GÜMÜŞHANE’DE İNOVASYON

Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane İşadamları Derneği (GİAD), Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Dünya Gazetesi işbirliğinde “İşbirliği, Ortaklık ve İnovasyon” konulu Panel son derece faydalı bir organizasyon olarak Gümüşhane tarihinde yerini alırken ben sebep olanlara en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü Gümüşhane olarak böylesi sosyal, kültürel ve ekonomik panel, konferans ve etkinliklere adeta su gibi muhtacız diyebilirim.

İnovasyon kelimesi son yıllarda akademisyenler, özel sektördeki kurumlar, eğitimciler ve siyasetçiler tarafından oldukça sık kullanılmaktadır. İnovasyon, "yeni ve değişik bir şey yapmak" anlamındaki Latince "innovare" kökünden türetilmiştir.

Panelde konuşan Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt;

Gümüşhane’nin dağlık coğrafya bahanesine sığınmadan potansiyellerin incelemesi gerektiğini belirterek yeni dönemde modern seracılıkta dönem başına 30 ton salatalık veya başka bir sebze üretildiğini ve toprak gerekmediğini söylerken biz Gümüşhaneliler olarak bu durumun neresindeyiz? 

KOSGEB Başkan Yardımcısı hemşerimiz Hüseyin Tüysüz;

İşlerinin çok, yollarının uzun ve meşakkatli olduğunu vurgulayarak, “Hepimize düşen çok önemli görevler var. Hepimizin ülkemizin gerçek ihtiyaçlarını belirleme ve karşılama adına çok ciddi kafa yormamız lazım. Sayın Başbakanımız 2023'ün ardından 2071 hedeflerini telaffuz ediyor. Bunları gerçekleştirme adına üçlü sacayağının tüm taraflarına yani üniversitelere, iş dünyasına ve kamuya çok önemli görevler düşüyor” derken bizler üniversite ile iş dünyasını Gümüşhane’de bir araya getirebildik mi?

Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Başkanı İsmail AKÇAY; 1970’li yıllarda evlerde eşe dosta ve misafirlere ikram amacıyla üretilen pestil, köme, pekmezin bugün gelinen noktada adeta sektörleşmesi ve bu sektörden yüzlerce insanın ekmek yemesini en büyük inovasyon olarak altını çizmesi geceye adeta damgasını vurdu.

Bizler Gümüşhaneli eğitimciler, sivil toplum örgütleri, işadamları, dernek yöneticileri, amir, memur, öğrenci, esnaf yahut kim olursak olalım bu şehirde hayallerimiz var mı acaba diye kendime sormadan edemiyorum. Bilhassa Bozkurt’un başarılı inovasyon örnekleri beni ziyadesiyle heyecanlandırırken bizler acaba hangi durumdayız?

Ben şahsen pestil köme sektöründen sonra en büyük inovasyon örneği olarak Gümüşhane’nin en küçük ilçelerinden biri olan Torul’da iki öğretmen kardeşimizin bir çy ocağında çaylarını yudumlarken ortaya attıkları ve hayallerini kurdukları ve hayallerine sahip çıktıkları Torul Gençlerbirliği Voleybol Takımını gösteriyorum.

Ve şimdi bizler haklı olarak Gümüşhaneli her kesimden hemen her alanda yepyeni bir inovasyon bulmalarını ve bunu hayata geçirmelerini bekliyoruz. Buna Gümüşhane olarak ihtiyacımız vardır.   
YORUM EKLE