Gümüşhane Haberleri

Yıldız Bakır’da mola bitti işe devam

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa köyünde faaliyet gösteren Yıldız Bakır firması 2 ay önce ay durdurduğu faaliyetlerine Pazartesi günü yeniden başlıyor. Şirket yöneticileri bu süreci ‘mola’ olarak tanımlayarak ‘Mola bitti işe devam’ mesajı verdi.

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa köyünde faaliyet gösteren Yıldız Bakır firması 2 ay önce ay durdurduğu faaliyetlerine Pazartesi günü yeniden başlıyor. Şirket yöneticileri bu süreci ‘mola’ olarak tanımlayarak ‘Mola bitti işe devam’ mesajı verdi.

Açıldığı günden beri sürekli sıkıntıların yaşandığı tesisin ve şirketin yöneticileri yaşanan bu süreçleri ve gelişmeleri konuşmak üzere gazetecilerle buluştu.

Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özcan ve Yıldızlar SSS Holding NESKO Maden Genel Müdürü Baki Ocak, süreçle ilgili açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

“2 ay durmak zorunda kaldık ve bu süreçte toparlandık”

Toplantıda konuşan Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özcan, son zamanlarda gerek dünyada gerekse Türkiye’de bir ekonomik krizin içerisinde olduklarını, bu krizin herkese yansıdığını belirterek, “Bu kriz şirketleri daha çok etkiliyor. Bizde bu süreçten etkilenen şirketlerden birisiyiz. Ama kendi başımıza ayağa kalkmayı da başaran şirketlerden birisiyiz. Bizim Ocak 16 tarihinde başlayan bu süreç yaklaşık 2 aydır bir toparlanma sürecine girdik. Durmak zorunda kaldık. Ama 2 aylık süreci biz toparlanarak değerlendirdik. Hafta başı itibariyle çalışarak başlayacağız. Bu süreçte bir sürü söylenti oldu ama biz bunların içinde fazla olmadık. Personelimizi de bu süreçte mağdur olmaması için elimizden gelen herşeyi yaptık. Kısa çalışma programı ödeneği programını bakanlıktan onaylattık. Çalışmamız güzel sonuç verdi. Personelimiz bu süreçte kısa çalışma ödeneği adı altında tamamı ayrılanlar hariç tamamı bu süreci maaş alarak geçirdi. İŞKUR’un verdiği bir imkandı. Zor onaylanan bir imkandı ama biz bunu çok şükür arkadaşlarla çalışarak bu süreci tüm personelimizin zarar görmeden geçirmesi için onaylatmayı başardık. Çok söylentiler oldu ama sonu güzel oldu. Bu 2 aylık süre içerisinde eksiklikleri tamamladık. Bakım ve onarımları yapmak için böyle bir duruşa da ihtiyacımız olduğunu anladık” dedi.

“Bizi bırakıp giden 100’ün üzerinde bir rakam var”

Pazartesi sabahı itibariyle haftaya çalışarak başlayacaklarını kaydeden Özcan, ayrılan personelin durumu, 3-4 aydır maaş alamayan personellerin durumu gibi soruları şöyle cevaplandırdı: “Kapansa da kapanmasa da orada olması gereken bir ekip var. Bu ekibin içerisinde olanlarda maaş sıkıntısını yaşadık. Bu kısa çalışma ödeneğinden yararlanan arkadaşlar bundan daha iyi faydalandılar. Bizi bırakıp giden 100’ün üzerinde bir rakam var. Pazartesi itibariyle çalışmaya başladıktan sonra toparlanma süreci de başlıyor. Madencilik dünyanın her yerinde karlı bir sektördür. Biz ihraç malı üreten firmalar olarak bu tarz işletmelerin çalışması öncelikle dünya ekonomisine, ülke, bölge ve şehir ekonomisine katkı sağlıyor. Karlı bir sektör. Bizim toparlanma sürecimiz hızlı oluyor. İçerde kalan maaşlar konusunda bütün arkadaşlara Nisan ayı içerisinde bir kısım ödeme yaptıktan sonra süreçle birlikte bu farkı kısa zamanda kapatarak gideceğiz. Hepimiz için geçerli olan bir süreç. Sürecin sonu hepimiz için güzel olacak. Çünkü hepsi bizim iş arkadaşımız, sırt sırta verdiğimiz arkadaşlarımız. Onlara çok katı bakış açımız yok. Sürecin çok kısa zamanda toparlanarak daha iyi olacağı kanaatindeyim. Biz ve bizim gibi tesislerin durması hiç kimsenin istemediği bir şey.”

“Zaman zaman mola vermek zorunda kalıyorsunuz”

Yıldızlar SSS Holding NESKO Maden Genel Müdürü Baki Ocak ise Türkiye genelinde birçok yerde işletmeleri olduğunu, Gümüşhane’deki tesislerinin çok önemli ve büyük olduğunu belirterek, “Burası bizim için önemli ve büyük bir tesis. Kütahya’da ve Çankırı’da büyük tesislerimiz var. Zaman zaman ülke ve dünya ekonomisi bütün firmaları olduğu gibi bizi de sendeletiyor. Şuanda Türkiye genelinde en sıkıntılı sektör inşaat sektörü. Doların kur hareketleri, ülkenin ekonomik durumu ve dışardan gelen baskılar birleştiğinde zaman zaman teknik sebeplerle birlikte hepsi bir araya gelince zaman zaman mola vermek zorunda kalıyorsunuz. Burada teknik olarak yapılması gereken işler vardı. Bu süreçte ETİ Gümüş, Söğüt ve burada mola verdik. Sonuçta büyük bir holdingiz. Bu süreçte yaptığımız çalışmalar, aldığımız tedbirlerle süreci iyi değerlendirdik. ETİ Gümüş ve Söğüt faaliyete başladı, burası da başlıyor. Tüm bakımları bu süreçte yaptık. Bundan sonra daha iyi yerlere geliyoruz” diye konuştu.

“Bu yılın son çeyreğinde Türkiye’de bir ilk yapacağız. Yeni bir tesis projesi hazırladık ve finansmanını sağladık”

Türkiye’nin ciddi yer altı zenginlikleri, Türkiye’nin birçok ilinde ciddi rezervler olduğunu ifade eden Ocak, “Bu yılın son çeyreğinde Türkiye’de bir ilk yapacağız. Yeni bir tesis projesi hazırladık ve finansmanını sağladık. Ferukkom tesisi şuanda proje aşamasında. Bu yılın sonuna doğru temelleri atılacak. Bununla birlikte hükümetimizin açıkladığı 23 teşvikli firmadan birisi biziz. Burada ürettiğimiz altın ve gümüş haricinde ki diğer metallerin tamamını yurtdışına ihraç ediyoruz. Bu teşviklerden birisi de artık yurtdışına gitmeyecek. Kırıkkale’de ki izabe tesisinin temelleri atılacak. Orada değerlendirilecek. Ülkenin içerisinde kalacak ekonomik değerin hepsi. Bu noktada özel şirketlerin tek başına yapması çok zor. Madencilik sektöründe ciddi anlamda devletin desteği, teşviği var. Bundan sonra daha fazla ekonomi, daha fazla istihdam, daha fazla destek, daha fazla çalışmayı hedefliyoruz. Elimizde mevcutta bulunan bölge itibariyle ruhsatlarımızı hareketlendirip Yıldız Bakırı tek cevherle sınırlı tutmamayı planlıyoruz. Elimizde mevcut olan bakırı, çinkoyu, altını, gümüşü bölgede neyimiz varsa hepsini değerlendirmeyi planlıyoruz. Ciddi bir kalkınma projesi hazırladık şirket içerisinde” ifadelerini kullandı.

“Hepimiz aynı kefedeyiz”

Bu süreç içerisinde sıkıntılar yaşandığını, çalışanların mağdur olduğunu kaydeden ocak, “Hepimiz aynı kefedeyiz. Hiçbir arkadaşımızın sıkıntıya düşmesini istemiyoruz. Biz yöneticiler de bu süreçte maaş almadık. Maaş verilecekse önce çalışanımızın maaşını vermeliyiz. Geçen hafta bir kısımlarının maaşlarını verdik ama yöneticilerin maaşlarını yine vermedik. Çünkü öncelik çalışan personelin hakkı. Güzel günler bizi bekliyor. Gümüşhane’de biz kalıcıyız. Hep beraber daha iyi yerlere geleceği” dedi.

“Şu son yaşanan kriz sadece bize has bir kriz değil”

Soru cevap kısmında Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özcan, bu süreçte hem siyaseten hem bürokratik olarak kendilerine destek olunduğunu belirtirken, “Gümüşhane’de açıldığından beri hiçbir zaman düzende gitmedi Yıldız Bakır. Kamuoyundan çok kopuksunuz” sorusunu şöyle cevaplandırdı: “Bizim öncelikli amacımız oranın ayakta kalması. Şu son yaşanan kriz sadece bize has bir kriz değil. Birçok işletmemiz durdu. Biz bu süreci iyi değerlendirdik. Dönüp arkamızı gitmedik. Bu işi birisi başaracaksa bu ekip başaracak. Biz bundan sonraki süreçte daha güçlü olacağımıza, daha verimli çalışacağımıza inanıyoruz.”

“Yelpaze geniş olunca ekonomik kriz etkiliyor”

“Gümüşhane’de diğer maden firmaları hiçbir problem yaşamazken neden Yıldız Bakır’da niçin duruş yaşandı. Yıldız Bakır satılacak mı?” sorusunu cevaplandıran Yıldızlar SSS Holding NESKO Genel Müdürü Baki Ocak, şunları söyledi: “Bizim sadece Nesko’ya bağlı 7 metalik tesisimiz var. Yelpaze geniş olunca ekonomik kriz etkiliyor. Gümüştaş ve Koza’da etkilendi. Fakat onlar biraz daha derli toplu ve lokal oldukları için çok fazla hissettirmiyorlar. Sektör büyük, tesisin fazla olması girdinin fazla olması demek. Bizi sendeleten birçok şeyin temel sebebi tek sektör değiliz. Dünyanın ikinci büyük fabrikasını kurduk. Ondan büyük Brezilya’da bir tesis var. Oradan ürettiğiniz malı inşaat sektörü durduğu an ciddi sendeliyorsunuz. Çok büyük bir tesis. Bizim temel sıkıntılarımız bunlar. Bizim madencilik alanında problemimiz yok. Biz 2-3 sektörde olduğumuz için sıkıntıdayız. İnşaat sektörü durursa seramikte duruyor. Asıl sıkıntımız bu.”

Yıldız Bakır’da krizlerin hep seçimlerden önce yaşanmasının tesadüf mü?

Krizlerin hep seçimlerden önce yaşanmasının tesadüf olup olmadığıyla, toplumda hep kredi alabilmek için seçim süreçlerinde böyle bir şey yapıldığıyla ilgili soruyu cevaplandıran Ocak, “O biraz ülkeyle alakalı. Bizim herhangi bir siyasi düşüncemiz yok. Bizim düşüncemiz insanlara istihdam, bu ülkeye ekonomi. Çok ciddi desteği oldu mevcut milletvekillerimizin ve bürokratlarımızın. Seçim öncesi kriz Türkiye’nin genel yapısıyla alakalı. Biz farklı bir siyasi görüşteyiz, hükümetle anlaşamadık kriz çıktı, sonra hükümetle anlaştık krizi çözdük mantığı söz konusu olamaz. Öyle bir şey yok. Ticaret yapan özel sektörün böyle bir şansı olamaz. Çok da ahlaki değil zaten. Bu tür söylentiler çok çıktı. İnsanlardaki yorum farkına saygı gösteriyoruz. Biz seçim öncesi ekonomik krize girmedik. Seçim krize denk geldi. Krizden etkilenen büyük firmalar zaten. Bunların yakın tarihlere gelmesi biraz da tesadüf” dedi.

“Ümidimiz en kısa zamanda tam kapasite ile çalışmalarımızı sürdürebilmektir”

Bu süreçte çalışanların yaşayacakları mağduriyetleri en aza indirebilmek ve ayrıca yetişmiş personeli kaybetmemek adına ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özcan, “Bu kapsamda ülkemizin birçok şehrinde yer alan tesislerimiz durmadan çalışmalarına devam etmekte ve ülke ekonomisine ve istihdamına katkısını sürdürmektedir. Bu süreçte arkadaşlarımızın büyük kısmı Türkiye’de çok az miktar da işletmeye onay verilen çalışma bakanlığı müfettişlerince denetlenerek kabul edilebilen kısa çalışma ödeneği adı altında yer alan bir çalışma programına tabi sayılarak hiçbir hakların dan mahrum kalmadan faydalanmaları sağlanmıştır. Bir kısım arkadaşımız ise bizimle yollarını ayırma kararı alarak iş akitlerini sonlandırmışlardır. Bu süre zarfında yaşanan sıkıntılarımızın başında iş arkadaşlarımızın maaşlarındaki ödeme aksaklıkları olmuştur ki yönetimimiz olarak önceliğimiz ara verilen çalışmaların bir an önce başlatılabilmesi ve tüm personelimiz le beraber işletmemizi karlı hale geçirerek içerde bulunan personel alacaklarının ödenebilmesi ve istikrarın tekrar sağlanabilmesidir. Bu sürecin uzamasındaki en büyük etkenlerden biri olarak ta kış aylarına denk gelmesini sayabiliriz. Buna rağmen herhangi bir ekonomik destek almadan kendi öz sermayemizle beraber kış aylarının tesisimize vermiş olduğu zararlar telafi edilerek. Haftaya çalışarak başlamayı planlamaktayız. İşten ayrılan ve hala bünyemizde bulunan arkadaşlarımızı da tekrar geri çağırmaya başlamış bulunmaktayız. Ümidimiz en kısa zamanda tam kapasite ile çalışmalarımızı sürdürebilmektir. Bu süreçte ise önceliğimiz yaşanan mağduriyetin bir an önce bitirilmesidir. Bu süre zarfında bize desteklerini eksik etmeyen saygı değer vekillerimiz, sayın valimiz ve tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunarız” şeklinde konuştu.
 

Yorumlar (2)

Ali 5 Yıl Önce

Bu holdingin krizle alakası yok. Son 3-4 yıldır işçisini mağdur eden piyasaya borçlarını ödemeyen, mahkeme kararı olmasına rağmen icrada onlarca takibi olduğu halde üzerine kayıtlı birşey olmadığından hakkınızı bile alamadığınız bir şirket. Hem ülkenin maden kaynaklarını heba ettiğinden hemde yoğun emek gerektiren madencilik sektöründe çalışanları mağdur ettiğinden dolayı bu firmanın madencilik sektoründen biran önce çekilmesi, yerine bu işi layıkıyla yapanların gelmesi gerekmekte artık.

Hafız 5 Yıl Önce

Evet onun içinmi 9 yıldır maaşlar adam gibi yatmıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.