Sigara Denetiminde Tablet Bilgisayar Dönemi

Gümüşhane’de sigara denetiminde tablet bilgisayar dönemi başladı. Uydu destekli tabletlerde ihbarlar anında harita üzerinde belirecek ve ekip uydu üzerinden takip edilecek.

Sigara Denetiminde Tablet Bilgisayar Dönemi
Gümüşhane’de sigara denetiminde tablet bilgisayar dönemi başladı. Uydu destekli tabletlerde ihbarlar anında harita üzerinde belirecek ve ekip uydu üzerinden takip edilecek.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun hükümlerine yönelik, sahada uygulamaların izlenmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonu için Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığınca Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) geliştirildiğini belirterek, sistem kapsamında gönderilen tablet bilgisayarların ilgili personele teslim edildiğini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Pehlivan, sigara denetiminde kullanılacak tablet bilgisayarların GPS ve GSM/GPRS teknolojilerine sahip olduğunu, tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu alanlarda gerekli denetimleri yapmak üzere oluşturulmuş denetim ekiplerinin 184 (SABİM) yazılımı ile entegrasyonun da sağlanarak sayısal haritalar üzerinde izlenmesi, acil durum uyarılarının, ihbar kayıtlarının iletilmesi, raporlanması ve benzeri işleri gerçekleştiren donanım ve yazılımlardan oluşan sistem olduğunu, Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün yapılan denetimlerin bilgisayar ortamında uydu üzerinden anında haritada takip edilebildiğini ifade etti.

YENİ DENETİM EKİPLERİ OLUŞTURULDU

Gönderilen tablet bilgisayarların denetimde görevli ilgili personellere gerekli teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek teslim edildiğini belirten Pehlivan, denetimlerin etkinliği için mevzuat kapsamında il merkezi ve ilçelerde kamu kurum ve kuruluşları, Emniyet, Jandarma ve Belediye personellerinin de içinde bulunduğu yeni denetim ekiplerinin oluşturulduğunu ifade etti.

İHBARLAR 213 29 06 NUMARALI TELEFONA

Denetim ekiplerinin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile tüm kapalı alanlarda 24 saat üzerinden denetim yaptığını kaydeden Pehlivan, “Tütün denetimleri kapsamında ihbarların değerlendirilebilmesi için Müdürlüğümüz bünyesinde 213 29 06 numaralı telefon hattı  faaliyete geçirilmiştir. Vatandaşlarımımız  kapalı alanlarda sigara ihlali durumunda bu telefonu arayabilecekleri gibi sigara ihlal ihbarlarını şehir merkezi ve ilçe merkezlerinde 155 Polis İmdat hattına, köylerde 156 Jandarma İmdat hattına ve 184 SABİM hattına bildirdikleri takdirde ihbarlar değerlendirilerek en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın yardımlarını bekliyoruz. Yapılan ihbarlarda mümkün mertebe ihbarı yapan kişiler, isimlerini ve gerçek bilgilerini verirlerse daha yararlı olacaktır. İhbarda bulunan vatandaşlarımızın bilgileri isteği üzerine gizli tutulacaktır.” dedi.

İLK İHBARA CEZA UYGULANDI

Pehlivan, tablet bilgisayarların kullanıma başlanmasının ardından bir gün sonra bir vatandaşın ihbarı üzerine en yakın ekibin bilgisayarına ihbar kaydının ulaştığını, denetim ekipleri tarafından yeni teknoloji ile donatılmış tablet bilgisarlarla kısa zamanda ihbar edilen mekana ulaşılarak ihlali yapan kişi ve işletmeye gerekli cezai işlem uygulandığını da hatırlatarak, sigara denetimlerinde ihlallere göz yumulmayacağının altını çizdi.

“HEDEFİMİZ GÜMÜŞHANELİ HEMŞEHRİLERİMİZİN TEMİZ HAVA SOLUYABİLMESİNİ SAĞLAMAKTIR”

Vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını isteyen Pehlivan, “Vatandaşlarımızın Müdürlüğümüzle iş birliği içerisinde hareket etmesi verilen hizmetin kalitesini ve etkinliğini artıracağını düşünmekteyim. Hedefimiz Gümüşhaneli hemşehrilerimizin temiz hava soluyabilmesini sağlamaktır.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2012, 16:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER