'Şahinbey'in Gümüşhane’de başka eşi yok

Gümüşhane’de taksicilik, köyünde de hayvancılık yapan 35 yaşındaki Hakan Demirci’nin sahibi olduğu ‘Şahinbey’ adlı rahvan atı yarışlara hazırlanıyor.

'Şahinbey'in Gümüşhane’de başka eşi yok

Gümüşhane’de taksicilik, köyünde de hayvancılık yapan 35 yaşındaki Hakan Demirci’nin sahibi olduğu ‘Şahinbey’ adlı rahvan atı yarışlara hazırlanıyor.

Merkeze bağlı Olucak köyünde hayvancılıkla uğraşan, kent merkezinde de taksicilik yapan Demirci’nin akrabası Hanefi Nas’ın jokeyliğini yaptığı ‘Şahinbey’ isimli at geçtiğimiz haftalarda Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde yapılan rahvan hazırlık yarışlarında birinci olarak performansıyla göz doldururken, önümüzdeki günlerde yapılacak olan para ödüllü rahvan yarışlarına hazırlanmaya başladı.

Sonbahar aylarında Hakkari’den Erzurum’a gelen atı takip ederek satın alan ve Gümüşhane’de profesyonel yarışlara katılan tek rahvan at olan “Şahinbey”i Beşikdüzü sahilinde yapılan gösterilere götürmek için sabah 05’te yola çıktığını kaydeden Demirci, atı rahvan için aldığını belirterek, “Hakkari’den Erzurum’un Aşkale ilçesine geldi. Bende takip ederek atı orada bir komutandan aldım. Sonbahar mevsiminden beri bende. Adı da Şahinbey” dedi.

Trabzon’daki yarışma için özel olarak davet edildiklerini kaydeden Demirci, “Tanışma yarışı amaçlı bir etkinlikti. Özel olarak bizi çağırdılar ve Gümüşhane adına yarıştık. Atın biniciliğini de ata çok iyi binen akrabamız ve köylümüz Hanefi Nas yaptı. Orada birinci olduk” şeklinde konuştu.

Aynı yerde bu 2 ay sonra bu kez 25 bin lira ödüllü yarışlar olduğunu dile getiren Demirci, Beşikdüzü sahilinde yapılacak yarışmaya katılacaklarını sözlerine ekledi.

Rahvana karşı 2-3 yıldır bir sevdası olduğunu dile getiren Demirci, “2-3 yıldır rahvana bir sevdam var. Bundan önce bir atım vardı onu Ordu’ya sattım. Şimdi Şahinbey’i aldık. 8 yaşında çok iyi ve ahlaklı bir at. Daha önce de yine Erzurum’daki yarışlarda dereceleri olan bir at. Bu at yürürken binicisi üzerinde hiç sarsılmaz” ifadelerini kullandı.

Atın ‘tek ayak’ koşma stiline verilen ve bu özelliği ırsi olarak alan atlara verilen ad olan “Rahvan” veya “Anadan rahvan” at eskiden Gümüşhane’nin köylerindeki zenginlerin ve meraklılarının en öncelikli bineklerinden birisiydi.

Atın aynı taraftaki ayaklarının birlikte hareket ettiği ve binicisini sarsmayan bir koşu şekliyle atı rahvan yürütmekteki amaç üzerindeki binici ve teçhizat yükünü en uzun mesafeye, en kısa zamanda biniciyi yormadan ve en az enerji harcayarak yürütülmesini sağlamak olarak biliniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER