gülaçar, Dedeli ve Yalınkavak köyleri merkez ilçeye bağlanacak mıdır? Bağlanacaksa ne zaman bağlanacaktır?

7)    Demokrasi olduğunu sürekli vurguladığınız halde demokratik yollara başvuran halkın iradesini yok sayan İl Genel Meclisi üyelerinin istifa etmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

8)    Demokratik esaslarla hareket eden halkın sandık iradesi yok sayılıyor ise hala demokrasiden söz edebiliyor musunuz?
Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2016, 21:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER