Şimdi de ‘Haksız Fesihle’ işçileri çıkaracaklar

Gümüşhane’nin Karamustafa köyünde faaliyet gösteren ve açıldığından beri hem esnafa hem çalıştırdığı personeline hem de çevreye adeta zulüm olan Yıldız Bakır Madencilik İşletmeleri, aylardır maaş ödemediği personelini işten çıkarmak için tebligat gönderdi.

Şimdi de ‘Haksız Fesihle’ işçileri çıkaracaklar

Gümüşhane’nin Karamustafa köyünde faaliyet gösteren ve açıldığından beri hem esnafa hem çalıştırdığı personeline hem de çevreye adeta zulüm olan Yıldız Bakır Madencilik İşletmeleri, aylardır maaş ödemediği personelini işten çıkarmak için tebligat gönderdi.

Uzun yıllardan beri Merkeze bağlı Karamustafa köyünde faaliyet gösteren Yıldır Bakır Madencilik Kurşun-Çinko-Altın madeni zenginleştirme tesisinde hem çevresel hem de ekonomik sıkıntılar son olarak ait atık barajına atık su basan borunun 17 Temmuz günü kopmasının ardından yaşanan sorunlar tavan yapmıştı.

Meydana gelen olayın ardından Bakanlık tarafından ilgili madende faaliyetlerin durdurulmasının ardından işletmede çalışan işçiler ücretsiz izine zorlanmış, aylardır maaş alamadıklarını kamuoyuna açıklamıştı.

Tüm bu süreçlerin ardından geçtiğimiz hafta çalıştırdığı ve 4-5 maaş alacağı bulunan işçilerine bin 258 TL ödeme yapan firma şimdi de ‘Haksız fesihle’ işçileri çıkarmak için harekete geçti.

Servis çalıştırmadığı fabrikaya gidemeyen işçilere 17-24 Eylül tarihleri arasında izinsiz ve mazeretsiz işe gelmediğini tutanak haline getirerek 3 gün içerisinde izin belgesi veya iş göremezlik raporu isteyen firmanın bu tebligatı 200’den fazla işçiye gönderdiği tahmin ediliyor. 

Aksi halde başka bir ihbara gerek duyulmaksızın 4857 sayılı İş Kanununun 25/II-g maddesine göre tazminatsız olarak iş akitlerinin fesh edileceğini bildiren firma hem suçlu hem güçlü durumuna düştü.

Yıllardan beri sürekli maaş sorunu yaşayan işçiler 4-5 aylık maaş alacakları bulunan şirketle yaptığı görüşmelerde 2 maaş yatırması halinde çalışacaklarını, aksi halde işe gideceklerini fakat iş yapmayacaklarını beyan etmişti.

Son bir aydır defalarca gündeme gelen konu hakkında çeşitli görüşler ifade edilmiş, işçilerin maaşlarının ödeneceği bildirilmiş olmasına rağmen eksik maaş yatıran firmanın işçileri işten çıkarmak istemesinin ise kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde büyük bir sosyolojik faciaya dönüşeceği değerlendiriliyor.

Elektriklerin kesik olduğu, akaryakıt olmadığı için iş makinelerinin çalışmadığı tesiste firmanın işçilerini hiçbir hak elde edemeyecekleri tebligatla başbaşa bırakması infiale sebep olurken, firmanın Gümüşhaneli işçileri alacaklarıyla beraber işten attıktan sonra atık barajının inşaatı için il dışından işçi ve şirket getirilerek madende çalıştırılacağı iddia edildi. 

İşçilerin bugüne kadar alın teriyle elde ettiği tüm hakların yok olmasına sebep olacak ‘Haksız fesih’ tebligatının ardından ne olacağı merak konusu olurken işçiler, “Biz işyerinde grev yapmadık. Maaşlarımız ödenmeden çalışmayacağımızı belirterek en azın 2 maaşımızı yatırın dedik. Şuana kadar verilen sözler tutulmadı. Güven olmadığı için bu parayı almadan işe başlamayalım dedik. Onlar bize ücretsiz izin teklifiyle geldi ama bugüne kadar güven vermedikleri için kabul etmedik. Servis olduğu sürece işyerine gittik ama çalışmadık. Yönetim servisi kesti ve haliyle işe gidemedik. Birkaç gün önce de bir güne mahsus tüm servisleri çıkardılar ve bizde işe gittik ama yine işe çıkmadık. Ardından bu tebligatları gönderdiler” dedi.

Çalışanların bir kısmına idari izin verdiği öğrenilen firmanın yeni bir taşeron firma aracılığıyla öncelikle atık barajını yapacağını, ardından üretim aşamasına geçmeyi planladığı iddia edildi.

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER