İYİ Kİ VARSINIZ

“Gökyüzünün yarısını, kadınlar taşır.”

Çin Atasözü

Gümüşhane asırlardır birçok medeniyetin harman olduğu vatan.

Bu şehrin ilk yerleşim yeri eski şehir Süleymaniye'de ki bir cenaze defin fotoğrafı aslında bir zamanlar birçok din ve mezhebin nasıl birlikte kardeşçe yaşadığının en büyük delili olsa gerek.

Ve bu şehrin sosyal ve kültürel hayatında birçok değerli ismi var imzasını koyan. Çok eski tarihlerde bu şehrin temelinde izi bulunan Melahat Kantek, Yıldız Eskicioğlu, Şükran Kaya gibi birçok değerli isme bildiğiniz üzere kitaplarımda yer vermiştim.

Geçen yazımda bu şehirde doğan ama şu an gurbette sesimiz olan beş bayan hemşerimizi beş yonca şeklinde yazmıştım. Bu haftaki yazımda bu şehirde izi ve imzası olan, yaptığı çalışmalarla haklı olarak Gümüşhanelilerin gönlünde ebediyen yer edinen adeta dört yapraklı yonca misali sadece dört bayan değerimizi yazmak istiyorum.

Yoncamızın ilk yaprağı malum olduğu üzere Naciye AKAGÜN. Babası Şevki Aydın'ın askerliğinde Gümüşhane'ye gelmesi ve sonrasında Daltabanlardan evlenerek şehrin yerlisi olması ile öz be öz Gümüşhanelidir. Bu şehrin önemli siması Baro Başkanı Milletvekili Merhum Necati Akagün’ün memleket sevdalısı olan oğlu Erdemir Akagün ile evli. Eğitimci kimliği yanında kadınların sosyal ve içtimai hayata karışmalarında öncü olmuş, öğrencilerinin yerelden çıkıp ulusal manada ve dünya çapında kişilik sahibi olmaları konusunda gayret göstermiş, sosyal, siyasi ve kültürel hayatın orta merkezinde mesaisinin tamamını bu şehre vakfeden muhteşem bir yürek insanı. Eğitim alanında görev yaptığı tüm okullarda ve nihayetinde Gazipaşa İlkokulunda ki üstün hizmetleri yadsınamaz. Artı hayırsever kimliği ile de şehrin önemli bir değeri olarak Gümüşhane'nin köşe taşlarından biri olmuştur.

Yoncamızın ikinci yaprağı yine bir eğitimci. Şehrin önemli ve hayırsever siması, birçok proje ile şehrin gelişimine katkı koyan, iş ve aş veren Kadir Paşa Akçay'ın biricik kızı Aysel AKÇAY Hanımefendi. O aynı zamanda şehrimizin hemen her işinde ilk başvuru yaptığımız değerli başkanımız İsmail Akçay'ın eşi. Görev yaptığı tüm okullarda üstün hizmeti, yardımseverliği, mesleğe adanmışlığı ve yetiştirdiği öğrencileri ile takdiri hak eden çok önemli bir değerimiz. Aysel Hanım’da Kent Konseyi başta olmak üzere birçok STK ve derneklerde fahri görev alarak kadınların birlikteliği, hakları ve yeri konusunda birçok güzel ve faydalı projenin mimarlarından biridir. Babasının yetiştirdiği güzel bir evlat olarak onun izinde "Sağ elinin verdiğini sol eline demeyecek" kadar mütevazı bir şekilde hayırlarını devam ettiren bir güzel gönül insanı.

Yoncamızın üçüncü yaprağı bir diğer isim yine bu şehrin gelini. Bu şehrin köklü ailelerinden Belediye Başkanı Merhum Mustafa Çubukçu'nun büyük oğlu hayırsever kimliği ile adeta zirve olan Merhum Hakkı Çubukçu'nun eşi, genç girişimci Korhan Çubukçu’nun annesi olan Aynur ÇUBUKÇU. Ömrü boyunca eşinin yanında en büyük destekçisi, şehrin hemen her alanında ilk akla gelen isim. Nerede bir muhtaç var ilk adresi o. O da Belediyenin dördüncü katında gönüllü hizmet veren arkadaşları ile açtıkları Sevgi Mağazası'nda muhtaç aile ve öğrencileri giydirmeye devam ediyorlar. Yine “yapılan hayrın gizlisi makbüldür” felsefesi gereği bil/e/mediğimiz nice insanlara nice yardımlara ediyor/lar.  

Yoncamızın dördüncü son yaprağı isim de tesadüfe bakın ki hem eğitimci ve hem de yine bu şehrin gelini Eğitimci Şair ve Yazar Türkan TURGAY. Gümüşhane Milletvekili Bayburtlu Mehmet Çatalbaş'ın kız kardeşi. Görev yaptığı bir köy okulunda Gümüşhane Meyhazerli (Yeniyol) Eğitimci Merhum Fahri Turgay ile kesişiyor yolu. Birlikte kara tahta başında iyiliği, insanlığı, paylaşmayı ve adam olabilmeyi işliyorlar dimağlara ilmek ilmek. Bugün arkalarında yetişmiş binlerce pırlanta değerimiz var. Yeri geldi öğretmen, yeri geldi anne, yeri geldi melek gibi kol kanat gerdi bu memleketin çocuklarına. Bizim üstümüzde böylesi değerlerin çok izi, emeği, hayır duası var şükürler olsun. Türkan Hanım’da Gümüşhane’de çağrılan her hayırlı işte en önde koşmaya devam ediyor. Mükemmel yazıları ve şiirleri ile yerel gazetelerimizde ara ara kalbimize dokunmaya devam ediyor. Ve en önemlisi İrfan ve Ünsal Turgay gibi iki hayırsever işadamı oğlun ve yüreği mükemmel bir kızın muhteşem annesidir o.

Bu şehrin her ferdi, erkeği kadını kim olursa olsun evvela bu mahrum coğrafyada kalarak bu şehre sahip çıktıkları için her türlü takdiri ve alkışı hak etmektedirler.

Yoncamızın yapraklarının artarak çoğalmasını diliyorum. İyi ki varsınız, iyi ki Gümüşhanelisiniz, iyi ki Gümüşhane’desiniz.

YORUM EKLE