İKİ CAN: RAFET ATAÇ ve YILDIZ ESKİCİOĞLU

Bu hayatta en sevdiğim söz;

“Öyle yaşayın ki doğduğunuzda herkes gülmüştü öldüğünüzde herkes ağlasın” olmuştur. 

 

Bugün bu söze layık iki değerli Gümüşhaneli ismin vefat ettiği haberi ile yıkıldım dersem inanın. Gümüşhane’de iki eğitim kurumuna isimlerini veren bu hayırseverlerden biri Aysın Rafet Ataç İlköğretim Okulu’nu yaptıran Avukat Rafet Ataç, diğeri Yıldız Eskicioğlu Anaokulu’na büyük katkıları olan hepimizin öğretmeni Yıldız Eskicioğlu.

Rafet Ataç; Öyle bir isim ki adeta kendini memleketi Gümüşhane'ye vakfetmiş bir değerimiz. Kars Göle'de doğmasına rağmen atalarının ve köklerinin toprağı olan Gümüşhane ve Gümüşhaneliler onun adeta kırmızıçizgisi idi. Onu birkaç kelime yazı veya bir uzunca şiirle anlatmak, ardından methiyeler dizmek kâfi gelir mi bilemiyorum. Onun bu şehir için yaptıklarını düşünecek olursak hangi yönünden başlayayım, hangi birini kaleme alayım bilemiyorum.

Gümüşhane'de sevgili eşi Aysun Hanım ile isminin verildiği okulu mu, Gümüşhane Millî Eğitim Müdürlüğüne yaptığı katkıları mı, Gümüşhane Üniversitesi'ne kazandırdıkları mı, üniversite öğrencilerine sağladığı bursları mı yazayım. Gümüşhane Üniversitesi ve Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü de vefasını göstererek ismini binaya ve kütüphaneye vermiştir. Zira Rafet Ataç en büyük desteğini bu iki kuruma vermiştir.

Yoksa bilmediğimiz başka yönlerini mi kaleme almalıyım. İsminin verildiği Aysın Rafet Ataç İlköğretim Okulu'nda rehber öğretmen olarak çalışıyorum. Telefonla aradım ve Çanakkale gezisi için ricada bulundum. Ne demek dedi ve Lüks Gümüşhane otobüsünü tutun yanıma gelin dedi. Bir araba öğretmen, idareci, öğrenci ile önce İstanbul'a yanına vardık. Bizi Gülhane Parkında o muhteşem Hulusi Kentmen pozu ile gülerek karşıladı. Çayımızı içerken koyu bir sohbete katıldık. Muhabbeti de yüzü gibi çok özel ve güzeldi.

Oradan bizi Çanakkale'ye uğurladı. Sayesinde Çanakkale'yi dünya gözü ile bir kere daha gördük. Çıkardığım eserlerin bazılarına maddi manevi desteklerini gördüm. Ayrıca ne zaman kapısını çalsam mutlaka açar ve elinden gelenin fazlasını yapardı. İstanbul'da Ataç Hanı'nın iki katını kütüphane yaparak ilme, eğitim öğretime ne kadar önem verdiğini yedi cihana göstermiştir.

Bir diğeri Yıldız Eskicioğlu. Ömrünü bu şehrin eğitim öğretimine vakfeden güzeller güzeli, hayırsever kimliği ile baş tacımız olan Yıldız öğretmenimiz birkaç ay önce vefat eden ablası Melek Neyyire öğretmenin acısına dayanamamış olacak ki o da bugün vardı öteler âlemine.

Ardında hayatının her kademesini yazdığı kitabı, minik yavrularımızın eğitim öğretim gördüğü okulu bıraktı. Ünlü şair Şinasi Özdenoğlu’nun da kardeşi olan Yıldız Hanıma rahmetler diliyorum. Geride bıraktığı hayırlar, yetiştirdiği öğrenciler ve onca güzellikler ile her daim hayır ve dua ile yâd edilecektir. Kızı Prof Dr Belkıs Ünsal’a, Avukat Ayşe Manavgat’a ve eczacı oğlu Klas Kemal Eskicioğlu’na sabırlar diliyorum.

Kendisine genişçe yer verdiğim Gümüşhaneli 29 Renk kitabı ile tanışma fırsatı bulduğum gerek Yıldız Hanım, gerekse kızları ve oğlu ile güzel hatıralarımız olmuştu.

Sözün özü Gümüşhane ismi ile müsemma gerek Rafet Ataç ve gerek Yıldız Eskicioğlu’nun vefatı ile bu şehrin sol yanı sızım sızım sızlıyordur. Her iki değerimize rahmet diliyor ailelerine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm Gümüşhane’ye sabırlar diliyorum.

YORUM EKLE
YORUMLAR
kenan okumuş süleymaniyee
kenan okumuş süleymaniyee - 2 yıl Önce

Güzel hocam bu bahsettiğin güzel ve gümüşhane sevdalı insanlardı mekanları cennet dereceleri ali olsun.

ERTUĞRUL OĞUZHAN
ERTUĞRUL OĞUZHAN - 2 yıl Önce

ÇOK DOKUNAKLI YAZMIŞSIN İSMAİL ABİ, TEBRİKLER.

Mine Agac
Mine Agac - 2 yıl Önce

Allah gani gani rahmet eylesin