KARAKTER

Kusurları saklamayan tek ayna karakterdir.
(Seyit TOK)

Karakter, kişinin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel özellikler ve bireyin nasıl davranacağını belirleyen ana özellikler olarak tanımlanır.

Sosyal yaşantımızda ve iş hayatımızda çeşitli karaktere sahip kişilerle iletişim kurarız veya iletişim kurmak zorunda kalırız. Bu kaçınılmaz bir sonuçtur.

Bazı kişilerin davranışlarına baktığınızda hayvanlarla aynı karakter özellikleri taşıdıklarına şahit oluruz.

Bu durumu örneklendirelim:

  • Ortama göre renk değiştiren kişiler vardır, bunlar,  sürüngenler sınıfının Chamaeleonidae familyasından belli etmek istedikleri duygulara göre renk değiştirebilen, Bukalemun gibidir. Bu karakteri taşıyan insanlar, herkes için çok tehlikelidir.
  • Çok sessiz ve sinsice etrafınızda durup sizin boş bir anınızı yakaladığında ani bir hareketle saldıran kişiler vardır bunlarda yılan karakterlidirler. Zehirleri öldürücüdür.
  • Hatalarını kabul etmeyip doğruya giden ve etrafına pis kokular saçan kişiler vardır bunlarda domuz karakterlidirler.
  • Kaba kuvveti ön plana çıkaran ve davranışlarında ölçüsüz davranan kişiler vardır bunlarda ayı karakterlidir. Bunlar aslında iyi niyetli kişilerdir; ama dikkat edin iyilik yapayım derken size zarar verebilirler. Ayı karakterli olanların iyi bir yönü eğitilebilir olmalarıdır.
  • Her ortamda, olur olmaz zamanlarda sulu hareket eden kişiler vardır bunlarda maymun karakterlidirler. Soytarılık yapmayı bir hüner sayarlar, fakat toplumda pek değerleri yoktur.
  • Kendisini akıllı zanneden kurnaz olduğunu düşünen cimri ve bencil olan kişiler vardır bunlarda tilki karakterlidirler. Bu karakter özelliklerini taşıyan kimselerin daima kendisinden daha hilekâr birinin tuzağına düştüğüne tanık oluruz. 
  • Anlayışsız, bilgisiz,  davranış uyumsuzluğu ve iletişimde ölçüsüz olan kişilerde eşek karakterlidir.          
  • Yüce karakterli insanlar vardır bunlar kartal ruhludur. Kartal bir yükseklik sembolü, güneş gibi ruhun sembolü ve genel olarak ruhsal prensibin sembolüdür. Gücün göklerdeki simgesidir.
  • Her zaman ve her şartta cesur yürekli, atılgan ve dik duruşlu insanlar vardır bunlar aslan karakterlidirler. Bu karakter özeliğini taşıyan kişiler, davaları doğrultusunda toplumları sürükler ve onları yönlendirirler. 
  • İnsan davranışlarını anlamının bir yolu da hayvan davranışlarını incelemektir. İnsanlar, bazı olumsuz davranışları ya da kişilik özelliklerine göre hayvan davranışlarına benzer özellik göstermektedir.  Sevgili okurlar! Bazı insanlarla bazı hayvanların karakter özeliklerini kısaca açıklamaya çalıştım. Umarım, hayatınız boyunca her zaman iyi karakterli insanlarla karşılaşırsınız.
YORUM EKLE