Vali Nayir: Gümüşhaneliler idareye hep yardımcı olmuştur

Bilecik Valisi hemşerimiz Ahmet Hamdi Nayir, Eskişehir Gümüşhane Kültür Evi Yönetim Kurulunun düzenlediği kahvaltı programına katıldı.

Vali Nayir: Gümüşhaneliler idareye hep yardımcı olmuştur
Bilecik Valisi hemşerimiz Ahmet Hamdi Nayir, Eskişehir Gümüşhane Kültür Evi Yönetim Kurulunun düzenlediği kahvaltı programına katıldı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı programda konuşan Vali Nayir, hemşerileriyle birlikte olmaktan, onlarla aynı ortamı paylaşmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

Vali Nayir, şunları söyledi: "Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri Gümüşhane'mizin yetiştirdiği çok önemli bir şahsiyettir. Değil Gümüşhane'nin Türkiye'nin gurur duyduğu bir alim.80 yıllık ömründe bizim inancımızın temellerini yeniden kurmuş. Anadolu'nun manevi coğrafyasına tesir eden kişiler bizim coğrafyamızda yetiştiler. Bu bizim için övünç kaynağıdır."

Sıkıntılı bir coğrafyada geçmişten günümüze hep birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığımızın altını çizen Vali Nayir: “Bu sıkıntının getirdiği çok güzel açılımlar olmuş. Babaannem anlatırdı Rus işgalinde Trabzon'dan-Samsun'dan-Tokat'tan Kayseri'den tekrar aynı coğrafyaya Gümüşhane'ye dönerken seferberlikler denilen yaşanmışlıklar olmuş. Çok güzel kazanımlarla geriye dönmüşler. Yardımlaşmayı zor durumda kalana yardım etmeyi öğrenmişler. Yaşadıkları coğrafya yani Gümüşhanemiz onlara fazla bir şeyler vermeyince adına lojistik dedikleri, ulaşım dedikleri hadisenin o zamanki adıyla katırcılığını yapmışlar. Geçimlerini sağlamak için. Ceddimiz çalışkandır. Bugün bu biraz kısaldı katırcılığı tırcılık olarak almışız. Aynı neslin devamı olan kişiler yine çok fazla bir şey değişmemiş. Yine lojistik faaliyetlerine devam ediyorlar. Ve bu amaçla gidilen bir çok yere yerleşmişler. Bunlardan bir tanesi de Bilecik Söğüttür. Söğüt ilçemize gittiğimizde birçok Kelkitli, Gümüşhaneli vatandaşımızı görmek mümkün. Buralarda kendilerinden çizgiler gördüklerinde Gazi dedemizin dizinin dibinde olmayı tercih edip oraya yerleşmişler” dedi.

“BİZE AİT KIYMETLİ ŞEYLERİ KAYBETMEYELİM”

“Bölgemiz çok güzel. Bilecik’i ve Eskişehir'i birbirinden ayırmak mümkün değil” diyen Vali Nayir sözlerini şöyle tamamladı: “Bu iki vilayetimiz Osmanlı'nın kuruluş şehirleri. Kurtuluş savaşının önemli aşamalarına da şahitlik etmiş yerler. Bu bölge içindeki hemşerilerimizin yine birlik ve beraberlik içinde idareye yardımcı olarak hep iyi şeyleri düşünür, birbirlerinin hastasında düğününde cenazesinde şenliğinde beraber olma duygusuyla böyle bir oluşumu sağlayabildiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Eskişehir Valimiz gönül dostumuz. Beraber mesleğe başladık. Dileğimiz ve temennimiz şu ki gittiğiniz her coğrafyadan kendi ilinizin kendi kültürünüzün kendi tarihimizin özelliklerini de taşıyarak yeni yetişen çocuklarınıza o kültürün o tarihin o coğrafyanın izlerini vererek bize ait olan kıymetli şeyleri kaybetmemek. Bunu ancak bu vesilelerle, derneklerle bir araya gelerek sivil toplum faaliyetleriyle olabileceğine inanıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz zor şartlar, anarşi ve terörle geldiğimiz noktayı düşündüğümüzde bu birlik ve beraberliğe ne kadar çok ihtiyaç olduğunu hepimiz görüyoruz. Bugünün oluşmasına vesile olan Eskişehir Gümüşhane Kültür Evi üyelerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“GÖNÜL KAPIM SİZLERE HER ZAMAN AÇIK”

Eskişehir Gümüşhane Kültür Evine böyle bir organizasyon ve güzide bir ortamı hazırladıkları için teşekkür ederek sözlerine başlayan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise yaptığı selamlama konuşmasında şunları söyledi: "Eskişehir'de siz kıymetli Gümüşhaneli dostlarımızın misafiri olmaktan çok mutluyum. Nazik davetlerinden ötürü Bilecik Valimize teşekkür ediyorum. Gönül kapımız sizlere her zaman açık. Bu gün net olarak söylüyorum milletimizin ihtiyacı olan birlik ve beraberlik, dayanışma, birbirine destek olma hususunda bu derneklerimiz devletimizin önemli bir yükünü alıyor. Zaten bu dayanışmayı sizler Gümüşhaneliler olarak kendi içinizde sağlayarak, kültürünüzü adetinizi yaşatarak bu konuda bize yardımcı oluyorsunuz. Bu yüzden sizlere çok teşekkür ediyorum. Tabii ki memleketimizi ve geldiğimiz kökümüzü unutmayacağız. Bunu bizden sonraki nesillere aktaracağız."

Gümüşhane Kültür Evi adına organizasyonda ki tertip komitesinde yer alan Ali Vasfi Eskicioğlu, Murat Kazancı, Dr.Abdulkadir Akkuş ve Hüseyin Turhan katılımcılara teşekkür etti.

Gümüşhane tanıtım görüntüleri ve Eskişehir’de yapılan etkinliklerin yer aldığı sunuyu ilgiyle izleyen misafirler, yöresel türkülerin eşliğinde tanışma sonrasında hatıra fotoğrafı çekimiyle program sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2015, 00:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER