İKİ AMELİYAT ARASI ve DR ATİLLA YILMAZ

“Kâğıda dokunan kalem, kibritten daha çok yangın çıkarır”
S. Fobes

Gümüşhane dar coğrafyası belki hayır maksadında önemli bir yer tutmaktadır. Zira bu coğrafyada her doğan Gümüşhaneli çocuğun en başta ufuk ve hayal sorunu en belirgin olarak görülmektedir. Zira Vauk ile Torul arasında uzunca bir derin vadi tarım, ticaret, sanayi ve diğer hiçbir alanda gelişmeye müsait olmadığı için göç tek çaresi olarak görülmektedir.

Haliyle muhacir yıllarında Muş, Erzincan, Tokat, Çorum ve diğer şehirler Gümüşhanelilere kucak açarken altmışlı ve yetmişli yıllarda en yakın gurbetimiz Trabzon, Samsun, Kocaeli, İstanbul, Ankara, Bursa derken büyük bir yekûnu ise Almanya ile Fransa başta olmak üzere uzak gurbetleri tek kurtuluş çaresi gördü.

Her nereye bakarsanız Gümüşhane’nin beş ilçesi ve 318 köyünden muhteşem başarı hikâyelerine şahit olabilirsiniz. Bu hikâyelerin kahramanlarının hemen hepsinin temelinde fakirlik ve çaresizliği görebilirsiniz. Zira yürüdüğünüz yollarda dikenler yoksa o yol sizleri başarıya götürmez.

Bu zorlu ve dikenli yollara adım atan bir değerli Gümüşhaneli hemşerimiz Tekkeli Dr Atilla Yılmaz. Gurbetçi bir babanın yılda en fazla on beş gün görebildiği ancak onuncu yaşından itibaren babasına kavuşan Atilla’nın azim dolu hikâyesini kaleme aldığı İki Ameliyat Arası kitabını adeta bir solukta okuyabilirsiniz.

Elli dört yıllık hayatını adeta bir gergefe dantelâ işleyen sanatkâr becerisinde okuyucusu sıkmadan, tatlı bir anlatımla, okuyucusunu sürükleyen bir muhteşem eser İki Ameliyat Arası.

Kitabı elime aldığımda ve ilk satırları okuduğumda gözlerimi kapattım ve sanki kendi hikâyemi ya da her bir Gümüşhanelinin ortak hikâyesini görür gibi oldum. Hayat serüveninde yaşadıklarını abartıya kaçmadan, yer ve zamanları mükemmel tezyin eden, yolunun kesiştiği akraba, arkadaş, öğretmen, hasta ve diğer isimleri öylesine bir ustalıkla bu küçük esere adeta kalem kalem işlediğini görmekteyiz.

Kitabı okurken siz kendinizi onun yerine koyuyor ve birlikte kâh gülerek, kâh hüzünlü bir şekilde o yolculuğun her kilometresine şahitlik ediyorsunuz. Yazarın kitabında da ifade ettiği gibi Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği,  Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın gözlerini açtığı tarihi serhat şehir Trabzon hemen her Gümüşhanelinin doyduğu yer olarak hayat şeceremizde yer almaktadır.

Dr Atilla Yılmaz’ın hayatının tüm gerçeklerini tüm çıplaklığıyla, abartıya kaçmadan, samimi bir dille, sıcacık bir sevgiyle bizlerle paylaştığı 192 sayfalık bu eser dediğim gibi bir solukta yudumlayacağınız adeta bir ağrı kesici hap nitelliğindedir. 

Okul dönemlerinin büyük kısmının geçtiği ilk gurbeti Trabzon ve sonrasında doktorluğunun ve başhekimliğinin zirve yaptığı İstanbul ağırlıklı bu eserde okul sıralarında geçen o acı tatlı günler, Trabzon İdmanocağı’nda basketbolculuk dönemleri, KTÜ Tıp Fakültesi yılları, yurt dışında çoğu gönüllü doktorluk hizmetleri, el uzattığı hayırlı işler, şifa dağıtan maharetli elleri, koskocaman insan sevgilerini yerleştirdiği sol yanının tüm güzellikleri, dört kız evladının müşfik ve sevecen babası, iyi bir eş, güler yüzlü bir doktor ve başhekim, dizide küçük de olsa bir rol ile sanat hayatına dokunuşu yadsınacak şeyler değil.

İsmini verdiği İki Ameliyat Arası kitabını okumadıysanız çok şeyler kaybedeceğinizi söyleyerek bu eseri en kısa zamanda okuyarak ve bilhassa okul çağındaki çocuklarınıza okutarak onların yolunu aydınlatacaksınız.

Bu muhteşem eseri adıma imzalayarak gönderen Dr Atilla Yılmaz’a tıp, edebi ve sanat alanında üstün başarılar diliyorum.   

YORUM EKLE
YORUMLAR
kenan okumuş  süleymaniye
kenan okumuş süleymaniye - 8 ay Önce

Güzel Kardeşim G HANE Demek Vefa Cefa Çile Sonunda da Kısa İnşAllah İmanlı Bir Ömür Selamlar.