İYİ BOYA NASIL OLUR?

Merhaba değerli okuyucular. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız boyaların kaliteli mi değil mi, bozuk mu yoksa sağlam mı olduğunu nasıl anlayabileceğimizi yazımızda ele alacağım.

Öncelikle boyanın kimyasal yapısına bakacak olursak ana maddesi titan olan yapı üzerine su kalgon, cellosize, antifoam, kalsit gibi dolgu maddelerinin eklenip büyük kazanlar içerisinde mikserlerle karıştırılması sonucu elde edilir.Peki kaliteli boyada nelere bakmalıyız? Bu noktaya gelindiğinde iyi bir boyada ilk dikkat edilmesi gereken husus faz ayrımının olup olmadığı yani boyanın içerisinde barındırdığı suyun kap yüzeyine çıkıp çıkmadığıdır. Kaliteli bir boyada üretim tarihinden itibaren en az 1 yıl içerisinde herhangi bir faz ayrımı olmamalıdır. İkinci olarak ise boyanın en alt kısmında çökme olmamasıdır.Bu ise herhangi bir alet yardımıyla boya karıştırılarak anlaşılabilir. Çökme olan boya bozulmanın belirtisidir. Bir başka sorun ise boyanın karıştırılması esnasında şiddetli köpüklenme gözükmesidir. Köpüklenmenin fazla olması uygulama esnasında bir takım sıkıntılar doğurabilir. Boyanın viskozitesi(akışkanlığı) ne çok fazla ne de çok az olmamalıdır.

Kapatıcılığın iyi olması ve pH aralığının 8-9,5 arasında bir değer alması bizlere kaliteli boyanın reçetesini sunacaktır.
YORUM EKLE