Kıymetli Sporseverler; sizleri saygı, muhabbet ve hürmetle selamlıyorum. Bu ayki yazımıza geçtiğimiz günlerde Gümüşhane’de kaybettiğimiz, tüm sporseverlerin ve kamuoyunun yakından tanıdığı, çok üzüldüğü genç, güler yüzlü, çalışkan, idealist, antrenör Hasan Hüseyin BOŞNAK ‘a Allah’tan rahmet dileyerek başlamak istiyorum. Makamı ve mekânı cennet olsun İNŞALLAH. Ailesine, yakınlarına ve sevdiklerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum.
Temmuz ayında gündeme taşıdığımız ve kaleme aldığımız “ Gümüşhane’de 100. Yıl Spor Çalışta yı ” yazımızda ki en önemli alt başlıklardan “ Gümüşhane’de Sporda Altyapı”, irdelenmesi, incelenmesi ve üzerinde çok özenle düşünülmesi gereken en önemli alt başlık temalarındandır. Sporda altyapı tesisleşme, spor federasyonları, ASKF, spor kulüpleri, kulüp yöneticileri, spor yöneticileri, antrenörler, koçlar, sporcular, spor akademileri, spor köyleri, spor okulları, ( Spor Liseleri, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu ) sponsorlar, iş dünyası, kurumsal firmalar, şirketler, sivil toplum, ekonomik ve finansal kaynaklardır.
Bu ayki yazımızda “Gümüşhane’de Sporda Altyapı” konusunu masaya yatırıp tespitlerimizi, önerilerimizi, düşüncelerimizi, bilgi, birikim ve tecrübelerimizi siz kıymetli sporsever okuyucularımızla paylaşacağız. Sporda altyapı dendiğinde en temel ve önemli konu tesisleşmedir. Geçen ay ki yazımızda tesisleşmeyi somut, sürdürülebilir, gerçekçi, akılcı, çözüm ve sonuç odaklı olarak ele almıştık. Sporda alt yapıda, tesisleşmeden sonra ki en temel husus eğitim, sağlık, kültür, akademik ve bilimsel bilgi temelli spor eğitimi yapan hocalar, antrenörler, kulüpler, akademiler, spor köyleri ve spor okullarıdır. Biz bu yazımızda altyapıdaki hocaları, antrenörleri, akademileri, spor köylerini, kulüpleri ve spor okullarını gündeme alacağız.
Gümüşhane’de spordaki alt yapının insan kaynağının temelini inşa eden spor işçisi emekçisi ve zanaatkârı gelişime açık, üretken, fedakâr beden eğitimi öğretmenlerimiz, spor hocalarımız, antrenörlerimiz, az sayıda spor yöneticilerimiz ve toplumun her kesiminden idealist, vizyon el insanlarımız fazlasıyla mevcut. Sporda hammadde ve hedef kitle olarak gördüğümüz, fiziksel, mental, ruhsal yönden sağlıklı ilimizde, yirmi yaş altı yirmi bin gencimiz ve çocuğumuz var.
İlimizde sporda, hammadde genç insan kaynağımız, bu kaynağı işleyecek, geliştirecek, yetiştererek geleceğe hazırlayacak beden eğitimi öğretmenlerimiz, hocalarımız, antrenörlerimiz, az sayıda spor yöneticilerimiz olduğunu biliyoruz ve görüyoruz. Fakat eskilerin tabiriyle “ Un var yağ var, helvayı kim yapacak.” atasözünü hatırlıyoruz. İşte tam anlamıyla tespitte, sorunda burada. Bizde bu konuyu ve sorunu gündeme taşımak ve kaleme almak istedik.
Türkiye’de sporda sürdürülebilir, akılcı, gerçekçi, somut, kalıcı yatırımlar, projeler, başarılar genelde belli bölgelerde, branşlarda, mali ve finansal açıdan büyük kulüplerde görülmektedir. Bunun temel sebebi: bu bölgelerde demografik nedenlere bağlı olarak spora, ekonomik ve finansal yatırımların yapılması, büyük kurumsal şirketlerin, işadamlarının sponsor olmaları, yerel yönetimlerin, sivil toplumun ve meslek odalarının spora kaynak aktarmaları ve spor federasyonlarının çok ciddi katkıları olarak sıralayabiliriz.
Gümüşhane’de, Anadolu’da ve kırsalda ise spora yatırımlar genelde devlet otoritesine ve yatırımlarına bırakılmıştır. İşadamlarının, kurumsal şirketlerin ve yerel yönetimlerinde sınırlı katkıları vardır. İlimizde de spora yatırımlar genelde devlet eliyle yapılmaktadır. Yerel Yönetimlerin sınırlı, kısmi katkıları söz konusudur. Belli sayıda birkaç işadamının da desteklerini biliyor ve görüyoruz.
Gümüşhane’de sporda altyapının genel durumunun resmini tasvir ve tespit ettik. İlimizde örgün ve yaygın eğitimde yaklaşık yirmi bin gencimiz ve çocuğumuz olduğunu belirtmiştik. Bu sayıya üniversite eğitimine devam eden geçlerimizi de ilâve edersek çok ciddi insan kaynağı cevher hammaddemiz var. Bu cevher hammaddeyi işleyecek, geliştirecek, yetiştirecek, yarışmacı sporcu olarak hazırlayacak ve en önemlisi de tüm insanımıza sporu yaşam biçimi olarak sevdirecek yeterli sayıda antrenörlerimiz, spor hocalarımız, beden eğitimi öğretmenlerimiz ve az sayıda spor yöneticilerimiz olduğuna tanıklık ve şahitlik ediyoruz.
Gümüşhane’de sporda altyapının tesisleşmeden sonra ki en temel altyapı paydaşları, Besyo, ASKF (Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu), Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Mülki amirler ve Yerel ( Mahalli İdareler) Yönetimlerdir. Sporda Yerel Bileşenler ise; Spor kulüpleri, Spor federasyonları İl temsilcilikleri, Sporcular, Beden eğitimi öğretmenleri, Spor Hocaları, Antrenörler ve Spor yöneticileri oluşturmaktadır. Gümüşhane’de yapılması gereken en öncelikli iş; spor paydaşlarının organize ve önderlik ettiği ve tüm spor bileşenlerinin katıldığı sürdürülebilir, somut, rasyonel ve reel kararların alındığı ve politikaların belirlendiği toplantıların yapılmasıdır.
Gümüşhane’de sporda altyapının cevher hammaddesi insan kaynağını işleyecek, yetiştirecek ve geliştirecek beden eğitimi öğretmenlerimize, spor hocalarımıza ve antrenörlerimize sporcularımıza Gümüşhane’de ki sporun paydaşları ve bileşenleri tarafından maddi, manevi, sosyo -kültürel ve finansal açıdan katkı verilmelidir. Kişisel, mesleki gelişim anlamında her türlü kurs, seminer, müsabaka ve ulusal ve uluslararası organizasyonlara katılımcı ve yarışmacı olarak katılmarı desteklenmeli, motive ve teşvik edilmelidir. Sporun tüm branşlarında ilimiz insanının fiziki, genetik, mental, ruhsal ve fizyolojik anlamda yapısına uygun bireysel, salon, saha, takım ve kulüp sporlarında yarışmacı ligler oluşturularak devamlılık ve sürdürülebilirlik sağlanmalıdır. Okul Sporları ve Üniversite Sporları da her anlamda desteklenerek, gençlerimiz teşvik ve motive edilmelidir. Sporun yapılabilir branşlarında oluşturulan liglerle ve yapılan eğitim amaçlı ve yarışmacı müsabakalarla çok geniş sporcu havuzu oluşturabilir ve sonucunda doğal olaraktan sporcu da ihraç edebiliriz.
Gümüşhane’de sporda alt yapı olarak yapılması gereken en önemli altyapı hamlesi olarak gördüğümüz eğitim, kültür, sağlık, eko, turistik ve doğa konseptli ve akademik bilimsel bilgi temelli spor akademilerinin kurulması, spor okullarının geliştirilmesi, desteklenmesi ve spor köylerinin inşa edilmesi. Daha önceki yazımızda da ifade ettiğimiz üzere İklim ve Doğa Bilimcilerinin dünyada gelecek yakında üzerinde yaşadığımız Doğu Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin yaşanabilir en özel ve güzel bölgeler olacağını bilimsel olarak ifade etmektedirler. Dolayısıyla Ülkemiz için de çok ciddi olumsuz olan bu durumu bir fırsata çevirerek, ilimizi ” SPOR KENTİ GÜMÜŞHANE 2029 ” olarak reklam ve afişe edebiliriz.
Gümüşhane’de, merkez ilçe başta olmak üzere ihtiyaca, coğrafyaya, iklime ve eko-sos yo etkenler dikkate alınarak merkezi ortak noktalarda altyapı sosyal tesisleri, biran önce projelendirilmelidir. Bizim rasyonel ve reel tespitimiz ve önerimiz: merkez ilçede Tekke Beldemizdeki kullanılmayan okul ve yurt binalarının çok amaçlı ve konaklamalı Spor Kompleksine çevrilmesi. Kale Köyündeki mevcut okul binası Spor Lisesine tahsis edilmeli ve yanına çok amaçlı spor salonu yapılarak lise akademiye dönüştürebilir. Merkez ilçedeki mevcut stat ulaşım, iklim, çevre durumu düşünülerek yeni bir alana inşa edilmeli, yeri çok amaçlı atletizm pisti olarak kullanılmalıdır. İlçelerde de yöreye uygun akademi amaçlı altyapı temelli tesisler biran önce hayata geçirilmelidir.
Kıymetli sporsever okuyucular, tespit, öneri, bilgi, birikim ve tecrübelerimizi kısaca özetlersek; ilimizde sporda hedef kitle olarak ciddi anlamda hammadde insan kaynağımız, bu cevher hammaddeyi işleyecek çalışkan, idealist, donanımlı, gelişime açık spor hocalarımızda yeterince mevcut. Yazımızda tema olarak vurgulamak istediğimiz, akademik ve bilimsel bilgi temelli spor akademilerini, spor köylerini, konaklamalı spor komplekslerini inşa edebilirsek Gümüşhane’mizi Sporda Marka Şehir, “ SPOR KENTİ GÜMÜŞHANE 2029 ” motto olarak sloganlaştırabiliriz.
Bu ayki yazımıza son verirken Gümüşhane ASKF ve Futbol İl Temsilciliğine bir öneri getirmek istiyoruz. İlimiz genelinde aktif futbol oynamış veya futbola hizmet etmiş, Rahmet-i Rahman’a kavuşmuş tüm merhumlarımıza, sırayla Ahde Vefa gereği o sezonki Mahalli Amatör Liglere tüm kategorilerde isminin verilmesi çok şık ve anlamlı olacaktır. 2024-2025 mahalli amatör futbol Ligine, geçenlerde kaybettiğimiz merhum güzel insan ”Gümüşhane 2024-2025 Hasan Hüseyin Boşnak Mahalli Futbol Sezonu” adı verilerek başlangıç yapabiliriz. Takdir kendilerinindir.
Selâm ve Dua ile HOŞÇAKALIN…..